Vágólapra másolva!
A második helyen kiemelt amerikai Andre Agassinak mindösszesen nyolcvan percre volt szüksége ahhoz, hogy agyba-főbe verje a múlt heti sydneyi tornagyőztes koreai Lit az ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójában. Megszületett az eddigi legnagyobb meglepetés is, kiesett az ötödik helyen kiemelt spanyol Carlos Moyá, valamint kiütéses vereséget szenvedett az orosz Anna Kurnyikova. Magyar szempontból elégedettek lehetünk, mindkét érdekelt párosunk továbblépett.
Forrás: EPA
Agassi útban nyolcadik GS-trófeája felé Fotó: EPA

Utoljára 1966-ban, bizonyos Richard Russell az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójában olyan káprázatos játékkal rukkolt elő, hogy ellenfele egyetlen játékot sem tudott nyerni, azaz 6:0, 6:0, 6:0-s sikerrel masírozott be a következő körbe. Andre Agassinak (2. a világranglistán) 37 év után majdnem sikerült lemásolnia ezt a lenyűgöző produktumot a koreai Li (67.) ellen, 80 perc alatt 6:1, 6:0, 6:0-ra verte a múlt heti sydneyi viadalon legyőzhetetlennek bizonyult ellenfelét (első koreaiként tudott ATP-tornát nyerni, egyébként). Pedig Li, aki egy koreai krumplitermesztő farmer fiaként látta meg a napvilágot, egészen jól kezdett, hozta saját adogatását, s három lehetősége akadt arra is, hogy elvegye Agassiét. A tar fejű jenki innentől azonban ellenállhatatlanul teniszezett, s gyakorlatilag minden jól sült el, amibe belekezdett. A publikum helyenként már-már megsajnálta szerencsétlen Lit, aki szerdai vereségével visszakerült a helyére, azaz a fellegekből a földre.

"Mindenkinek van egy üzemanyagtartálya, s a tartalékaiból senki nem akar a kelleténél többet elpazarolni egy meccsre" - eresztett el egy aranyköpést a negyedik melbourne-i győzelmére készülő Agassi a találkozó után. "A statisztikák szerint (meg persze amúgy is) igen agresszív játékot mutattam ma be, ráadásul úgy, hogy nem is hibáztam sokat. Remek érzés, hogy ilyen jól megy a tenisz, szerintem elég jó formában vagyok ahhoz, hogy begyűjtsem nyolcadik Grand Slam-trófeámat." Agassi, aki félelmetes, 32-3-as győzelmi mérleggel rendelkezik az Australian Openen, a harmadik fordulóban a francia Nicolas Escudével mérkőzik.

"Nem tudom, mit mondhatnék, s azt sem, mi történt ma a pályán" - motyogta Li az újságíróknak tolmács segítségével, nem beszél ugyanis angolul. "Igazi leckét kaptam ma Agassitól, azt hiszem, vissza kellene mennem a 'teniszsuliba' tanulni még egy kicsit. Mintha egy betonfallal játszottam volna, úgy jöttek vissza Agassi térfeléről a labdák, elnézést kérek a koreai néptől, hogy ilyen nagy csalódást okoztam."

Kurnyikovának nem tet-kója, hátfájása van/noilapozo/presszo/20030114kurnyikovanak.htmlTúlélőverseny lehet az idei Australian Open/sport/egyeni/tenisz/20030110zzz.html

Egy bocsánatkéréssel előrukkolhatna az orosz Anna Kurnyikova (42.) is, aki úgy látszik, túlságosan sokáig ünnepelte, hogy az első fordulóban két év után újra mérkőzést nyert Grand Slam-tornán, s kiadós verésbe futott bele a belga Henin-Hardenne (5.) ellen. Pedig nagyon fogadkozott, hogy ő most aztán bárkit meg tud verni, hát Henin-Hardenne-t nem sikerült. Mi több, pályafutása legsúlyosabb Grand Slam-fiaskóját szenvedte el, 6:0, 6:1-re kapott ki. Ami a legszörnyűbb, hogy ezek után sem tudott értelmes nyilatkozatot adni. "Én úgy gondolom, rendben volt ez a meccs, mindketten jól játszottunk" - mondta, majd miután általános megdöbbenést keltett ezzel, még azt is hozzátette: "Nem értem, miért kritizálják a játékomat állandóan, sokkal jobb játékos vagyok, mint régen voltam." Ennek alaposan ellentmond, hogy mostanában bárkitől ki tud kapni.

Rossz napja volt honfitársának, a viadal 1999-es győztesének, Jevgenyij Kafelnyikovnak (27.) is. Az orosz feltehetően rég megbánta már, hogy előzetes fogadalmai ellenére a tavalyi Davis-kupa győzelme után folytatta pályafutását, azóta nem sok babér termett neki. Ezúttal a finn Jarkko Nieminenbe (41.) tört bele a bicskája, s ötszettes vereséget szenvedett. Pedig ha tavaly visszavonult volna, most ünnepelt sztár lehetne. Ha így folytatja, félő, hogy teljesen lerombolja hírnevét.

Hosszas várakozás után megszületett az idei verseny első nagyobb szenzációja, kiesett az 1997-es, Pete Sampras elleni finálét elbukó spanyol Carlos Moyá (5.). Eleve nem készült túl jó előjelekkel az amerikai szervagép, Mardy Fish (77.) elleni összecsapásra, a múlt heti, már említett sydneyi viadalon ugyanis szintén összeakadtak a második körben, s akkor a huszonegy esztendős amerikai meglepte a spanyolt. Most is, pedig a második szett végéig inkább Moyá kezében volt az irányítás, de a rövidítés elvesztésével szétesett a játéka. Érthetetlen megoldásokat választott többször is, Fish pedig köszönte szépen ezeket, s rendre pontokat csinált a hibákból. Moyá ugyan valahogy még ki tudta harcolni a döntő szettet, ott viszont már nem igazán volt esélye, Fish 6:2-vel abszolválta a záró felvonást. Meglepetés még, hogy a sérülései után visszatérőben lévő ausztrál Mark Philippoussis (104.) szintén öt játszmában legyőzte a titkos esélyesként is számon tartott thaiföldi Paradorn Srichaphant (14.).

Jó hír, hogy mindkét szerdán pályára lépő magyar érdekeltségű kettős győzött a női párosverseny első fordulójában, Mandula Petra a svájci Gagliardi oldalán a Martinez, Medina-Garrigues spanyol párost, míg Marosi Katalin az amerikai Reeves társaként a Grant, Pullin dél-afrikai, brit duót győzte le két játszmában.

Koncz Dávid