Társoldalunk:

Sikeres évet zárt a magyar sakk

Dubaiban óriási meglepetéssel kezdődött meg a rapid Grand Prix versenysorozat  kieséses rendszerű első tornája. A 25 éves kínai világbajnoknő, Zsu Csen legyőzte a férfi sakkozás világbajnokát, Ruszlan Ponomarjovot. Lékó Péter kettős győzelemmel jutott túl az első akadályon, a világbajnoknő férje, a katari Al-Modahki volt az ellenfele. Ács Péter csak nagy csatában maradt alul az orosz ex-világbajnok, Halifmannal szemben. A 32 résztvevő küzdelmében az első körben vesztesek végleg kiestek, a második forduló vesztesei még küzdhettek a további helyezésekért. A második kör szenzációját Anand és Ivancsuk veresége jelentette, Lékó a francia Lautier ellen nyert. A legjobb nyolc között Lékó a bolgár Topalovval csatázott, vereséggel kezdett, majd világossal remek partiban egyenlített. A rájátszásban Lékó sötéttel érte el az elődöntőbe jutását biztosító győzelmet.

Első számú nagymesterünk az elődöntőben a bolgár Georgijevet győzte le. Lékó saját életét nehezítette meg, az első játszmában az időzavaros kapkodásban esélyes állást rontott vesztésre. Szerencsére gyorsan túltette magát keserűségén, hatásos gyalogáldozattal agyonverte a bolgárt. A rájátszás két remivel indult, majd a "hirtelen halál" partiban Péter nyert és jutott a döntőbe. Griscsuk elleni meccse óvatosan kezdődött, majd a második partiban az orosz sakkozó a spanyol megnyitás Marshall-támadását játszotta meg. A két világnagyság a bonyolult változat minden rezdülését jól ismeri, az áldozott minőségért nagymesterünknek bőséges ellenértéke volt. A két villámparti is remivel végződött, a döntés a "hirtelen halál" játszmára maradt. A sorsolás Péternek juttatta a világos haderőt, nyerni kellett a végső győzelemhez. Óriási csata dúlt a sakktáblán, a rohanó másodpercekkel is nagy küzdelmet vívtak. Lékó természetesen gyötörte ellenfelét, aki végül minimális időhátrányba került, s ez döntött. Nagymesterünk a trófea mellett 43 ezer dollárt is kapott, Griscsuk közel 23 ezer dollárral vigasztalódhatott. A Grand Prix torna végeredménye: 1. Lékó Péter, 2. Griscsuk, 3. Shirov, 4. Georgijev, 5. Karpov, 6. Azmaiparasvili, 7. Topalov, 8. Bacrot, 9. Anand, 10. Halifman, 11. Drejev, 12. Radzsabov, 13. Lautier, 14. Ivancsuk, 15. Short, 16. Zsu Csen.

Április 23-án a Magyar Sakkszövetségben az esztendő legfontosabb versenyeiről, a bledi sakkolimpiáról, Lékó Péter dubai sikeréről tartottak sajtótájékoztatót. Lékó rendkívül jó hangulatban hosszasan mesélt felkészüléséről, a fokozatosan átalakított megnyitási repertoárjáról. Wijk aan Zee-ben és Cannes-ban összesen három játszmát is vesztett, de biztatónak érezte, hogy vereség után már másnap képes volt a javításra. Lékó úgy értékelte, hogy Dortmundban a nehezebb csoportba került, de nem tartotta lehetetlen feladatnak, hogy nagynevű riválisaival szemben kiharcolja a továbbjutást...