Vágólapra másolva!
A múlt szombati budapesti Martini-kupa női párbajtőr Világkupa-versenyen szerepelt először francia színekben Király Hajnalka. A magyar csapattal korábban négy vb-aranyérmet szerzett (a negyediket tavaly, Lisszabonban) vívónő jól mutatkozott be, a hatodik helyen végzett.

A 31 éves Király Hajnalka már több mint két esztendeje Franciaországban él, itt ment férjhez egy "szakmabelihez", Patrick Picot-hoz, aki az 1980-as moszkvai olimpián a francia párbajtőrcsapattal aranyérmet szerzett.

- Az év első Világkupa-versenyén legjobb franciaként lett hatodik. Elégedett? - kérdeztük Király Hajnalkát.
- Az volt a célom, hogy bejussak a nyolcas döntőbe, s mivel ezt elértem, nem vagyok csalódott. Az azonban bosszant, hogy a négy közé jutásért egyetlen tussal kikaptam. S persze örültem volna, ha én nyerem meg a Martini-kupa elmúlt ötéves ciklusára kiírt pontversenyt, de a német Duplitzer ezt a serleget is elvitte.

- A vasárnapi csapat Világkupa-versenyre miért nem nevezték be?
- A francia szakvezetés már korábban kijelölte a csapatot, s nekem még bizonyítanom kell, hogy ebben nekem is ott a helyem.

- Milyenek az esélyei?
- A francia csapat erős, de nem annyira, mint a magyar. Most könnyebb lesz bekerülnöm a válogatottba. De nem könnyű, rajtam kívül még legalább hatan pályázhatnak a négy helyre.

- Hivatalosan mióta francia állampolgár?
- Január 16-án kaptam meg a dokumentumokat Rennes-ben, ahol lakom. De természetesen a magyar állampolgárságomat is megtartottam.

- A vívók hogy fogadták? Örömmel, avagy potenciális riválist látnak önben, aki éppen kiszoríthatja őket a csapatból?
- Mindenki nagyon kedves, aranyos velem, a bordeaux-i edzőtáborban még egy kis ünnepséget is rendeztek a tiszteletemre. Mondhatom, hogy befogadtak. Ami pedig a csapattagságot illeti, én nem mástól akarom elvenni a helyét, hanem a sajátomat szeretném kiharcolni.

- Idén az Eb-n és a vb-n, jövőre pedig az olimpián?
- Mind a három nem jöhet össze, mert a francia szakvezetés az Eb-n és a vb-n két különböző csapat indít. Bízom benne, hogy én majd a vb-re mehetek. Ám a nagy célom természetesen a 2004-es olimpia.

- Hogy tervezi, milyen sűrűn látogat haza Magyarországra?
- Évente legalább háromszor-négyszer mindenképpen szeretnék.

Fábik Tibor