Vágólapra másolva!
Marat Szafin nem tarthat az orosz Davis-kupa válogatottal az Ostravában esedékes, Csehország elleni összecsapásra, az Australian Openen összeszedett sérülése ugyanis a vártnál súlyosabb. Tim Henman hamarosan visszatér, Richard Krajicek meg újra brillírozik.

Marat Szafin a múlt héten befejeződött Australian Open harmadik fordulójában játék nélkül volt kénytelen feladni a német Rainer Schüttler elleni mérkőzését, csuklósérülés miatt nem tudott pályára lépni. A doktorok akkor azzal biztatták, kis pihenő után újra teljesértékű játékosként püfölheti a labdát, ezzel szemben továbbra is fájdalmakkal bajlódik, s nem utazhat a Davis-kupa Világcsoportjának első fordulójában esedékes, csehek elleni ostravai meccsre, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy még jónéhány hétig harcképtelen lesz.

"Szafin sérülése sajnos sokkalta súlyosabb, mint amire számítottunk" - dünnyögte az orosz Davis-kupa kapitány, Samil Tarpiscsev. "A dolgok jelenlegi állása szerint még legalább egy hónapig kell tenisz nélkül meglennie, s addig mi sem számíthatunk a játékára." A franciák elleni, tavalyi párizsi Davis-kupa győzelemből oroszlánrészt vállaló játékos távollétében a mostanság meglehetősen bizonytalan teniszező benyomását keltő Jevgenyij Kafelnyikovra, s a finálé ötödik meccsén 0-2-es hátrányból felálló Mihail Juzsnyijra vár a feladat, hogy kiharcolja a továbbjutást. A csapat két másik tagja az első tornagyőzelmét nemrég besöprő Nyikolaj Davigyenko, valamint a világranglista 291. helyén álló Igor Andrejev. A csehek Jiri Novak, Radek Stepanek, Martin Damm, Cyril Suk összeállításban várják a vendégeket. "Még nem tudom, kire vár majd főszerep a csehek ellen, majd a jövő heti edzéseken tapasztalt formák alapján döntök" - tette még hozzá Tarpiscsev.

Australian Open 2003/sport/egyeni/tenisz/20030115amiaz.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Ha már Davis-kupa, érdemes megemlíteni, hogy a britek valósággal nevetséges csapattal utaznak Sydneybe az ausztrálok elleni derbire, persze ennek elsődlegesen Greg Rusedski és Tim Henman sérülése az oka. Más kérdés, hogy pont emiatt a két játékos miatt vitték az ausztrálok hagyományaikat felrúgva salakra a meccset, de az Arvind Parmar, Miles MacLagan, Alex Bogdanovic, Alan Mackin alkotta nevesincs kvartett így sem nehezítheti meg a dolgukat. Tim Henman egyébként már kész a visszatérésre, a február 17-én kezdődő rotterdami torna indulói között már ott találhatjuk a nevét. "Sokkal jobban van már a vállam, legalább 90 százalékos állapotban van" - nyilatkozta hivatalos weboldalán. "Persze folytatnom kell a kemény munkát, főleg a szervákkal állok még hadilábon, egyelőre nem bírnék ki egy három szettig tartó küzdelmet. Ennek ellenére az európai tornák nagy részén már szeretnék részt venni, elsőként Rotterdamban indulok."

A holland Richard Krajicek hosszú sérülése után viszont már újra pályán van, a héten Milánóban ragadott ütőt. Nem is akármilyen eredménnyel, két fordulón már túljutott, ráadásul másodikként az Australian Openen Gustavo Kuertent is megleckéztető cseh Radek Stepaneket ütötte ki, egy, a harmadik játszmában bemutatott hajmeresztő tie-break után. A holland 15-13-ra nyerte a rövidítést, közben három meccslabdát hárított. Nem akármilyen tett, így aztán már a negyeddöntőben érezheti magát. "A kulcsmomentum az volt, mikor a második szett elején visszavettem az elveszített adogatásomat" - mondta Krajicek, aki 6:3, 2:0-s hátrányt szedett össze. "A meccs vége nagyon szoros volt, s el kell ismernem, Radeknek több esélye volt a győzelemre, mint nekem. Azt kell mondjam azonban, hogy egyre inkább játékba lendülök, a motivációm is nagyon erős, persze két év kihagyás után ez nem is csoda. Amennyiben egészséges maradok s nem kényszerülök újabb pihenőre, hiszem, hogy visszaküzdöm magam a legjobb harmincba."

A marokkói Junesz el-Ajnaui szervezetét feltehetően alaposan megviselte a melbourne-i negyeddöntőben, Andy Roddickkal vívott ötórás meccse, a milánói első fordulót nem sikerült túlélnie. Az olasz Andrea Gaudenzitől 7:5, 6:3-as vereséget szenvedett.

ATP-torna, Milánó (380 ezer dollár, fedett, szőnyeg), 1. forduló:
Sanguinetti (olasz) - Galimberti (olasz) 6:2, 6:4
Gaudenzi (olasz) - el-Ajnaui (merokkói, 3. kiemelt) 7:5, 6:3
2. forduló:
Verkerk (holland) - Enqvist (svéd) 6:3, 6:4
Nieminen (finn, 8.) - Dupuis (francia) 7:6, 2:6, 6:4
Krajicek (holland) - Stepanek (cseh) 3:6, 6:3, 7:6

WTA-torna, Tokió (1 300 000 dollár, fedett, szőnyeg), 2. forduló:
Krasznoruckaja (orosz) - Bovina (orosz) 6:7, 7:6, 6:2
Gyementyijeva (orosz, 8.) - Cohen Aloro (francia) 6:2, 6:2
Tanasugarn (thaiföldi) - Farina Elia (olasz, 6.) 6:7, 7:5, 6:1
Davenport (amerikai, 3.) - Majoli (horvát) 6:4, 6:4
Raymond (amerikai) - Maleeva (bolgár, 5.) 2:6, 7:6, 6:2
Dokic (jugoszláv, 2.) - Widjaja (indonéz) 7:6, 6:4

Koncz Dávid

[origo]