Vágólapra másolva!
Január 13-án, azaz hétfőn kezdődik az ausztrál nyílt teniszbajnokság, az idei év első Grand Slam-viadala. Esélyest szokás szerint nehéz lenne megnevezni a férfiak mezőnyében, tulajdonképpen bárki nyerhet. A nőknél egyszerűbb a helyzet, tán Serena Williams a legesélyesebb a végső sikerre.

Ember legyen a talpán, aki meg tudja tippelni, hogy a férfiak között ki fut be a hétfőn kezdődő Australian Openen. Annál könnyebb viszont megmondani azt, hogy ki nem fog nyerni: a svéd, amúgy címvédő Thomas Johansson és Jonas Björkman, az amerikai Pete Sampras, a német Tommy Haas és Nicolas Kiefer, a brit Tim Henman és Greg Rusedski, valamint a francia Paul-Henri Mathieu ilyen-olyan okok miatt már el sem utazott Ausztráliába, így sokan máris amiatt fanyalognak, hogy vérszegény lesz a mezőny. De hát mit csináljon szerencsétlen Johansson, mikor sérüléssel bajlódik, Björkman azért nem utazik, mert felesége bármikor világra hozhatja első gyermeküket, Sampras meg szeretné még kicsit csiszolgatni játékát, hogy a későbbiekben még inkább eséllyel vegye fel bárkivel szemben a harcot.

A német duó jelenleg szintén rokkant, csakúgy, mint a brit különítmény, valamint a francia csodagyerek Mathieu. Sokan a versenyszisztémát hibáztatják a sok betegeskedés miatt, mondván egész évben róják a pályákat a játékosok, szervezetük pedig nem bírja az állandó megpróbáltatásokat. Azt azonban elfelejtik ezek a szószólók, hogy nem kötelező ám minden viadalon elindulni, mindenki maga választhatja meg, mikor és hol áll rajthoz. A teniszezők bírálják azonban magának az Australian Opennek az időpontját is, nem kevesen állítják (többek között Andre Agassi is), hogy az évnek egy későbbi időszakában kellene megrendezni a versenyt.

Az első forduló érdekesebb párosításai/sport/egyeni/tenisz/20030110czink.htmlPatrick Rafter végleg visszavonult/sport/egyeni/tenisz/20030110patrick.html

Hogy miért? Mert Ausztráliában ilyenkor meleg van. Nem is kicsit, 40 fokos hőmérséklet is előfordul Melbourne-ben az év ezen időszakában, ez pedig még a legedzettebbek számára is komoly próbatételt jelent. A Nemzetközi Tenisz Szövetség is fontolgatja emiatt, hogy márciusra teszi át a viadalt, az ausztrálok viszont mereven elhatárolódnak ettől az elképzeléstől, s ragaszkodnak a januári időponthoz. Az ügyben döntés későbbre várható, annyit azonban sikerült elérni az állandó rinyálással, hogy a versenyigazgatóság új szabályt hozott a hőségre vonatkozólag. E szerint amennyiben a levegő hőmérséklete eléri a 35 Celsius-fokot, az úgynevezett Wet Bulb Globe Temperature pedig - egységszám, amit a levegő hőmérsékletéből, a páratartalomból, a napsugárzás erősségéből és a szél sebességéből számítanak ki - a 28 egységet, a mérkőzéseket azonnal felfüggesztik, s csak akkor folytatják, ha a körülmények visszaállnak a normális szintre. Peter McNamee igazgató szerint így garantálni tudják a játékosok biztonságát.

Az aprócska kitérő után vissza a férfiak mezőnyéhez s a lényegében esélytelen játékosokhoz. A tavalyi döntős orosz Szafin sem fogja idén megváltani a világot, mert ugyan végül úgy döntött, hogy elindul Melbourne-ben, makacs vállsérüléssel bajlódik, s az első fordulókban erősen befájdalomcsillapítózva fog teniszezni. De hogy akkor ki nyerhet? Talán a világelső Lleyton Hewitt, vágnák rá sokan, neki azonban hagyományosan nem megy jól hazájában, tavaly például már az első fordulóban kizúgott, első kiemelt pedig ilyet még soha nem művelt a bajnokság történetében. Idei sorsolása mondjuk nem tűnik igazán nehéznek, de a harmadik körben összeakadhat a visszatérőfélben lévő brazil Kuertennel.

