Vágólapra másolva!
Az amerikai Serena Williams és a belga Kim Clijsters masírozott be az ausztrál nyílt teniszbajnokság szerdai játéknapján az elődöntőbe, a fináléért egymás ellen küzdhetnek majd meg. A férfiaknál lélegzetelállító, ötórás csatát hozott az amerikai Andy Roddick és a marokkói Junesz el-Ajnaui ütközete, a tengerentúli játékos a döntő szettet 21:19-re nyerte meg, s az elődöntőben a német Rainer Schüttlerrel csaphat össze - ha maradt hozzá ereje. A junioroknál Németh Virág ismét hengerelt.

Az amerikai Andy Roddick (10. a világranglistán) a nyolc közé jutásért gigászi, ötszettes meccset vívott és nyert meg az oroszok Davis-kupa hősével, Mihail Juzsnyijjal szemben, ráadásul úgy, hogy kétszettes hátrányból állt fel, s Juzsnyijnak a harmadikban is brékelőnye volt ellene. Már csak emiatt is nagy derbinek ígérkezett a marokkói Junesz el-Ajnauvival (22.) vívott negyeddöntője, hiszen az afrikai szintén hatalmas meccsen, négy szettben verte a világelső Lleyton Hewittot, amit azonban a két játékos a melbourne-i éjszakába nyúlóan művelt, az felülmúlt minden várakozást. Aki kihagyta, bánhatja, egy ötórás, a tenisz minden szépségét felvonultató találkozóról maradt le, az idei Australian Open messze legjobb meccsét produkálta a két matador. Csak az ötödik, döntő játszma tartott két órán és huszonhárom percen át, ezzel majdnem sikerült rekordot dönteni: 1991-ben Boris Becker öt órát és tizenegy percet töltött a pályán Omar Camporese ellen, a döntő szett 23:21-es eredménnyel ért véget. Roddick és el-Ajnaui csak 21:19-ig jutott, de emiatt vélhetően nem bánkódótt a csatából végül győztesen kikerülő Roddick.

Ami a kronológiát illeti, az első felvonást 6:4-re a marokkói nyerte, majd a másodikban Roddick volt a jobb, rövidítésben tette el a játszmát. Már ekkor látszott, hogy ezen a meccsen bizony sok brék nem lesz, a játékosok kínosan ügyeltek saját szervájukra, hosszú labdamenetek sem alakultak ki. A harmadik végén Roddick mégis elbukta adogatását, igaz, ebben egy vonalbírói tévedés is szerepet játszott: a szettlabdánál out-nak ítélt egy, a lassítások alapján jónak tűnő labdát, így a marokkói 2-1-es előnnyel ülhetett le pihenőre. Aztán ahelyett, hogy nyugodt játékkal demoralizálta volna az összeomlófélben lévő amerikait, inkább a segítségére sietett: a negyedik szett elején rögtön neki ajándékozta szerváját, összesen három kettős hibát ütött. Ebből egyet Roddick bréklabdájánál, földhöz is csapta az ütőjét rendesen.

Ami az AusOpenen eddig történt/sport/egyeni/tenisz/20030115amiaz.htmlGraf visszatérhet a Roland Garroson/sport/egyeni/tenisz/20030121graf.htmlNincs akadálya Hingis visszatérésének/sport/egyeni/tenisz/20030120nincs.htmlElbukott a világelső Hewitt az AusOpenen/sport/egyeni/tenisz/20030120vilagelsobukta.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A labilis idegrendszeréről elhíresült, de az utóbbi időben egyre inkább megkomolyodó amerikai végigvitte az előnyt (6:4), így döntő játszma következhetett, ami felülmúlhatatlan küzdelmet hozott. Mindkét játékos ereje fogytán volt már kicsit, így a labdamenetek kicsit hosszabbra nyúltak, néhány zseniális megoldás is bemutatásra került. Ennek ellenére 10:10-ig mindenki hozta a saját adogatását, akkor azonban megremegett a marokkói keze: ismét kettőshibával rukkolt elő Roddick bréklabdájánál, az amerikai így a meccsért adogathatott. Persze nem sikerült lezárnia a maratoni küzdelmet, el-Ajnaui visszajött a meccsbe.

