Vágólapra másolva!
Bledben, a Julian Alpok lábánál fekvő szlovéniai turistaparadicsomban szombaton indulnak a sakkórák a 35. sakkolimpián.  Rekordlétszámú nevezés érkezett, a férfiak vetélkedésében 144 csapat rajtol, a nők versenyében 98 együttes csatározik majd. A magyar férfi válogatott legerősebb összeállításában szerepel, Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert és Ács Péter éremszerzési eséllyel indul a 14 fordulós svájci rendszerű olimpián. Női csapatunktól a szakvezetés az első tízbe kerülést várja, Vajda Szidónia, Dembo Jelena, Lakos Nikoletta és Gara Anita ül sakkasztalhoz.

Óriási érdeklődés előzi meg a 35. sakkolimpiát, Bled felkészülten várja a sakkozás nagy seregszemléjét. A rekordlétszámú nevezés minden várakozást felülmúl, már régen kitették a minden hely foglalt táblát a bledi tó partján fekvő szállodákban. A Nemzetközi Sakkszövetség az olimpia idején tartja 73. tisztújító kongresszusát, sikeres olimpia megnöveli a FIDE jelenlegi elnökének, Kirzsan újraválasztásának esélyét. A sakkolimpia fővédnöke Milan Kucsan, a Szlovén Köztársaság államfője, nemzeti ügy a mintegy 1100 sakkozó versenyének méltó megszervezése. Az olimpia főszponzora a Mobitel.

Lékó Péter nagyszerű dortmundi sikere, a világbajnok-jelölti torna megnyerése hazánkban ismét népszerűvé tette a sakkot. Olimpiai válogatottunk éltáblása mellett a női világranglistát vezető Polgár Judit is tagja volt a világválogatottnak, amely Moszkvában nagy szenzációként legyőzte a Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik vezette orosz csapatot. Az interneten milliók "élőben" követhették a gigászi küzdelmet, s a sakkrajongók október 26-tól a 14 fordulós svájci rendszerű olimpiára figyelhetnek.

Férfi sakkozásunk három olimpiai aranyéremmel büszkélkedik, 1927-ben Londonban, 1928-ban Hágában és 1978-ban Buenos Airesben nyerték el sakkozóink a Hamilton Russel aranyserleget. 1930-ban Hamburgban, 1937-ben Stockholmban, 1970-ben Siegenben, 1972-ben Szkopjéban, 1980-ban Máltán ezüstérmet, 1956-ban Moszkvában, 1966-ban Havannában pedig bronzérmet szerzett a válogatott.

A Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója, Kállai Gábor nemzetközi nagymester, csapatkapitány életkorát tekintve rendkívül fiatal csapatnak szavazott bizalmat. Az éltáblán a 23 éves Lékó Péter szerepel, aki negyedik sakkolimpiáján vesz részt. Polgár Judit 1988-ban, 12 évesen mutatkozott be, a női válogatottunk második táblásaként a 13 partiból gyűjtött 12,5 pontjával oroszlánrésze volt az aranyérem megszerzésében. Két évvel később a csapat megvédte címét, de többet már nem játszott együtt a csodacsapat, Polgár Zsuzsa, Judit, Zsófia és Mádl Ildikó. Judit 1994-ben a férfi válogatottba "igazolt át" és negyedszer a csapat tagja. Almási Zoltán is 1994-ben debütált, de 26 éves nagymesterünk nem hagyta ki az 1998-as elisztai olimpiát sem, így ötödször olimpikon.

Gyimesi Zoltán a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában játszott először, most másodszor kapott bizalmat. Ruck Róbert két éve az isztambuli sakkolimpián mutatkozott be, míg a 21 éves junior világbajnokunk, Ács Péter újonc, de az olimpia főpróbájaként szenzációs tornagyőzelmet aratott Hoogoveenben. Lékó és Almási az olimpiai esélyekről visszafogottan nyilatkozott, felvázolták a lebonyolítás buktatóit, a rövidített játékidő miatti esetleges fokozott hibázási lehetőségeket. Teherként nyomja sakkozóink vállát, hogy férfi válogatottunk az 1980-as máltai olimpián szerzett utoljára érmet. A szovjet csapattal vívott gigászi küzdelemben végül a Bucholz-számítás döntött Karpovék javára, Portischéknak az ezüstérem jutott. Felejthetetlen a versenyfutás, a két együttes kiemelkedett a mezőnyből.

