Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig az olaszországi Jesolóban rendezik az idei kick-box Európa-bajnokságot, amelyen 29 fős magyar csapat vesz részt. Dr. Leyrer Richárd, a hazai szövetség elnöke legalább négy aranyat vár a megfiatalított magyar válogatottól.

Hosszú évek után ismét együtt rendezik meg a kick-box hat szabályrendszerének Európa-bajnokságát. A Velence mellett található Jesolóban ugyanis egyaránt osztanak érmeket a félerős találatokkal zajló küzdelmekben (semi-contact, light contact), a teljes erejű technikákkal vívott csatákban (full-contact, low-kick és WAKO thai-boksz), valamint a zenés formagyakorlatban. Az összevonásnak köszönhetően igazi mamutmezőny várható az Eb-n, a WAKO olasz elnöke, Dr. Ennio Falsoni szerint 1200-1250 főre becsülhető az indulók létszáma.

A Magyar Kick-box Szövetség hétfői sajtótájékoztatóján Dr. Leyrer Richárd elnök a sportág hazai helyzetéről elmondta, hogy ismét "kiment" egy generáció, ennek ellenére minimálisan négy aranyérem megszerzésére számít. A ráadás az lenne, ha Magyarország a nemzetek rangsorában bekerülne az első háromba. A 29 fős magyar csapat - amelyik hagyományosan a félerejű kategóriákban a legeredményesebb - Zrínyi Miklós (light-contact), Szűcs Zoltán (semi-contact), Katona Attila (full-contact) és Német Ferenc (low-kick) edzők irányításával a hatból négy szabályrendszerben indul az Eb-n.

A válogatás alapját a hazai bajnokság eredményei képezték. Itt kategóriánként két forduló döntött arról, hogy kik kerülnek a döntőbe, ahol a legjobb 2-4 versenyző küzdött meg a címért. Az országos bajnoki diadal azonban nem jelentett automatikus Eb-részvételt. A legjobbak szeptember végétől két hétig készültek Mátraházán, és a szakvezetők az edzőtábor végén jelölték ki az utazó keretet.

Az biztos, hogy a sportágban az utánpótlással nincs gond, ugyanis a a jugoszláviai Budvában megrendezett junior vb-n a magyar fiatalok a várakozás felett teljesítettek: három arany-, öt ezüst- és nyolc bronzéremmel zárták a korosztály legjelentősebb világversenyét. Hirsch Viktor (semi-contact, 57 kg), Dohányos András (light-contact, 74 kg) és Fenyvesi Márta (semi-contact, 60 kg) a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

Fábik Tibor