Vágólapra másolva!
A tíz nap múlva kezdődő debreceni tornász-világbajnokságon szigorú doppingvizsgálat várható, ami a két évvel ezelőtti sydneyi olimpia női összetett versenyét követő botrány miatt különösen érdekes lehet, főleg az aranyérmétől megfosztott román Andrea Raducan számára.

Mint emlékezetes, Sydneyben Raducan nyerte az összetett versenyt is, de az aranyérmét vissza kellett adnia, mert a játékok alatt az egyik doppingtesztje pozitív lett. A versenyző azonban vétlen volt, megfázás ellen kapta a pirulát, melyről a NOB orvosi bizottságának tagjai is elismerték, hogy noha tartalmaz tiltott anyagot, semmilyen előnyt nem jelentett számára. Ám a szabályok szellemében az összetett verseny aranyát elvették tőle, mert közvetlenül az ezt követő vizsgálaton bukott le. A további vizsgálatok negatív eredményt mutattak ki nála, s így másik három érmét (csapatban arany, ugrásban ezüst, talajon bronz) megtarthatta. Raducan Debrecenben várhatóan talajon és gerendán indul.

"Egyértelműek és nagyon szigorúak a Nemzetközi Tornaszövetség szabályai" - mondta el dr. Pikó Károly, a világbajnokság egészségügyi igazgatója, aki a tavalyi debreceni ifjúsági atlétikai világbajnokságon hasonló tisztet töltött be. "Egyértelmű például abban, hogy a doppingvizsgálat megtagadása önmagában doppingvétségnek minősül, szigorú abban, hogy a doppingvizsgálatra kijelölt versenyző attól a perctől kezdve, amikor aláírja az ún. 'hívólapot', egyetlen percig sem maradhat egyedül. Az erre kijelölt egészségügyi személy a levezetéshez, átöltözéshez, eredményhirdetéshez egyaránt elkíséri, hiszen számos olyan módszer van, amellyel eltüntethetők a szervezetből a tiltott szer nyomai. A versenyzők közül senki sem mehet biztosra, mert a szabályzat véletlenszerű vizsgálatot ír elő; reggelenként összeül a bizottság és kisorsolja, hogy melyik szer hányadik helyezettjének kell megjelennie a doppingszobában. És mivel a döntés nem kerül nyilvánosságra, nincs manipulálási lehetőség sem. A vb-n levett anyagokat a brüsszeli akkreditált laboratóriumba szállítják."

Az vb orvosi és egészségügyi központjában a doppingszoba mellett lesz a sportolók számára egy jóval kellemesebb hangulatú helyiség is. A szervező bizottság egészségügyi csapata a hagyományos fizikoterápiás kezelés mellett egy világversenyeken eddig nem látott újdonsággal rukkol elő: két relaxációs matrac áll a sportolók rendelkezésére, melyek elsősorban a rájuk nehezedő stressz levezetését, a testi-lelki regenerálódásukat segítik. A szervezők abban bíznak, hogy ezzel is elősegítik a sokszoros terheléssel járó, a versenyzőkben kialakuló feszültség oldását, a sportolók közérzetének javítását.