Vágólapra másolva!
Ungvári Miklós múlt pénteken harminc fiatal és tehetséges magyar sportoló egyikeként átvehette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ösztöndíját, megköszönte a bizalmat - s szombaton mindjárt meg is hálálta azt: a Hungária-kupa A kategóriás cselgáncsverseny 66 kg-os súlycsoportjában ugyanis ő lett az aranyérmes.

Európa-bajnokunk a Körcsarnokban az első meccsén a román Danculeát intésekkel verte, majd a francia Bouheraoua ellen úgy nyert vesztett állásból, hogy egy másodperccel a mérkőzésidő letelte előtt (!) indította el a leszorítást. Harmadik ellenfélként a 60 kg-os kategória világbajnoka, a tunéziai Lounifi következett, ám egy beszedett vazari miatt ő is kénytelen volt fejet hajtani, majd a korábbi Eb-1. spanyol Penas úgyszintén, őt ipponnal verte Ungvári. A döntőben a vb-3. kubai Arencibia ellen még lehetett fokozni a feszültséget: az ötperces mérkőzésidő alatt nem született értékelhető akció, így az új szabály szerinti "aranypont" volt hivatott dönteni. S mivel a kubai szabálytalankodott, az aranypontot és az aranyat Ungvári Miklós kapta.

- A döntő után az első nyilatkozatában meglepő módon úgy fogalmazott, hogy nincs jó formában. Mi lett volna, ha jó formában van? - kérdeztük a 22 éves kecskeméti dzsúdóst.
- Csak látszólagos az ellentmondás. Ami a technikát illeti, abszolút nem voltam a topon, nem tudtam a betervezett akciókat végrehajtani. Az első helyet valójában a küzdeni tudásomnak, az akaratomnak köszönhetem. Az persze tényleg nagy dolog, hogy így is sikerült megnyernem a versenyt.

- Amikor pénteken átvette a NOB ösztöndíját, beszélgettünk, és kérdeztem, hogy ismeri-e az indulók listáját. Nemleges választ adott. Sohasem foglalkozik azzal, kik lehetnek az ellenfelei, vagy csak most nem jutottak el az információk önhöz?
- Azok közé tartozom, akik egyáltalán nem foglalkoznak a sorsolással, hogy ki milyen ágon van, és soha nem kombinálok, hogy kikkel kerülhetek össze. Mindig csak a soron következő ellenfelemre készülök.

- Talán jobb is, hogy most nem tudta, kikkel kell majd meccselnie...
- Tényleg nagyon erős ellenfelekkel akadtam össze, de azt mondom, hogy még így is szerencsém volt. Az első mérkőzésemet ugyanis a papírforma szerint egy koreai sráccal vívtam volna, akiről meglehetősen rossz emlékeim vannak, már kétszer kikaptam tőle. Nem bántam, hogy a román fiú most váratlanul legyőzte...

- Megvert egy világ- és egy Európa-bajnokot is, de ahhoz, hogy hozzájuk eljusson, a francia Bouheraoua ellen csodát kellett tennie. Milyen volt a szőnyegről nézve az utolsó tíz másodperc?
- Rettenetes. A karom bedurrant, vesztésre álltam, és amikor kinéztem az órára, azt láttam, hogy már csak nyolc másodperc van hátra. Bevallom, nem sok esélyt láttam. De aztán, azt hiszem egy másodperccel a vége előtt sikerült befognom a leszorítást. A francia srác azonban még ebben a helyzetben is "mozgolódott", nem volt könnyű dolgom vele.

- Ekkor következett a tunéziai Lounifi, a cselgáncs sport első afrikai világbajnoka.
- Nagyon felkészült versenyző, nem gondoltam, hogy meglephetem. De szerencsére mégis sikerült, mert rászaladt egy kisbelső horogdobásra. Erre vazarit kaptam, ami jelentős előny, az ellenfelem nem is tudta behozni. Utána a spanyol Penas ellen én kerültem hátrányba, mert a bírók megintettek, de ezen a meccsen is bejött egy nagy dobás. Erre még az edzőm is azt mondta, hogy szép volt, pedig ő ritkán elégedett.

- A döntőben jogos volt, hogy az ellenfelét szabálytalankodás miatt leléptették?
- Akik nem részrehajlóan nézték a meccset, azok is azt mondták, hogy én voltam a jobb. De úgy gondolom, a közönség, a hazai pálya valamilyen szinten biztosan befolyásolta a bírókat, amikor leléptették a kubai fiút.

- Mondhatjuk, hogy most már tartanak Ungvári Miklóstól az ellenfelek?
- Azt hiszem, hogy igen. Érzem, hogy megpróbálják kielemezni a stílusomat, és készülnek belőlem. Így egyre nehezebb dolgom lesz.

- Idén Eb-t és vb-t is rendeznek, és az év fő versenyének számító világbajnokságon az első hat helyezett azonnal olimpiai kvótához jut. Mit választana: Eb-ezüstöt vagy vb-5. helyet?
- Nem szeretek nagyon előre tervezni. Először jussak ki az Eb-re és a vb-re is. De ha már megkérdezte, inkább a vb-5. hely kellene, természetesen az olimpiai kvóta miatt.

- Hol indul legközelebb versenyen?
- Ezen a héten csütörtökig Tatán edzőtáborozunk, s innen megyünk Hamburgba, ahol egy úgynevezett szuper A kategóriás versenyt rendeznek.

Fábik Tibor