Társoldalunk:

Sikeres évet zárt a magyar sakk

Az amerikai bajnokságot Seattle-ben svájci rendszerben rendezték meg és érdekes kísérletként a nők is a férfi mezőnyben játszottak. Ötvenhat résztvevő kilencfordulós viaskodásában Larry Christiansen 1980 és 1983 után harmadszor szerezte meg a bajnoki címet. A 45 éves nagymester már az olimpiai válogatott kapitányaként is debütált. A bajnoki cím és a 17 ezer eurós első díj sorsát a "hirtelen halál" parti döntötte el, Christiansen jobban bírta az izgalmakat, mint Nick De Firmian. A női bajnoki címet a kilenc partiból elért 5 ponttal Jennifer Shahade vívta ki, 11 ezer euróval is gazdagodott. Ötös holtversennyel fejeződött be Moszkvában az Aeroflot 132 résztvevős nyílt versenye. Az orosz Griscsuk, a fehérorosz Alekszandrov, az amerikai Sabalov és Kajdanov, valamint a svájci Milov szerzett 6,5 pontot. A legnagyobb meglepetést az első helyre rangsorolt izraeli Szmirin 33. helye jelentette, de folytatódott Van Wely mélyrepülése is, 66. lett ötvenszázalékos teljesítménnyel.

Február 22-től a sakkrajongók figyelme megoszlott két verseny között. Linaresben a szervezők hosszasan alkudoztak az újdonsült világbajnok, Ponomarjov részvételéről, perrel is fenyegették a 18 éves világelsőt, végül az ukrán nagymester vállalta a megmérettetést, Kaszparov, Anand, Adams, Ivancsuk, Shirov és Vallejo Pons szembeni kétfordulós összecsapást. Cannes-ban Lékó Péter 18-as kategóriájú, tíz résztvevős tornán szerepelt, többek között  Morozevics, Topalov, Barejev, Karpov társaságában. A januári Élő-lista első 13 helyezettjéből tizenketten játszottak Linaresben és Cannes-ban. 

Lékó rosszul kezdte versenyét, Barejevtől ismét sötéttel szenvedett vereséget. Nem sokáig bánkódott, a világranglista ötödik Morozevics legyőzésével vigasztalódott. Két remi után Karpovtól kapott ki, majd Fressinet elleni nyeréssel érte el az ötven százalékot. A verseny végeredménye: 1-2. Topalov és Gelfand 6, 3-7. Barejev, Bacrot, Lékó Péter, Karpov és Fressinet 4,5, 8-9. Lautier és Nataf 4, 10. Morozevics 2,5 pont.

Linaresben Ponomarjov sikerrel rajtolt, az első fordulóban ismét legyőzte világbajnoki döntőbeli ellenfelét, Ivancsukot. A második fordulóban azonban kikapott Adams-től. A világranglistát vezető Kaszparov csak az ötödik játéknapon tudta megszerezni első győzelmét, Adams ellen nyert. A hatodik fordulóban remivel végződött az első Ponomarjov-Kaszparov parti, a 20-as kategóriájú torna félidejében Kaszparov félpontos előnnyel vezetett. Ponomarjov sikerrel bizonyította, hogy a sakkvilág elitjéhez tartozik, nem volt véletlen világbajnoki címe, a 12. fordulóban utolérte Kaszparovot. Kettőjük másodszori összecsapását Kaszparov nyerte, s ezzel eldőlt az első hely sorsa, végül másfél pontos előnnyel végzett az élen. A profi ex-világbajnok folytatta fantasztikus sorozatát, hetedszer lett első, egyszer Kramnyikkal megosztozott a dicsőségen. 1999 januárja óta Kaszparov tizedik szuperversenyét játszotta, kilenc egyedüli elsőség és a már említett holtversenyes diadal teszi egyértelművé, hogy a 38 éves nagymester a sakkozás koronázatlan királya. A verseny 42 partijából 15 végződött döntéssel, tizennégy játszmát nyertek világossal, egyedül Kaszparov tudott sötéttel nyerni, Shirovra mért csapást az utolsó fordulóban, ez volt az ex-világbajnok 14. győzelme a spanyol nagymester ellen. A torna végeredménye: 1. Kaszparov 8, 2. Ponomarjov 6,5, 3-5. Ivancsuk, Anand és Adams 6, 6. Vallejo Pons 5, 7. Shirov 4,5 pont.