Vágólapra másolva!
Vasárnap a horvátországi Medulinban rendezik meg az esztendő utolsó atlétikai világversenyét, a kilencedik mezeifutó Európa-bajnokságot. A tizennégy fős magyar válogatottnak sajnos nem lehet tagja az ötszörös Európa-bajnok Szentgyörgyi Katalin, aki a felkészülés során Achilles-ín szakadást szenvedett.

Az Eb-n a már lezárult nevezések alapján 27 nemzet 388 versenyzője (101 felnőtt férfi, 88 felnőtt női, 101 junior férfi, 98 junior női) vesz részt, köztük a tizennégy fős magyar válogatott. A legnagyobb érdeklődés a felnőtt férfiak versenyét (9830 méter, 8 kör) övezi, mivel idén ismét összecsap az elmúlt esztendők két kiváló mezei specialistája, a négyszeres Európa-bajnok (1994, 1995, 1999, 2000) portugál Guerra, és a címvédő ukrán Lebid, akinek szintén van már két Eb-arany a gyűjteményében. A további esélyesek között a tavalyi ezüstérmes holland Maasét, a 1996. évi győztes brit Brownt, valamint a spanyolokat (Martinez, Garcia, Gomez) kell megemlíteni. A magyar színeket az utánpótlás korú Bodor Olivér képviseli.

A nőknél (6170 méter, 5 kör) az orosz Romanova, a svájci Weyermann és a lengyel Chojecka a lesznek a legnevesebb indulók. S itt több magyar versenyzőre is érdemes lesz figyelni: a Kálovics Anikó, Staicu Simona, Rakonczai Bea hármas az ősz folyamán jobbnál jobb eredményekkel tette emlékezetessé a mezei és utcai versenyek szezonját. Kálovics szinte nem tudott dobogónál rosszabb helyen végezni, és minden idők legjobb magyar félmaratonját teljesítette, megdöntve Barócsi Heléna tízéves rekordját. Az egykor román színekben junior világbajnoki címet szerzett Staicu alig egy hete lett harmadik, két óra harminc percen belüli időeredménnyel a milánói maratonin.

A csapat negyedik tagja a még utánpótlás korú Papp Krisztina. 2001-ben nőicsapatunk nyolcadik, az egyéniben Rakonczai tizennegyedik, Kálovics tizenötödik helyen ért célba, de most előrébb végezhetnek. Az együttesnek sajnos nem lehet tagja Szentgyörgyi Katalin, aki a juniorok (1988), majd a felnőttek (2000) között is - a mezei Eb-k történetében elsőként - diadalmaskodni tudott. Ötszörös Európa-bajnokunk novemberben szenvedett Achilles-ín szakadást és ezért kihagyni kényszerül a kontinensviadalt.

Az Eb honlapjahttp://www.cross2002.com.hr

A junioroknál mindkét nemben indul csapatunk, s remélhetőleg előrébb tudnak lépni a tavalyi tizenkettedik helynél. Egyéniben a debreceni Mezei Zitától várható jó teljesítmény, aki egy évvel korábban a svájci Thunban a válogatott legjobb helyezését érte el, akkor tizenkettedik lett.

Az Eb-n résztvevő magyar csapat névsora:
felnőttek, férfiak: Bodor Olivér; nők: Rakonczai Beáta, Staicu Simona, Kálovics Anikó, Papp Krisztina
juniorok, férfiak: Ott Balázs, Végh Tibor, Kovács Tamás, Tóth László; nők: Mezei Zita, Kocsis Judit, Kiss Melinda, Kiss Zsanett, Molnár Barbara

Fábik Tibor