Az isztambuli sakkolimpián reális éremszerzési esélye volt válogatottunknak, de végül a Bucholz-számítás az ukránoknak kedvezett, Lékóék negyedikek lettek. Csapatunk az olimpia harmadik fordulójában bravúros győzelmet aratott az orosz válogatott ellen, de a nagy sikert követte a németek elleni vereség, s kicsit hullámzó teljesítmény jellemezte játékukat. Polgár Judit 13 partiból tíz ponttal a csapat legeredményesebb játékosa volt, remek győzelmek egész sorát aratta. Lékó Péter is sikeresen szerepelt, 12 játszmából 7,5 pontot gyűjtött, többek között ő lőtte az oroszoknak a "győztes gólt". Almási Zoltán erejéből egy pluszra futotta, 11-ből hat pont. A magyar sakkozás élő legendája, a huszadik olimpiáján játszó Portisch Lajos kilencszer ült asztalhoz és hat pontot szerzett, Sax Gyula hétből négyet, míg Ruck Róbert négy játékból két pontot szerzett. Válogatottunk Isztambulban a 14 forduló során nyolc mérkőzést megnyert, egy vereséget szenvedett, öt meccse döntetlennel zárult.

Az orosz csapat Kaszparov és Kramnyik nélkül csatázott, Szvidlerék az elisztai sakkolimpiához hasonlóan nagyon megszenvedtek az olimpiai bajnoki címért. Bledben hatéves szünet után ismét szerepel a válogatottban Garri Kaszparov. A világranglistát vezető ex-világbajnok 17 évesen, Máltán mutatkozott be a szovjet csapatban, majd sorozatban még négyszer lett olimpiai bajnok. 1990-ben, Újvidéken nélküle is győzött a szovjet hatos, 1992-ben, Manilában már az orosz válogatottal szerzett aranyérmet, Moszkvában és Jerevánban ismételt. Kaszparov nyolcszoros olimpiai bajnok, 70 partit játszott, 42 győzelmet aratott, 25 játszmája végződött döntetlennel és háromszor kapott ki. Máltán a bolgár Krum Georgijevtől, 1986-ban, Dubaiban az amerikai Yasser Seirawantól, Moszkvában a bolgár Veszelin Topalovtól szenvedett vereséget.

Bledben a Kaszparov vezette orosz csapatban Jevgenyij Barejev, Alekszander Morozevics, Alekszander Halifman, Alekszander Griscsuk és Szergej Rublevszkij első számú favoritként rajtol. Válogatottunk legfőbb riválisának az ukrán, az izraeli, a holland, az örmény, a német együttes számít. Isztambulban nem kis meglepetésre szerzett ezüstérmet a német csapat, ezúttal Lutz, Graf, Dautov, Hickl, Bischoff és Luther szerepel, Juszupov nem vállalta a játékot. Az ukrán együttesben a FIDE világbajnoka, Ponomarjov az éltáblás, Ivancsuk, Baklan, Ejngorn, Neverov és Mojszejenko még a válogatottban. Sokat erősödött a holland csapat a bosnyák Szokolov "átigazolásával", Van Wely, Tiviakov, Van den Doel, Nijboer és Ernst még a tulipánosoknál. Évek óta éremesélyes az izraeli válogatott, Gelfand, Szmirin, Szutovszkij, Pszahisz, Avruk és Huzman kapott bizalmat.

Kramnyik döntetlenre végzett a számítógéppel/sport/sakk/20021019kramnyik.htmlSakk topichttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29086

Az örmény együttes kapitánya, Lékó Péter apósa, Arshak Petroszjan. A kitűnő szakember Akopjant, Lputjant, Asriant, Szargisziant, Anasztaziant és Minasziant jelölte. Négy éve az amerikai együttes az utolsó pillanatig kérdésessé tudta tenni az oroszok győzelmét, legutóbb azonban nagy csalódást okoztak. Kajdanov, Gulko, Seirawan, Benjamin, Christiansen és Ivanov próbálja meg kiköszörülni a csorbát. Az angoloknál Adams és Short a két éltáblás, a franciáknál Bacrot, a makedónoknál Kirill Georgijev, a szlovénoknál Beljavszkij. A spanyolok benevezett együttesében hiába keressük Shirov nevét, az indiai csapatban nem játszik Anand.