Vágólapra másolva!
Két magyar induló lesz az asztaliteniszezők hét végi saarbrückeni Top 12 versenyén. Az európai ranglistáról a nőknél Tóth Krisztina a negyedik, Bátorfi Csilla a hetedik helyről került fel a kontinens legjobb tizenkét-tizenkét  férfi és női versenyzőjét felvonultató viadalra.

Európa legszűkebb női elitjéből ketten hiányoznak majd Saarbrückenben, mégpedig két kínai származású versenyző: a luxemburgi színekben szereplő Ni Xia-lian (harmadik az európai ranglistán) gyermeket vár, az osztrák állampolgárságú Liu Jia (8.) pedig sérülés miatt mondta le a részvételt. Helyettesük az orosz Melnyik (13.), valamint - mivel a svéd Svensson (14.) nem vállalta az indulást - a szlovák Odorova (15.). A mezőnyben Tóth Krisztina (4.) és Bátorfi Csilla (7.) mellett akár egy harmadik magyar induló is lehetne, hiszen Fazekas Mária (17.) a keddi helyzetkép szerint a második számú tartalék. A Statisztika kiválóságának "pechje", hogy a szervezők csak az első számú tartalékot hívják meg a versenyre. Így Fazekas valószínűleg a hét végi Budapest-bajnokságon játszik, ami egyébként válogató az idei Eb-re.

Érdekesség, hogy a Top 12 mezőnyében Bátorfi és Tóth mellett két másik induló is kiválóan beszél magyarul: a horvát Boros Tamara (1.) és a német Nemes Olga (9.) ráadásul magyar klubcsapatban játszik, előbbi a Statisztikában, utóbbi a Postásban. A Postás még egy légióssal képviselteti magát Saarbrückenben: a román Badescuval (10.). Tóth és Bátorfi viszont Németországban, a Bundesligában játszik, a Langweidben, illetve a Busenbachban. S hogy hozzájuk még egy-egy kapcsot találjunk a Top 12-ben: a mezőnyből a román Steff (2.) Bátorfi, a német Wosik (12.) Tóth klubtársa.

Bátorfival menetel a Langweid/sport/egyeni/20030107batorfival.htmlA Top 12 honlapjahttp://www.tt-top12.de

A kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi kapcsán érdemes némileg idézni a múltat, hiszen neki a mostani immár a tizenhatodik Top 12 versenye lesz. Eddig hatszor állhatott dobogón: háromszor (1987, 92, 2001) megnyerte a viadalt, kétszer (1989, 96) második, egyszer (1998) harmadik lett. A négy Eb-arannyal rendelkező Tóth Krisztina hét Top 12-n vett részt, neki a legjobb eredménye az ötödik hely (1997, 2000). A tavalyi rotterdami versenyen Bátorfi és Tóth sem jutott tovább a csoportjából, egyaránt a 9-12. helyen végeztek.

A Top 12 női mezőnye:
Boros (horvát), Steff (román), Tóth Krisztina, Schöpp (német), Struse (német), Bátorfi Csilla, Nemes (német), Badescu (román), Pavlovich (fehérorosz), Wosik (német), Melnyik (orosz), Odorova (szlovák). Az első számú tartalék a román Nastase (16.), a második számú pedig Fazekas Mária (17.)

A Top 12 férfi mezőnye: Boll (német), Schlager (osztrák), Szamszonov (fehérorosz), Kreanga (görög), J.-M. Saive (belga), Primorac (horvát), Heister (holland), Karlsson (svéd), Persson (svéd), Maze (dán), Rosskopf (német), Chila (francia).

Fábik Tibor