Vágólapra másolva!
A Corus 2003 szuperverseny ötödik fordulójában Polgár Judit és Ivancsuk gyorsan megosztozott a ponton. Nagymesternőnk megtartotta vezető pozícióját, de Anand és Shirov befogta őt. A játéknap két nagy érdeklődéssel várt rangadóján Shirov legyőzte Kramnyikot, Anand pedig Karpovot. Megszerezte első győzelmét Van Wely, megbüntette Topalovot a gyalogvadászatért. Griscsuk még mindig nyeretlen, Ponomarjov pedig mínuszban van az első öt forduló után. A holland sakkrajongók Van Wely mellett 15 éves kedvencüket, Stellwagent is ünnepelhették, remek tisztáldozattal már negyedik diadalát könyvelhette el.

Wijk aan Zee-ben a pénteki szabadnap előtt ismét teljes erőbedobással küzdöttek a 19-es kategóriájú szuperverseny résztvevői. Kivételt csak a gyors döntetlennel végződött Polgár Judit és Vaszilij Ivancsuk játszma jelentett. Egy kis lépéssorrendi ravaszsággal a szicíliai védelem Paulsen változatának ún. "sündisznó" állásába keveredtek a nagymesterek. Egymás elleni mérlegük korábban is egált mutatott, ráadásul az 5-5 nyerés többségét rapid partiban érték el, a kölcsönös tisztelet megegyezéshez vezetett. Polgár Judit a döntetlennel megőrizte vezető pozícióját, a kérdés csak az volt, hogy kap-e "társbérlőket".

A spanyol Alekszej Shirov és az orosz világbajnok Vlagyimir Kramnyik 1992-ben mérkőzött meg először, és összesen hatvan partit játszottak egymással. Shirov mérlege volt a kedvezőbb, 16 győzelmet ért el, tizenháromszor szenvedett vereséget. Mindig életre-halálra sakkoznak. Ennek a magyarázatáért fel kell idéznem az 1998-as világbajnok-jelölti páros mérkőzésüket, amelyet nem kis meglepetésre Shirov 5,5-3,5-re megnyert, Kramnyik kettő partit is elvesztett, s hét remi született. A győzelemmel a spanyol nagymester kiharcolta a jogot, hogy Kaszparovval a profi világbajnoki címért megmérkőzhessen. Kaszparov nem örült, hogy Shirovval kell csatáznia, nem tartotta méltó ellenfélnek, eddig már 14-szer győzte le, s egyszer sem kapott ki tőle. Az orosz világbajnok azt a meccset "eladhatatlannak" nyilvánította, s inkább "megkérte" az indiai Anand kezét, aki először igent mondott, de szponzort nem sikerült találni. Anand később már elégedetlen volt a feltételekkel, nem vállalta a meccset, s így jött a képbe a Shirov által legyőzött Kramnyik!

Shirov többször is meglehetősen indulatosan nyilatkozott, a világbajnoki döntő előtt úgy vélte, hogy bunda lesz, az egykori tanítványnak, majd szekundánsnak nincs esélye. Mindenki meglepődött, hogy Londonban Kramnyik nyert Kaszparov ellen és elhódította a világbajnoki címet. Az exvilágbajnok azóta sem fog kezet Shirovval, s kettőjük viszonya nagyon feszült. Krammnyik nem táplál haragot, sőt a lelke mélyén érzi, hogy a spanyol nagymesterrel szemben nem voltak korrektek.

Eljött az újabb összecsapás pillanata, és Kramnyik kihívója, Lékó Péter kedvenc változatával szállt csatába. A dortmundi világbajnok-jelölti torna elődöntőjében a Shirov elleni mérkőzésének első partijában, majd a Topalovval szemben a döntőben is sikerrel alkalmazta. Shirov ezúttal is tartogatott meglepetést, ismét bizonyította, hogy elméletileg igen felvértezve érkezett a tornára. A jól ismert ösvényen haladtak, majd a spanyol nagymester tért el Lékó elleni partijától. A 18. Fb3 lépést láttuk az Anand-Ponomarjov rapid páros mérkőzés harmadik partijában, Anand többszöri pontatlankodással elvesztette a játszmát. Az orosz világbajnok nagymesterünk ötletével kísérletezett, a vezérszárnyi akciót erőltette. Átmeneti tisztáldozattal Shirov kezdeményezéshez jutott, a különböző színű futók mellett a sötét királyállásban tapintható gyengeségek voltak. Természetesen kellett, hogy segítsen Kramnyik, aki gyengén védekezett, majd időzavarban azonnal vesztőt húzott. Az orosz világbajnok Wijk aan Zee-ben már másodszor volt kénytelen kapitulálni. Shirov a remek győzelemmel holtversenyben az élre került.

A másik rangadót Anand és Karpov vívta. A statisztika önmagáért beszél, 1991-ben mérkőztek meg először meg egymással és összesen 82 játszmában csaptak össze. Brüsszelben 1991-ben világbajnok-jelölti negyeddöntőt is játszottak, a szerencsésebb Karpov győzött. 1998-ban viharos előzmények után világbajnoki döntőben is megmérkőztek, akkor is Karpov nyert. A mérleg azonban Anand javára billen, 25 győzelemmel büszkélkedhet, 12 vereség a számláján. A nagy fölény azonban a rapid partiknak köszönhető, "villámkezű" Vishy ellen Karpov csak a világbajnoki döntő rájátszásában tudott nyerni. Tavaly Prágában ketten játszották az Eurotel Trophy döntőjét, Anand győzött. Az indiai exvilágbajnok rájátszásban Korzikán is nyert. Karpov ezúttal nem vállalta az orosz huszárjáték "agyonelemzett" változatát, hanem a Caro-Kann védelmet választotta.

Meglepetésre Polgár Judittól kissé megalázó vereséget szenvedett Karpov tálalt fel egy érdekes ötletet, tisztet áldozott. A világos tisztek kezdetben nehezen találták helyüket, de a sötét erősnek tűnő gyalogcentrum végül elgyengült, a világos futópár hatásosan összejátszott és Anand begyűjtötte második nyerését, Karpov jó indulás után elszenvedte második vereségét.

A forduló meglepetése kétségkívül a világranglista negyedik Veszelin Topalov veresége volt. A bolgár nagymester erőszakoskodott, nem elégedett meg pozíciós előnnyel, hanem vezérével gyalogvadászatra indult. Van Wely a tálcán kínált esélyt remekül kihasználta, a magára maradt világos király ellen villámgyors támadást indított, s fogadhatta szurkolóinak elismerő gratulációját. Korábban Wijk aan Zee-ben Van Wely mindig rosszul játszott, idén egyelőre az élcsoportban van. A verseny doyenje, Jan Timman előnyös állásban tisztet nézett el, Radzsabov szerencsével nyert.

Változatlanul nem villog a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov. A spanyol megnyitás berlini változatában aligha remélhetett többet reminél, így változatlanul mínuszban van, míg Griscsuk ötödik fél pontját szerezte meg. A tavalyi győztes, a kettős győzelemmel rajtoló Barejev is megingott, csak remire futotta erejéből. Pénteken ismét szabadnap lesz, majd szombaton játsszák a hatodik fordulót, amelynek slágermeccse Ponomarjov és Polgár Judit összecsapása lesz. Benidormban rapid versenyen a női világranglista-vezető borsot tört a FIDE világelső orra alá, három partijukban kétszer is legyőzte!