Társoldalunk:

Lovaglás helyett kerékpározhatnak az öttusázók

"Az öttusának a lovaglás a lelke, anélkül nem is érdemes megrendezni a versenyeket" - mondta az olimpiai és világbajnok Móna István, aki jelenleg a BHSE öttusa- és vívószakosztályának vezetője. 

A munkáját mindig nagy lelkesedéssel végző sportvezető nem igazán érti, miért nem támogatja a meglehetősen jó anyagi helyzetben lévő Nemzetközi Olimpiai Bizottság a mindenkori szervezőket az ötkarikás lóállomány biztosításában. "Most vagy vannak értékek, vagy nincsenek. Ezt a sportágat Pierre de Coubertin így álmodta meg. Már eddig is sok olyan változtatásra, csonkításra került sor, ami nem szolgálta az érdekét. Ez egy nehéz, de gyönyörű sport volt, most pedig már annak is örülni kell, hogy egyáltalán létezik." Azzal kapcsolatban, hogy a lovaglás a négylábúak felkészültsége miatt kiszámíthatatlan, és sokszor alapjaiban befolyásolja a végeredményt, megjegyezte: aki tud lovagolni, annak nem lehet különösebb gondja.

"Mindig fordítva közelítik meg a problémát. Nem olyan döntések születnek, melyek kapcsán egyre többen tanulhatnának meg lovagolni, hanem inkább egyszerűbb pályákat építenek és a pontozást módosítják. Természetesen van ebben a számban bizonytalanság, de a lövészetben és a vívásban is akad. Kilencven százalékban pedig biztosan a tudás a meghatározó." 

Móna szerint egyébként semmi sem magyarázza, hogy egy esetleges csere kapcsán, miért éppen a kerékpározás kerül szóba. "Legyen inkább óriásműlesiklás" - mondta méltatlankodva.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK