Vágólapra másolva!
A profiboksz kiemelkedő összecsapásai a legmagasabb nézettségű sportesemények között találhatóak Amerikában. Ami pedig népszerű az amerikai tévénézők körében, abból megpróbálnak minél jobb üzletet csinálni. Ha létrejön a Tyson-Lewis mérkőzés visszavágója, az sokak szerint minden idők legnagyobb üzlete lehet a profiboksz történetében.

Úgy tűnik, a Lennox Lewis és Mike Tyson között megrendezett első mérkőzés sikere kellő impulzus a szervezőknek, hogy jövőre tető alá hozzák a visszavágót. Az első mérkőzés győztese, Lewis és menedzsmentje megfelelő anyagi ajánlat esetén készen áll a mérkőzésre. Igaz, előtte még meg kell küzdenie a szakemberek által gyengébbnek tartott, idősebb Klicsko fivérrel, Vitalijjal március 8-án.

Ami a pénzügyi oldalt illeti, a boksztörténet legjelentősebb eseménye volt a fent említett Tyson-Lewis találkozó. Soha ekkora pénzösszeget - 103 millió dollárt - nem fizettek még az emberek azért, hogy televízión keresztül követhessenek egy összecsapást. A különböző tévécsatornák (az HBO és a Showtime) ugyanis egyszeri összeg befizetése ellenében tette lehetővé, hogy élőben nézhessék az emberek a mérkőzést. Ugyanakkor a meccs nem tudta megdönteni a legmagasabb pay-per-view számot: az idei összecsapásnak 1,8 millió extra előfizetője volt, míg a csúcsot ugyancsak egy Tyson-meccs, az 1997-es Evander Holyfield ellen vívott második mérkőzése tartja 1,9 millióval.

A két ökölvívóval szerződésben lévő csatornák, az HBO és a Showtime a korábbi sikeren felbuzdulva harmonikusan dolgozik a visszavágó megszervezésén. Számukra ugyanis biztos kasszasiker lenne a meccs. Ráadásul - ellentétben a két versenyzővel - fájdalmas ütéseket sem kell elviselniük a fizetésükért.

Lewis-Tysonhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=40558Tyson: Megjavultam!/sport/egyeni/boksz/20021127tyson.html

Persze azért nem kell könnyeket ejteni a nehézsúlyú bajnokokért, akik keresetben is verik a kisebb súlycsoportok legjobbjait. Míg a könnyebb versenyzők legjobbjai világbajnoki mérkőzésekért is legfeljebb néhány millió dolláros meccspénzt kapnak, addig a nehézsúlyban ez gyakran nagyságrenddel nagyobb. Ez alól ideig-óráig néhány extraklasszis, mint Hamed vagy Roy Jones Jr. kivételt jelent, de az ő keresetük nagyobbik részét inkább a reklámbevételek jelentik.

Hogy a két legnagyobb mennyit keres, azt nem lehet pontosan tudni. Az első mérkőzésért állítólag 17,5-17,5 millió dollárt kasszírozott mindkét fél. A szaksajtó szerint pályafutása során Lewis két-háromszáz millió dollár között keresett. A "Vasember" ennek valószínűleg a kétszeresét, ám ahogy sokak szerint a sikerrel nem tudott mit kezdeni, úgy a pénzzel sem. Így aztán hiába volt Tyson jövedelme - adóbevallása szerint - 1995-ben 29 millió, 96-ban pedig 56 millió dollár - ez egy most folyó adó-visszaigénylési perből derült ki -, ha a bajnok ennek többszörösét költi el.

(Menedzsmentfórum)