Mindketten vonszolták már csak magukat a pályán, minimális erőt pazaroltak az ellen adogatásánál. 19:19-nél a labdaszedőknek is lehetőséget adtak, néhány labdamenetet erejéig ők vették birtokba a pályát. Roddicknak az egyik labdaszedő popsijára irányzott ütésével ért véget a rendhagyó szereplési lehetőség, s a pihenő a marokkóit tette taccsra. Újra elbukta szerváját, s az amerikai kétszer nem esett ugyanabba a hibába: pontos adogatásokkal kiszerválta a meccset, s jutott életében először Grand Slam-elődöntőbe, Melbourne-ben tizenegy éve a legfiatalabb teniszezőként. A közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a két játékos produkcióját, mindenki sajnálta, hogy egy vesztesnek is lennie kellett. Ez végül el-Ajnaui lett, de szemernyi oka sincs a szégyenkezésre, emelt fővel hagyhatta el a Rod Laver-arénát.

"Nem vagyok biztos abban, hogy olyan jól fogok játszani 31 éves koromban, mint ahogy ma Junesz tette. Minden elismerésem az övé, és azt hiszem, hogy ezek után ő is tisztel engem. Ha jól meggondolom, eddig soha kezdeményeztem vele beszélgetést, gyakorlatilag nem volt semmilyen kapcsolatunk, ma viszont valami nagy tettet vittünk végbe együtt. Egyébként természetesen nagyon elfáradtam, de görcseim szerencsére nem voltak" - jelentette ki Roddick.

"Most még egy kicsit csalódott vagyok, hiszen nagy lehetőséget szalasztottam el. Közel álltam a győzelemhez, de velem ellentétben Andy képes volt az utolsó pillanatig azonos színvonalon játszani, így ezúttal ő nyert. Ezzel együtt ma mindenki láthatta, hogy képes vagyok nagyszerűen teniszezni" - fogalmazott el-Ajnaui.

Roddick ellenfele a négy között az élete formájában teniszező német Rainer Schüttler (36.) lesz, aki pályafutása során szintén először vívhat Grand Slam-elődöntőt, miután négy játszmában legyőzte a tavaly Wimbledonban döntőt játszó argentin David Nalbandiant (12.). Egyedül a második játszmában voltak nehézségei, azt 7:5-tel a dél-amerikai tette el, azon kívül azonban összesen négy játékot engedélyezett ellenfelének, a negyedik szettben egyenesen lenullázta az erejével (és kedvével) teljesen elkészülő argentint. A 26 esztendős Schüttler 31. kiemeltként vágott neki a viadalnak, s amennyiben nyerni tud a melbourne-i közönség előtt, a legalacsonyabban rangsorolt férfi győztes lehet. Az eddigi csúcsot a tavalyi nyertes Thomas Johansson tartja, aki 16. kiemelt volt. "Ez valami állati érzés, hogy idáig jutottam, csodálatos ilyen közönség előtt teniszezni" - lelkendezett Schüttler. "Most már azt sem tartom lehetetlennek, hogy bejutok a döntőbe, minden teher nélkül léphetek pályára, akárki is lesz az ellenfelem." Miután Roddick két ötszettes meccsen van túl, tényleg nem esélytelen a döntőbe jutásra.

Így vélekedik a legendás John McEnroe is, az amerikai szerint Schüttler akár meg is nyerheti az ausztrál nyílt teniszbajnokságot. "Könnyen elképzelhető, hogy végigmegy azon az úton, amelyen elindult" - mondta az excsillag. "Gondoljunk csak az elmúlt évre, amikor a svéd Thomas Johansson győzelme okozott meglepetést. Schüttler felnőtt a feladathoz, hogy megnyerjen egy Grand Slam-tornát." Hasonlóan nyilatkozott a németek volt klasszisa, Michael Stich is: "A kemény munka meghozta gyümölcsét."