Ha választani kéne, talán a második helyre rangsorolt Andre Agassit lehetne első számú esélyesként emlegetni, de minek: tavaly is érkezett egy Thomas Johansson nevezetű illető, aztán általános megdöbbenést keltve ő nyerte a versenyt. Hasonló akár idén is előfordulhat, a mezőny igen kiegyenlített. Lehetne sorolni még a neveket, így eshetne néhány szó a thaiföldi Paradorn Srichaphanról, akiben benne van egy kiugró eredmény már régóta (viszont két előversenyen is pályára lépett, ezért bizonyosan nem a legkipihentebb) vagy a spanyol Juan Carlos Ferreróról, aki Sydneyben rukkolt elő a héten parádés játékkal, de az efféle esélylatolgatással célszerű megvárni a második hét elejét.

Capriati kikapott Panovától Sydneyben/sport/egyeni/tenisz/20030107mandula.htmlKurnyikovával csalogatnák vissza a turistákat Balira/sport/egyeni/tenisz/20030108kurnyikovaval.htmlClijsters Serenát verte a nőitenisz-vb döntőjében/sport/egyeni/tenisz/20021112clijsters.html

A nőkre nem érdemes sok szót pazarolni (de azt feltétlenül ki kell emelni, hogy a tavalyi döntős Martina Hingis és Amélie Mauresmo lemondta a részvételt), várhatóan a Williams nővérek tarolnak majd, bár az ausztrál bajnokság nem tartozik éppen a kedvenceik közé. Tavaly Venus Williams még az elődöntőbe sem jutott be, igaz, a fiatalabbik Serena sérülés miatt el sem indult. Apropó, Serena! Az utóbbi három Grand Slam-verseny mindegyikét ő nyerte, s nagyon fogadkozik, hogy Melbourne-ben sem talál legyőzőre (sőt, az egész évet szeretné vereség nélkül végigteniszezni). Így teljesítené az úgynevezett Grand Slamet, azaz mind a négy nagy verseny trófeáját begyűjtené. Nem egy adott naptári éven belül ugyan, de a világelsőt ez sem igazán hozza zavarba: ő csak Serena Slamként emlegeti, amire készül.

Azért nem szabad megfeledkezni a címvédő Jennifer Capriatiról sem, aki bizonyos szempontból jól kezdte az évet: a sydneyi torna második körében rögtön búcsúra kényszerült, de nála ez jót jelent. 2001-ben és 2002-ben is így kezdte az évet, aztán révbe ért az Australian Openen. Ott van még a belga Clijsters is, aki éppenséggel az aktuális világbajnok, valamint honfitársa, Henin-Hardenne is, aki bárkire veszélyes lehet. Végül essék szó az amerikai Davenportról, aki lassacskán újra világverő formába tornázza magát, tán ők lesznek ott a végelszámolásnál.

A magyarokat illetően nem lehetnek túlzottan vérmes reményeink, szokás szerint csak tisztes helytállást remélhetünk Sávolt Attilától, Mandula Petrától, Kapros Anikótól és a selejtezőből főtáblára került Czink Melindától. S noha utóbbi kivételével, akinek a tizedik helyen kiemelt amerikai Rubinnal kell felvennie a harcot, mindannyian legyőzhető ellenfeleket kaptak az első körben, a folytatásban azonban világklasszis teniszezőkkel csaphatnak össze, így nem valószínű - ne legyen igazunk! -, hogy bármelyikük is megéri a második hetet.

Az Australian Open összdíjazása 10 511 481 amerikai dollár, a férfi és női győztes egyaránt 652 360 dollárral gazdagodik. A finálék vesztesei 326 180 dollárral vigasztalódhatnak.

Koncz Dávid