Vágólapra másolva!
A bledi sakkolimpia kilencedik fordulójában az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésre, a magyar-orosz rangadóra kerül sor. A csapatkapitányok hosszas gondolkodás után jelölték ki a játékosokat, Lékó-Kaszparov, Griscsuk-Polgár Judit, Almási-Halifman, Szvidler-Ruck párviadalokat láthatunk.

A 35. sakkolimpia nagy rangadója, a magyar-orosz mérkőzés előtt meglehetősen feszült lett a hangulat. Nagymestereink panaszkodtak, hogy köszönésüket alig fogadták az orosz sakkozók. Garri Kaszparov korábban kedvesen beszélgetett játékosainkkal, a tegnapi szabadnapon morcosan sétálgatott a tó körül. Mindkét csapat kapitánya hosszasan gondolkodott az összeállításon, egy-egy kérdőjel volt. Kállai Gábor végül három szupernagymesterünk mellé Ruck Róbertet nevezte, míg az oroszok a várt névsort adták le.

Magyarország - Oroszország
Lékó Péter (2743) - Kaszparov (2838)
Griscsuk (2702) - Polgár Judit (2685)
Almási Zoltán (2672) - Halifman (2690)
Szvidler (2690) - Ruck Róbert (2572)

Három órával a nagy csata megkezdése előtt oldjuk a feszültséget statisztikával, a lejátszott nyolc forduló legjobb egyéni eredményeinek felsorolásával, rövid értékeléssel. A férfi első táblán a világranglistát vezető Garri Kaszparov kiváló eredményével csak a negyedik. Az exvilágbajnok már többször kifogásolta, hogy igazságtalan a százalékos számítás, hiszen ő a világ legjobbjai ellen csatázik, míg a magasabb százalékkal dicsekvők a "futottak még" kategóriában versenyeznek. A zimbabwei Gwaze lassan le is állhat, s elmondhatja, hogy az éltáblán jobb eredményt ért el, mint a "király". Az olimpiákon mindig díjazzák a performance teljesítményt, az ellenfelek Élő-pontszámának átlagát veszik, és az ellenük elért pontszám milyen Élő-pontnak felel meg. Ez a számítás hűen tükrözi az igazi erőviszonyokat.

A legjobbak listáján négy magyar nagymester is szerepel, Polgár Judit kiemelkedő teljesítménnyel, hét partiból gyűjtött 5,5 ponttal holtversenyben a harmadik a második táblán. Almási Zoltán százalékos eredménye a hetedik, természetesen válogatottunk számára ennél jóval értékesebb a hét játszmából elért öt pontja. Remekel együttesünk újonca, Ács Péter. Hatszor szerepelt és öt pontot szerzett, hatodik a sorrendben. Női csapatunk legjobbja Gara Anita, hat játszmájában öt pontot ért el, ötödik a rangsorban.

Sok nagy nevet hiába keresünk a tízes listákon. Az isztambuli sakkolimpián bronzérmes ukrán együttes a 21. helyről várja a folytatást. A FIDE 19 éves világbajnoka, Ponomarjov mindössze egyetlen partit tudott nyerni, még öt döntetlen a számláján. Döntőbeli ellenfele, Ivancsuk is csak nyolc partiból elért 5,5 pontnál tart. Az ezüstérmes német csapat is botladozik, a 11. helyen állnak, még egyetlen nagy válogatottal sem mérkőztek meg. Az angoloknál Adams és Short egyaránt hét játszmát vívott, 4,5 pontot szereztek, a 13. helyen "szomorkodnak". Az örmény együttes kapitánya, Arshak Petroszjan is joggal boszankodik a gyengébb szereplés miatt, a 14. helyen tanyáznak.

Első tábla:
Gwaze (Zimbabwe) 7/7, Amonatov (Tadzsikisztán) 5,5/6, Al-Modiahki (Katar) 5,5/6, Kaszparov (Oroszország) 4,5/5 pont

A második táblán:
Zagrebelnij (Üzbegisztán) 4/5, Seirawan 4/5, Polgár Judit (Magyarország) 5,5/7, Ftacsnik (Szlovákia) 5,5/7, Schandorff (Dánia) 5,5/7 pont

A harmadik táblán:
Halifman (Oroszország) 4,5/5, Zsang Zsong (Kína) 6/7, Navara 5/6… Almási Zoltán 5/7 pont

A negyedik táblán:
Guszejnov (Azerbajdzsán) 5/6, Kveinyisz (Litvánia) 6,5/8, Azarov (Fehéroroszország) 5,5/7 pont

Első számú tartalék:
Jasim (Egyesült Arab Emirátusok) 4/4, Szvidler (Oroszország) 4,5/5, Markowski (Lengyelország) 4,5/5 pont

Második számú tartalék:
Hailu (Etiópia) 4/4, Byambaa (Mongólia) 5,5/6, Collins (Írország) 4,5/5… Ács Péter 5/6 pont

A női olimpián kitűnő egyéni eredménnyel büszkélkedhet a vietnami Hoang Trang, ráadásul csapata holtversenyben az ötödik. A kezdeti bizonytalankodás után nagyon belelendült az exvilágbajnoknő, nyolcszoros olimpiai bajnok Maja Csiburdanidze. A grúz válogatott az amerikai triótól elszenvedett váratlan vereség után gyorsan rendezte sorait, Arahamija mind az öt partiját megnyerte. Két játszmát vesztettek, Kurcidze volt a "bűnös". Az ezüstös helyen álló amerikai együttesben éltáblásuk, Krush tündököl, veretlenül 5 pontot szerzett hát játszmából. Botladozik az oroszok első táblása, Kovalevszkajának mindössze két pontja, öt partit játszott. A románok legjobbja Peptan, a legjobbak ellen 5,5 pont hét játszmából. A bolgár Sztefanovának a legmagasabb az Élő-pontszáma a női mezőnyben, ezt egyelőre játékával nem igazolta, hat partiból 3,5 pontja van.

Első tábla:
Hoang Trang (Vietnam) 5,5/6, Csiburdanidze (Grúzia) 6/7, Arribas (Kuba) 5/6, Peptan (Románia) 5,5/7 pont

Második tábla:
Tetenkina (Fehéroroszország) 5,5/7, Krupkova (Csehország) 4,5/6, Ambrosi (Olaszország) 4,5/6,

Harmadik tábla:
Shahade (Amerikai Egyesült Államok) 5/6, Akatajeva (Kazahsztán) 6,5/8, Kosztenjuk (Oroszország) 5,5/7, Vojszka (Bulgária) 5,5/7 pont

Tartalék:
Arahamija (Grúzia) 5/5, Keskin (Törökország) 4/4, Koszinceva (Oroszország) 4,5/5, Kim (Üzbegisztán) 3,5/4, Gara Anita (Magyarország) 5/6 pont

Verőci Zsuzsa