Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2003 szuperverseny nyolcadik fordulójában a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov újabb vereséget szenvedett. A világossal játszó világelsőt a tizenöt éves azerbajdzsáni Teimur Radzsabov győzte le. Polgár Judit játszmája gyors döntetlennel végződött, megosztozott a ponton Kramnyik és Anand is. Shirov világossal váratlanul kikapott Griscsuktól, Karpov elszomorította a holland sakkbarátokat, Van Wely ellen nyert. A versenyben az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand félpontos előnnyel áll az élen, Polgár Judit holtversenyben a második, a kilencedik játéknapon Shirovval csatázik majd. A nagymesterversenyen Ács Péter remizett a nagy fölénnyel vezető kínai Zsang Zsonggal.

A megszokottnál jóval korábban fejeződött be a Corus 2003 szuperverseny nyolcadik fordulója. A világbajnok és az exvilágbajnok csatája húzódott csak el, de szemre tetszetősebb állását Vlagyimir Kramnyik nem tudta győzelemig fokozni. Az orosz világbajnok így változatlanul csak ötvenszázalékos, míg az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a fél ponttal is egyedül vezeti a tizennégy fős mezőnyt. A két szupersztár 1989-ben mérkőzött meg először egymással és a Wijk aan Zee-i tornáig összesen 105 játszmában csaptak össze. Rangos szuperversenyeken, rapid viadalokon, páros mérkőzéseken vívtak emlékezetes küzdelmeket. A statisztika Anand fölényét mutatja, tizenhatszor legyőzte Kramnyikot, tizenkétszer szenvedett vereséget.

Kramnyik meglepetésre ismét e4-gyet húzott, pedig az elfogadott vezércselben milyen élvezetes csatákat láttunk tőlük. Az orosz világbajnok egyrészt készül a linaresi szuperversenyre, másrészt Lékó Péter elleni világbajnoki döntőjére, bizonyos változatokat nem játszik meg. A versenyben vezető Anand láthatóan a döntetlen elérést tűzte ki céljául, ez magyarázza a megnyitási változat megválasztását, orosz huszárjáték. Érdekes, hogy korábbi játszmáikban tízszer megvívtak ebben a megnyitásban, de ellenkező színelosztással, nyolc döntetlen mellett Anand kétszer nyert. A mai partijukban nem történt falrengető esemény, Kramnyik minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Előkelő helyezését nem kockáztatta Polgár Judit, a lengyel Kraszenkovval gyorsan megosztozott a ponton, a sorozatos cserék teljesen kiegyenlített álláshoz vezettek.

A fordulóban négy nyerést láttunk, a legértékesebb a tizenkilenc éves Alekszander Griscsuké. Az orosz nagymester sötéttel győzte le a forduló előtt holtversenyes harmadik Alekszej Shirovot. A Corus 2003 szuperversenyen igen népszerű a szicíliai védelem Szvesnyikov változata, sötét először ünnepelhetett teljes sikert. A küzdő felek a 21. lépésig megismételték az ötödik fordulóban látott Shirov-Kramnyik folytatást, majd a spanyol nagymesterek tért el, megtámadott vezérével f4-re lépett. Ez egy cseppet sem zavarta meg Griscsukot, határozott lépésekkel gyorsan átvetette a kezdeményezést, és gond nélkül aratta második győzelmét. Az óvatos kezdés, hatos döntetlenszéria után már holtversenyben második helyen várhatja a befejező öt fordulót.

Fekete napot zártak a holland sakkozók, Van Wely elszenvedte első vereségét, Karpovtól kapott ki. A nyolcadik játéknapot az éllovasi szerepkörben kezdő Van Wely alaposan elszámolta magát, Karpov minőségáldozatára rosszul reagált, anyagi hátrányba került. Az orosz exvilágbajnok a tornán második győzelmét érte el, feljött ötven százalékra. A verseny doyenje, az 52 éves Jan Timman sorozatban negyedszer kapitulált, korán gyalogot vesztett, s Barejev nem hibázott.

Banditák támadtak a sakklegenda Gligoricra/sport/sakk/20030120banditak.html

Nagy rejtély a FIDE világbajnokának, Ruszlan Ponomarjovnak a szereplése. Tart a kötélhúzás a Nemzetközi Sakkszövetség és közte, változatlanul még nem írta alá a Garri Kaszparov elleni világbajnoki döntőjének a szerződését, a véleménykülönbségek változatlanul fennállnak. A FIDE sem szánta még magát rá, hogy esetleg diszkvalifikálja a 19 éves ukrán nagymestert, és akkor Vaszilij Ivancsuk játszhatna Kaszparovval. Ponomarjov negyedik vereségét szenvedte el, a tizenöt éves Teimur Radzsabov mért rá újabb csapást. A királyindiai védelem bonyolult ösvényein az ukrán világbajnok kissé idegenül mozgott, tisztjei árván hagyták királyát, Radzsabov remekül kihasználta a kínálkozó lehetőséget. Radzsabov felkapaszkodott ötven százalékra, míg Ponomarjov a nyolc partiból mindössze 2,5 pontot szerzett.

Nagy csalódás Ivancsuk játéka, nyolcadik remijét érte el. Világossal játszott, de gyorsan "kettős fedezékbe" menekült Topalovval szemben. A bolgár nagymester esélyes állásban nem talált döntőerős folytatást.