Vágólapra másolva!
Döbbenetes hírrel rukkolt elő az egyik norvég televíziós csatorna. A TV2 tényfeltáró riportja nem kevesebbet közölt, minthogy az 1994-es, lillehammeri téli olimpián tíz aranyérmet szerző hazai sportolók közül a sífutó Björn Daehlie, valamint a gyorskorcsolya-legenda Johann Olav Koss is doppingolt.

Norvégiát teljesen sokkolta a hír, miszerint az istenként tisztelt sífutóklasszis, Albertville háromszoros olimpiai bajnoka, Vegard Ulvang, a téli olimpiák történetének legeredményesebb sportolója, a tizenkét érmet, közte nyolc aranyat szerző Björn Daehlie, valamint Lillehammer háromszoros gyorskorcsolya-bajnoka, Johann Olav Koss is doppingvádba keveredett.

A norvég TV2 televíziós csatorna állítása szerint a tíz aranyérmet hozó 1994-es olimpián a norvég sportolók folyamatos doppingkezeléseket kaptak, s a tiltott szerek között anabolikus szteroidokkal is készültek az eseményre. A hír bombaként robbant a skandináv országban, hiszen a norvég sportéletet eddig nem árnyékolta be ilyen botrány. Korábban egy északisí-világbajnokságon már lebukott jó néhány finn sífutó, köztük a szintén olimpiai bajnok Myllylä, míg Salt Lake Cityben az orosz Lazutyináról és Danyilováról, valamint a spanyol sífutó Mühleggről bizonyosodott be, tiltott szert használt.

A dokumentumműsorban dr. Helge Oftebro doppingellenes szakértő elmondta, a nyolcvanas években már ismert volt, hogy némely öltözőben tiltott szereket fecskendeznek a sportolókba. Ám az orvos neveket nem árult el. A műsor után a három érintett azonnal tiltakozását fejezte ki, mondván, az ügy konstruált, s kitaláción alapszik.

A doppingolóknak csak a töredéke bukik le20020304adoppingoloknak.htmlFelejthetetlen szupersztárok20020207felejthetetlen.html1994 - Lillehammer200202071994.html

A norvég Dagbladet és Expressen című lapok rögtönzött közvélemény-kutatást tartottak, s megállapították, a lakosság 80 százaléka hisz Daehlie-ék ártatlanságában, s hetvenöt százalék abban is biztos, hogy a hősök nem használtak tiltott szereket a lillehammeri olimpián. A lapok megszólaltatták Thomas Aalsgaardot, aki 1994-ben egy aranyat (30 km-en) és egy ezüstöt szerzett. "Már mondtam, nem doppingoltunk" - nyilatkozta dühösen a sportoló, akinek edzéseit az utóbbi években éppen Daehlie irányította.