Vágólapra másolva!
Pénteken este Kansas Cityben Tim Montgomery és Marion Jones veheti át a 2002-es esztendő Jesse Owens-díját, az egyesült államokbeli atléták számára legnagyobb elismerést jelentő trófeát. S az álompár számára ez egyben fájdalomdíj is, hiszen az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) Év sportolója-szavazásán mindketten "csak" a második helyen zártak.

Az IAAF november 17-i gáláján Monte-Carlóban a férfiaknál a marokkói el-Guerrouj, a nőknél a brit Radcliffe lett a befutó, s ha utóbbi elsőségét nem is sokan kérdőjelezték meg (elvégre maratonfutásban minden idők legjobb eredményét érte el), a férfiaknál az előjelek Montgomery első helyét ígérték. Elvégre a legklasszikusabb szám, a száz méteres síkfutás világcsúcsát javította meg. Ám ez sem volt elég az első helyhez.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29233Jones és Greene sikere Párizsban/sport/egyeni/20020706jones.html

Az viszont nem lehetett kétséges, hogy az 1981-ben alapított Jesse Owens-díjat idén az egymással élettársi kapcsolatban levő "álompár" kapja. A háromszoros olimpiai bajnok, Sydneyben 100-on, 200-on és 4x400-on győztes, 4x100-on és távolugrásban pedig bronzérmet szerzett Jones ebben az évben is fantasztikus sorozatot produkált. Egyszer sem kapott ki a futószámokban: 100-on 16-szor, 200-on négyszer, 400-on pedig egyszer nyert, ráadásul a hét versenyből álló Golden League-sorozatban is veretlen maradt. Montgomery ilyen eredménysorral nem büszkélkedhet, de esetében elegendő egyetlen versenyt megemlíteni: a szeptember 14-i párizsi Grand Prix-döntőben 9,78 mp-cel győzött, és ezzel egy századdal megjavította honfitársa, Maurice Greene világcsúcsát. S azért azt se felejtsük el, hogy az összetett Grand Prix-t Montgomery, illetve Jones nyerte. Az a szeptember 14-i futás Montgomerynek 250 ezer dollárt hozott a "konyhára".

Ami a duó jövő évi terveit illeti, Montgomery készül a fedett pályás szezonra is, Jones viszont nem indul teremben, ő már a párizsi szabadtéri világbajnokságra "hangol". Emlékeztetőül: a tavalyi edmontoni vb-n be kellett érnie két első hellyel (200, 4x100), 100-on ugyanis nagy meglepetésre kikapott az ukrán Pintuszevicstől.

"A francia fővárosban száz méteren szeretném visszaszerezni a koronámat, 200-on megvédeni a címemet, s remélem, ott leszek az egyik, de talán mindkét váltóban is. És úgy tervezem, hogy indulok távolugrásban is, már elkezdtem az ilyen jellegű edzéseket. A távolt ebben az évben hanyagoltam, de most újra kedvet kaptam hozzá. Nagyon frissnek érzem magam, olyan ez számomra, mintha valaki hosszú ideig nem ül kerékpárra, de egyszer csak azt érzi, hogy újra ott teker a Tour de France-on, Lance Armstrong mellett. Párizsban négy, de talán öt aranyérmet is nyerhetek" - nyilatkozta Marion Jones.

Fábik Tibor