Vágólapra másolva!
A WTA-világbajnokság első napján láthattunk drámát, sima mérkőzéseket, na meg kongó lelátókat: Monica Seles hét meccslabdát hárítva verte meg Lindsay Davenportot, a belgák taroltak, míg Venus Williams szintén megizzadt egy picinykét.

A Los Angeles-i emberek fantáziáját egyelőre nem mozgatta meg az a tény, hogy a városban a héten rendezik a földkerekség legjobb teniszezőnőinek vetélkedését, meglehetősen kevesen látogattak el a STAPLES Centerben folyó világbajnokság első napjára. Ez persze nem igazán izgatta Justine Henint, aki az első találkozón simán verte az orosz Jelena Gyementyijevát, de még kevésbé foglalkozott vele a másik belga, Kim Clijsters: ő talán még örült is az üres széksorok látványának, ugyanis egy amerikaival, mégpedig Chanda Rubinnal kellett volna megküzdenie. Bizony, csak volna, ugyanis a mérkőzés nem volt több egy könnyed átmozgató edzésnél.

Rubin, aki a US Openen majdnem meglepte Venus Williamst is, ezúttal teljesen csődött mondott: szórta a kettős hibákat, a hálóba, vonalakon túlra többször püfölte a labdát, mint érvényes felületre. Ehhez még hozzájött az is, hogy Clijsters sem élete formájában teniszezett, megdöbbentő volt ilyen csapnivaló színvonalú összecsapást látni a világbajnokságon. Jobb is mihamarabb elfelejteni.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A sorsolás szeszélye folytán a két belga a következő fordulóban éppen egymás ellen játszik, eleddig hatszor mérkőztek meg. A mérleg Clijsters számára kedvezőbb, négy sikert tud felmutatni Henin kettőjével szemben. Igaz, a legutóbbi, római elődöntőben Henin hagyhatta el győztesen a pályát.

A két unalmas derbi után már kicsit felélénkült a gyér számú publikum, ugyanis a négy pályára lépő játékos közül három volt amerikai. Venus Williams meccsére nem kell túl sok szót pazarolni, kettőben ment tovább, bár nem volt ez olyan sima, ahogy azt tőle megszokhattuk: a svájci Schnyder bizony alaposan megdolgoztatta. Az első szettben még nem volt gondja Venusnak, sima 6:2-vel söpörte be a játszmát, a másodikban viszont alaposan megizzadt, csak a tie-break döntött a javára. Amennyiben Schnyder picivel határozottabb, simán döntő szettbe terelhette volna a csatát, kínálkozó lehetőségeivel azonban nem élt, Venus Williams ellen pedig ez az öngyilkossággal egyenértékű.

S akkor eljutottunk a nap legdrámaibb párharcához, Monica Seles és Lindsay Davenport randevújához. Volt itt minden, ami a női teniszben "szép", percről percre változott az éppen fölényben lévő kiléte. Úgy indult, hogy Davenport sarokból sarokba mozgatta Selest, aki láthatóan nem találta a ritmust, semmi nem jött össze neki. Az "óriásbébi" 6:3-mal takarította be az első játszmát, majd a folytatásban is úgy tűnt, hogy hamar biztosítja helyét a következő körben. Igen ám, csakhogy Monica Seles nem adta olcsón a bőrét, néha alaposan elbizonytalanította Davenportot, a tavalyi finálét játék nélkül feladó honfitársát. A fontos pontoknál remekül koncentrált, szinte nem is tudott hibázni: ennek köszönheti, hogy összesen hét (!) mérkőzéslabdát tudott hárítani. Davenportnak egyszer szimpla, egyszer dupla brék- és meccslabdája volt, valamint a rövidítésben is 6-2-re vezetett. Innen tudott veszíteni, s visszaút már nem volt. Összeomlott, mint egy kártyavár, s a döntő szettben igazából már csak asszisztált az egyébként szintén nem csúcsformában teniszező Seles ellen.

"Hátborzongató mérkőzés volt, ez nem is kétséges - mondta Seles. - Újra bebizonyosodott, hogy soha sem szabad feladni a meccseket, még a mostanihoz hasonló reménytelennek tűnő szituációkban sem." Davenport csak magát okolta a kiesés miatt: "Nem is emlékszem, hogy mikor hibáztam el utoljára hét meccslabdát, győznöm kellett volna. Mónika jól teniszezett, de nem bánnám, ha néhány fontos labdamenetet újrajátszhatnánk, akkor könnyen lehet, hogy más lenne a végeredmény."

WTA-világbajnokság, Los Angeles (3 millió dollár, fedett, kemény pálya), 1. forduló:
Henin (belga, 4. kiemelt) - Gyementyijeva (orosz) 6:3, 6:3
Clijsters (belga, 5.) - Rubin (amerikai) 6:1, 6:2
Seles (amerikai, 6.) - Davenport (amerikai) 3:6, 7:6, 6:3
V. Williams (amerikai, 2.) - Schnyder (svájci) 6:2, 7:6

A csütörtöki párosítás:
S. Williams (amerikai, 1.) - Smashnova (izraeli)
Dokic (jugoszláv, 4.) - Miskina (orosz)
Capriati (amerikai, 3.) - Farina Elia (olasz)
Hantuchova (szlovák, 7.) - Maleeva (bolgár)

WTA-torna, Pattaya (110 ezer dollár, kemény pálya), 1. forduló:
Widjaja (indonéz) - Sucha (szlovák, 5.) 6:1, 6:1
Krasznoruckaja (orosz) - Nagyova (szlovák, 3.) 7:6, 6:2

2. forduló:
Panova (orosz, 1.) - Pucsek (fehérorosz) 6:4, 6:1
Ad. Serra Zanetti (olasz, 6.) - Cervanova (szlovák) 7:5, 6:4
Cso (koreai) - Chladkova (cseh, 7.) 6:3, 7:6
Tanasugarn (thaiföldi, 2.) - Morigami (japán) 7:5, 7:6

Kitört a Paradorn Srichaphan-láz Thaiföldön, az utóbbi két hétben szenzációsan játszó teniszező hazájában. Khon Kaen tartományban, ahonnan a játékos családja származik, az elöljárók 96,5 százalék tisztaságú aranyból készített 51 cm-es, 221 grammos ütőt ajándékoznak neki.

Ezen kívül a Thaiföldi Olimpiai Bizottság azt tervezi, hogy adókedvezményt kér számára a pénzügyminisztériumtól. Ráadásul Bhumibol Aduljadedzs király is fogadja majd a 23 éves teniszezőt, akit a múlt héten kulturális nagykövetnek neveztek ki.

Srichaphan október 12-én megnyerte a puszani Ázsiai Játékokat, majd 27-én a stockholmi tornán diadalmaskodott, míg a Mester-sorozat utolsó állomásán, Párizsban elődöntős volt. Ennek köszönhetően a 21.-ről a 16. helyre jött fel a világranglistán.