Amerika kontra Belgium, azaz két európai teniszező akadályozhatja csak meg, hogy újfent Williams-házidöntőt rendezzenek egy Grand Slam-tornán, zsinórban negyedszer. A tavalyi Roland Garroson, Wimbledonban majd a US Openen is egymás között döntötte el Serena (1. a világranglistán) és Venus Williams (2.), melyiküké legyen a végső győztesnek járó serleg, s nagyon úgy néz ki, hogy az ausztrál nyílt teniszbajnokságon is testvérharc lesz az első helyért. Az már kedden eldőlt, hogy az alsó ágon Venus Williams-Justine Henin-Hardenne találkozót rendeznek, s szerdán a felső ág is letisztult, miután Serena Williams honfitársát, Meghann Shaughnessyt (33.), Kim Clijsters (4.) pedig az orosz Anasztazia Miskinát (12.) ütötte le a pályáról. Ha nem is annyira simán, mint amire előzetesen számítani lehetett, különösen Clijsters játéka tűnt néha kissé döcögösnek, így is alig töltöttek valamivel több mint egy órácskát a pályán.

Ily módon létrejött tehát a tavalyi WTA-világbajnokság döntőjének második visszavágója, ahol is a belga óriási meglepetésre két játszmában legyőzte a világelső Serenát. Az elsőt a január elején rendezett nem hivatalos vegyes csapat világbajnokságon az amerikai nyerte, ráadásul éppen olyan arányban bizonyult jobbnak Clijsternél, mint amennyire Los Angelesben kikapott tőle. Serena pályafutása során először jutott el a melbourne-i Grand Slam-viadalon a legjobb négyig, míg a belga megismételte tavalyi produkcióját, az azt firtató kérdésekre azonban, hogy a világelső bosszúra készül-e az elődöntőben, Serena meglehetősen idegesen reagált. "A bosszú Istenre tartozik, én csak azért vagyok itt, hogy teniszezzem" - válaszolta a mélyen vallásos amerikai. "Nem szeretek a múlttal foglalkozni, a WTA-vb döntőjének tanulságait rég levontam, s tudom, hogy mit csináltam akkor rosszul. Azt is érzem, hogy a különbség egyre csökken a mezőny többi része és köztünk, Williamsek között, de az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre már nagyon utálok válaszolni. Az elődöntőben amúgy jó meccsre számítok, hiszen Kim a közönség egyik kedvence, s különben is remek játékos, de én is egyre jobban játékba lendülök, ez volt az első nap, mikor igazán Serena Williamsnek éreztem magam."

Clijsters leginkább azt hangoztatta, remek dolog, hogy eleddig nem veszített még szettet. "Itt vagyok az elődöntőben, s még egyetlen szettet sem veszítettem" - mondta a belga. "Kifejezetten pihentnek érzem magam, vannak még erőtartalékaim, ez pedig az egyik leglényegesebb szempont, ha a Williamsek egyikével kell megmérkőznöd. Ellenük nem lehet lazsálni, futni kell sarokból sarokba, s ebből a szempontból rendkívül jó dolog, hogy eddig nem töltöttem túl sok időt a pályán." Clijstersnek mindenesetre sokkal jobban kell figyelnie Serena ellen, mint tette azt Miskina esetében, még egyszer nem engedhet meg magának 37 ki nem kényszerített hibát.

Magyar szempontból jó hír, hogy a junior lányok között Németh Virág magabiztos játékkal bejutott a harmadik fordulóba, miután két sima játszmában legyőzte a horvát Nada Pavicot. Németh a mérkőzés során mind az öt bréklabdáját értékesítette, s mindössze 46 percre volt szüksége a sikerhez. A nyolcaddöntőben az első helyen kiemelt cseh Barbora Strycova vár rá.

A Virgina Ruano Pascual, Paola Suarez kettős lesz az elődöntőben Mandula Petra és a svájci Emmanuelle Gagliardi ellenfele az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a második helyen kiemelt spanyol, argentin duó két óra nyolc perces csata után legyőzte Conchita Martinezt és Nágya Petrovát.

Koncz Dávid