Vágólapra másolva!
A nemzetközi Szeged Grand Prix-n aratott győzelme után már az Egyesült Államokban, azon belül is Colorado Springsben versenyez Sidi Péter. A magyar sportlövőt, aki elsőként szerzett kvótát a jövő évi, athéni olimpiára, Denverben értük utol, s faggattuk elképzeléseiről.
Jákó Csaba és Sidi Péter mindenkinél előrébb tart az olimpiai felkészülésben

"Jelenleg Colorado Springs-i olimpiai központban versenyzem a Rocky Mountain Championship elnevezésű viadalon, amely hat versenyből tevődik össze, majd a végén összeadják az eredményeket, és akinek több pontja lesz, az nyer. Az első fordulót csütörtökön vívtuk légpuskával. Én 598 kört értem el, ami kiemelkedő eredménynek számít, és esélyesként folytathatom a végső győzelemért is. Jákó Csaba 581-et lőtt, de ő fegyverhibával küszködött, az elsütő szerkezete akadozott. A színvonalat emelte egy indiai lövő, Abhinav Bindra is (aki egyébként a junior világcsúcsot is tartja), ő 599-et lőtt, de mivel nem indul 50 méteren, nincs esélye a végső győzelemre" - mondta Sidi, akit a modern technika vívmányaként chaten értünk utol.

- Hány napig tart a viadal?
- A verseny négy napos, mert az 50 méteren kiskaliberű puskával egy nap két versenyszámot lövünk. A sorozat 50 méteren folytatódik, lesz kisöbü szabadpuska 60 fekvő, majd 3x40 összetettel zárunk. Ez mind-mind olimpiai versenyszám. Csabának a 60 fekvő az erőssége, nekem pedig a 3x40, hiszen én ebben a versenyszámban szereztem a tavalyi VB-n bronzérmet és egyben olimpiai kvótát.

- Tavaly Finnországban már olimpiai kvótát szerzett, úgyhogy ezek a versenyek gyakorlatilag már olimpia felkészülésként foghatók fel. Mennyi kvalifikációs verseny van még? Egyáltalán hogy épül fel maga a kvalifikáció a sportágon belül?
- A kvalifikációt a nagyobb versenyek jelentik, idén is folytatódik a kvótaszerzés a négy Világkupán (Fort Benning, Szöul, München, Zágráb), az 50 méteres Eb-n, Plzenben, és a 10 méteres Eb-n, Svédországban. A világkupákon 1-1 kvótát osztanak minden versenyszámban, a kontinensviadalokon hármat. Az olimpiai kvalifikáció a légfegyveres Európa-bajnoksággal, ősszel zárul le.

- Magyarán a Vk-győztesek, illetve az Eb érmesei jutnak ki Athénba - kivéve, ha olyan valaki végez előttük, aki már rendelkezik kvótával?
- Így van. A legnagyobb esély az utolsó kvalifikációs verseny Svédországban, hiszen akkorra már nagyon sok versenyzőnek meglesz a kvótája és akkor már nem szerezhetnek többet. Akkor már nem feltétlenül kell nyerni, a lényeg az, hogy csak olyan előzzön meg, aki már megszerezte az indulás jogát.

- Azért akárhogy is vesszük, nem lehet könnyű a kijutás. Mennyi magyar sportlövőre számít Athénban?
- Ha minden jól megy és az Magyar Sportlövő Szövetségnek lesz elég pénze a versenyzőket utaztatni a kvalifikációs versenyekre, akkor nem elképzelhetetlen a 10-11 olimpiai kvóta sem. Én minimum annyira számítok, mint amennyi Sydneyben volt.

- A szövetség úgy számol, hogy tíz magyar lesz az olimpián (7 férfi, 3 nő), s a szakemberek egy érmet és 9-11 olimpiai pontot várnak. Ez reális?
- Elérhető, sőt akár túlteljesíthető ez a cél, ha ideális felkészülés lesz, és részt tudunk venni a megfelelő versenyeken.

- Azt hallotta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság most osztotta szét a másfél milliárd forintját a szövetségek között?
- Eredményességi alapon osztottak pénzt és a sportlövészet, ha jól tudom, akkor az első hat között szerepelt. Mivel 2004-ben nálunk rendezik a légfegyveres Eb-t, valószínűleg pályázati úton is többletforráshoz juthat az MSSZ. Minden a vezetőségen múlik. Az eredményt majd mi szállítjuk.

Másfél milliárdos támogatás az olimpiára/sport/20030205olimpia.html

- A sportágban 1980-ban nyert utoljára magyar versenyző olimpiai aranyat. Miért nem sikerül átmenteni az Eb-, vb-formát soha az olimpiára?
- A sportág a rendszerváltás óta nem rendelkezik olyan feltételekkel, amelyek ideálisak a sportlövészetre. Az ideális körülmények körülbelül olyanok, mint itt az USA Training Centerben, ahol van fedett 50 m-es lőtér és télen-nyáron, éjjel-nappal lehet lőni. Magyarországon egy ilyen lőtér sem létezik, sőt évről évre zárják be a lőtereket az önkormányzatok, a Belügyminisztérium. Csak azok a lőterek maradtak fent, amelyek függetlenek voltak és tudtak maradni. A fő feladat az, hogy egy hasonló fedett központi lőteret/csarnokot építsenek, hogy a felkészülés folyamatos legyen télen is. És elengedhetetlen az utánpótlás-nevelés felkarolása.

- Ezen terveknek van realitása?
- Mindent lehet, csak akarni kell. Megfelelő vezetés és befolyás szükségeltetik hozzá. Ami biztos, én nem politizálok, csak optimista vagyok.

- Visszatérve a versenyzésre, az olimpiára, a felsorolt kvalifikációs viadalok mindegyikén indul?
- Mivel nekem már megvan az olimpiai kvótám, csupán a felkészülés jegyében zajlanak a versenyek. A lényeg, hogy minél többön részt tudjak venni és tapasztalatot, érmeket gyűjtsek. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik esélyesek lehetnek kvótaszerzésre. Jákó Csaba barátom, akivel együtt versenyzem, s aki segített megszervezni az itt tartózkodásomat például nagyon erős felkészülést végez és általában a munkának szokott eredménye is lenni. Egyelőre nem látok olyan hazai lövőt rajtunk kívül, aki hasonló erős felkészülést tervezett volna erre az évre. Vasárnap végződik a Rocky Mountain Championship, aztán a következő héten folytatódik egy még rangosabb versennyel az itteni tartózkodásunk: a Three Times Air Rifle Competition elnevezésű viadalon a tavalyi világbajnok és az egész USA válogatott részt vesz. Majd zárásként a legjobbaknak egy ráadásverseny a Top Gun verseny.

Pincési László