Vágólapra másolva!
Első ránézésre egy könnyebb, illetőleg nehezebb csoport alakult ki a jövő kedden kezdődő Mesterek Kupájának szerdai sorsolásán. A Vörös csoportban a világelső Lleyton Hewitt újra nekifeszülhet Marat Szafinnak, aki a múlt heti, párizsi Mester-torna fináléjában kiütötte őt, míg az Arany csoportban Andre Agassi legkeményebb riválisa Roger Federer lehet.

Világelső létére cseppet sem lesz könnyű dolga az ausztrál Lleyton Hewittnak, amennyiben meg akarja védeni címét a jövő kedden kezdődő Mesterek Kupáján. Igazság szerint már a csoportból való továbbjutással is meggyűlhet a baja a fiatal futógépnek, riválisai ugyanis Marat Szafin, valamint két spanyol, Carlos Moya és Albert Costa lesznek a Vörös csoportban. A trióból a legkönnyebben elintézhető figura talán a Roland Garros-győztes Costa, momentán nincs különösebben jó formában, meg aztán a sanghaji helyszín kemény borítása sem fekszik neki igazán.

Carlos Moya és Marat Szafin ellenben megregulázhatja a kontinensnyi ország fiát, a spanyol a múlt heti, párizsi Mester-verseny negyeddöntőjében a ranglista-második Andre Agassit parádés játékkal verte le, míg az orosz ugyanezen viadal fináléjában éppen Hewittot részesítette teniszleckében: a második játszmában le is nullázta az ausztrált. Persze nem kell félteni a wimbledoni bajnokság győztesét, bárkit le tud ő gyalulni, de korántsem veheti félvállról a mérkőzéseket.

Szafin harmadik a hagyományos ranglistán/sport/egyeni/tenisz/20021104szafin.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Az előbb említett Agassi az Arany csoportba kapott besorolást, s bizony kisebbfajta szégyen lenne, ha nem a két továbbjutó hely egyikén végezne. Könnyelműsködnie természetesen neki sem ildomos, de a Jiri Novak, Juan Carlos Ferrero és Roger Federer alkotta hármasból mindenképpen tovább kell(ene) jutnia, egyedül tán a svájci ellen számíthat kemény csatára. Novakkal egyébként a madridi Mester-torna döntőjében is megmérkőzhetett volna Agassi, a cseh legény azonban sérülés miatt nem állt ki ellene - mondjuk, korábbi találkozóikon játszmát sem sikerült nyernie a tar fejű klasszis ellen, így talán nem véletlenül döntött inkább a pihenés mellett...

Az isteni Andre egyébként, ahogy rajongói kedvesen becézni szokták, még beelőzhetné Hewittot a világranglistán, hátránya azonban 88 pont az ausztrállal szemben, ezt ledolgozni pedig csak akkor tudná, ha úgy a döntő környékéig menetelne, míg Hewitt korán elköszönne a további szerepléstől. A 3,7 millió dollár összdíjazású évadzáró viadalon a nyertes 150 ATP Race-ponttal gazdagodik, s a két kvartett első két helyezettje kvalifikálja magát az elődöntőbe, ahol a győztesek természetesen a másik csoport másodikjával csapnak össze.

Az első napon a Vörös csoporté a játéktér, Szafin-Moya és Hewitt-Costa mérkőzésekre kerül majd sor. A tartalékjátékos a svéd Thomas Johansson lesz, ennek amúgy érdekes története van: a szervezők először a US Open-győztes Pete Samprasnek ajánlották fel ezt a lehetőséget, majd miután az amerikai nem vállalta a szereplést, Tim Henmanhoz fordultak. Csodák csodájára a brit sem kért a kínai utazásból, inkább feleségével és nemrégiben született kislányával otthon marad, így került képbe az év első Grand Slam-versenyén diadalmaskodó Johansson, aki boldogan bólintott rá a felkérésre.

A nyolc résztvevő (zárójelben helyezésük az ATP Race-ben):

Vörös csoport:
Lleyton Hewitt (ausztrál, 1.)
Marat Szafin (orosz, 3.)
Carlos Moya (spanyol, 5.)
Albert Costa (spanyol, 11.)

Arany csoport:
Andre Agassi (amerikai, 2.)
Juan Carlos Ferrero (spanyol, 4.)
Roger Federer (svájci, 6.)
Jiri Novak (cseh, 7.)

-kd-