Társoldalunk:

Fazekas Róbert is jelölt az Év atlétájának

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vasárnap este Monte-Carlóban nagyszabású gálán választja meg a 2002-es esztendő legjobb férfi- és női atlétáját. A férfiaknál a tíz jelölt egyike a diszkoszvető Fazekas Róbert, aki idén győzött a müncheni Európa-bajnokságon és a madridi Világkupa-döntőben is.

Fazekas Róbert idén szenzációs sorozatot tudhat maga mögött, hiszen 18 versenyéből 16-ot megnyert, kétszer a második helyen zárt. A müncheni szabadtéri Eb-n 68,83, a madridi Világkupa-döntőben 71,25 méteres dobással győzött, s az idei világranglista legjobb tíz eredménye közül hét az ő nevéhez fűződik. "Természetesen" ő az első a rangsorban: a július 14-én Szombathelyen elért 71,70 méteres dobása minden idők negyedik legjobb eredménye. (A Haladás VSE 28 éves versenyzője edzésen már túldobta a német Jürgen Schult 74,08 méteres világcsúcsát is!

"Talán a 3-4. hely környékére befuthatok. De nem leszek szomorú, ha csak az 5-6. helyen végzek, sőt akkor sem, ha 10. leszek; mert számomra már az is hatalmas megtiszteltetés, hogy egyáltalán ott lehetek a világ tíz legjobb atlétája között. Ilyen elit gálán még nem vettem részt, és inkább a környezet miatt izgulok egy kicsit. Életemben most először leszek szmokingban, értesítettek, hogy a férfiaknak ez a kötelező viselet, így az alkalomra csináltatnom kellett egyet" - mondta el érdeklődésünkre Fazekas, aki szerint szinte biztos, hogy az amerikai Tim Montgomery lesz az Év atlétája: "A 100 méteres síkfutásban világcsúcsot ért el, ezt nem lehet felülmúlni."

Az Év atlétája díj jelöltjei
férfiak: Fazekas Róbert, Tim Montgomery (amerikai, 100 m), Jonathan Edwards (brit, hármasugrás), Hicham el-Guerrouj (marokkói, 1500 m/1 mérföld), Kosztasz Kenterisz (görög, 200 m), Khalid Khannouchi (amerikai, maratonfutás), Robert Korzeniowski (lengyel, gyaloglás), Felix Sanchez  (dominikai, 400 m gát), Roman Sebrle (cseh, tízpróba), Wilson Kipketer (dán, 800 m).

nők: Paula Radcliffe (brit, maratonfutás), Marion Jones (amerikai, 100 m/200 m), Berhane Adere (etióp 3000 m/5000 m), Sürreya Ayhan (török, 1500 m), Kajsa Bergvist (svéd, magasugrás), Gail Devers  (amerikai, 100 m gát), Szvetlana Feofanova (orosz, rúdugrás), Debbie Ferguson (bahamai, 100 m/200 m),  Ana Guevara (mexikói, 400 m), Maria Mutola (mozambiki, 800 m).

Az említetteken kívül a gálára az atlétika 37 jelenlegi és korábbi csillaga kapott meghívást, az utóbbi körbe tartozik Zsivótzky Gyula, mint ahogyan Al Oerter, Szergej Bubka, Irina Szewinska és Noureddine Morceli is.

Fábik Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKK