Vágólapra másolva!
Linaresben szombaton indulnak a sakkórák az esztendő legjelentősebb szuperversenyén. A hét résztvevős, kétfordulós tornán a két aktuális világbajnok, Vlagyimir Kramnyik és Ruszlan Ponomarjov mellett játszanak a korábbi címviselők, Garri Kaszparov és Viswanathan Anand. A dortmundi világbajnok-jelölti torna megnyerésével lett Kramnyik kihívója Lékó Péter, első számú nagymesterünk a döntőre való felkészülésének egyik állomásának tartja linaresi versenyét. Két ifjú titán, az azerbajdzsáni Teimur Radzsabov és a spanyol Francisco Vallejo Pons próbál meg borsot törni a szupersztárok orra alá.
Forrás: ORIGO
Anand a viadal egyik nagyágyúja

A linaresi torna szervezői a sakkvilág legjobbjait csábították az andalúziai kisvárosba. Két aktuális világbajnok, két exvilágbajnok, a profi világbajnok kihívója, Lékó Péter részvétele az esztendő legjelentősebb tornájává avatja a viadalt. A világranglistát fölényesen vezető Garri Kaszparov immár tizenkettedszer vállalta a részvételt. Az orosz exvilágbajnok, a torna doyenje, 1990-ben győzelemmel mutatkozott be a spanyol városban. Egy évvel később kapott egy fricskát Vaszilij Ivancsuktól, aki 1989 után másodszor is tornagyőzelmet ünnepelt. Az ukrán nagymester Kaszparovot is legyőzve veretlenül lett első. A FIDE akkori világbajnokát közismerten keményfából faragták, 1992-ben kétpontos előnnyel végzett az élen, majd elsőségét megismételte. A legnagyobb riválisokat, Karpovot és Anandot is legyőzte és másfél pont előnnyel nyert. Egy évvel később Karpov pályafutása egyik legfényesebb diadalát aratta, a 13 játszmából gyűjtött 11 ponttal fölényesen lett első, Kaszparov kétszer is botlott, Lautier és Kramnyik tépázta meg tekintélyét, és 2,5 pontos hátránnyal lett holtversenyben második.

A csalódott világbajnok a következő évben kihagyta Linarest, ezt Ivancsuk bánta legkevésbé, 10 pontot ért el a 13 partiból, harmadszor lett tornagyőztes. A második helyezett Karpov is megőrizte veretlenségét, de a FIDE világbajnoka csak ötször tudott nyerni, ezzel szemben Ivancsuk hétszer fogadhatta legyőzött ellenfeleinek gratulációját. A hagyományos versenyek sorozata 1996-ban megszakadt, de 1997-ben ismét vendégül látták a sakkvilág elitjét. Kaszparov nem tudta megőrizni veretlenségét, első lett, de Ivancsuk megtréfálta. Vigasztalásul Kaszparov egy ponttal megelőzte feltörekvő honfitársat, Kramnyikot.

Linareshttp://www.todoajedrez.tv/

Egy évvel később a szervezők változtattak a lebonyolításon, a 14, illetve 12 résztvevős körversenyek helyett áttértek a kétfordulós formára. 1998-ban heten viaskodtak 21-es kategóriájú versenyen, Anand lett az első és furcsa szenzációként Kaszparov a remikirály. A torna első fordulójában a profi világbajnok legyőzte az indiai nagymestert, de utána sorozatban tizenegy döntetlent ért el. Kaszparov 11 hónapos "önkéntes száműzetésre" ítélte magát, majd a 1999 januárjában tért vissza a sakkasztalhoz és azóta valamennyi versenyét megnyerte, illetve egyszer a dicsőségen, 2000-ben, Linaresben megosztozott Kramnyikkal. Kaszparov sorozatában egyik legnagyobb siker 1999-ben aratott tornagyőzelme volt, 2,5 ponttal előzte meg Kramnyikot és Anandot, a 14 partiból 10,5 pontot szerzett. A londoni Braingames világbajnoki döntőn Kramnyiktól elszenvedett veresége után már "leírt" exvilágbajnok két éve még rátett egy lapáttal és 3 pontos előnnyel győzött. A tavalyi tornán a második félidőben játszott jobban, fontos partiban verte meg a Linaresben bemutatkozó Ponomarjovot, másfél pontos előnnyel végzett az élen.

Az exvilágbajnok Kaszparov eddig tizenegyszer játszott Linaresben, hétszer egyedül, egyszer holtversenyben lett első. A tizenegy versenyen 132 játszmát vívott, 58 győzelmet szerzett, 69 játszmája végződött döntetlennel és ötször volt kénytelen kapitulálni. Érdekes egy kis statisztikát készíteni nagy riválisai elleni mérlegéről. Londoni legyőzője, a világbajnoki trónról őt letaszító honfitársával, Vlagyimir Kramnyikkal szemben eddig 119 összecsapást vívott, 28 győzelem mellett 15 vereséget szenvedett. Óriási a különbség, ha csak a klasszikus időkontroll mellett partik eredményét nézzük, Kramnyik öt, Kaszparov négy győzelmet ért el a 41 játszmából. Az indiai FIDE exvilágbajnok Ananddal szemben 73 partit játszott, ebből negyvenötöt a klasszikus időkontroll szerint, 13 győzelem mellett háromszor kapott ki. Lékó Péterrel tizenhatszor találkozott, a 12 "igazi" játszmában Kaszparov háromszor állhatott fel győztesként.

Folytatja-e linaresi diadalmenetét Kaszparov? Az exvilágbajnok a bledi sakkolimpián szenzációs formában játszott, nélküle nem nyerhetett volna az orosz válogatott. Nagy kérdés, hogy a Deep Junior program elleni felkészülése, majd a páros mérkőzés mennyi energiát rabolt el a közel 40 éves világranglista-vezetőtől. Túltette-e magát Wijk aan Zee-i kudarcán Vlagyimir Kramnyik? Amióta világbajnok lett, nem igazán jeleskedett. A világranglistán harmadik Anand egy nagyszerű Wijk aan Zee-i első hellyel a birtokában kezdi el linaresi szereplését. Ponomarjov a Corus 2003 tornán „fejre állt”, öt veresége aligha növelhette önbizalmát. Befejezte a FIDE vezérkarával a csatározást, aláírta a világbajnoki döntő szerződését, Kaszparovval június 19. és július 7. között Buenos Airesben csap össze.

Nagy érdeklődéssel várjuk Lékó Péter szereplését. Első számú nagymesterünk a dortmundi világbajnok-jelölti verseny megnyerése után nagy riválisaival csak a bledi sakkolimpián mérkőzött meg. Edzőtáborokkal készült a tornára, s egyúttal Kramnyik elleni világbajnoki döntőjére. Kíváncsiak vagyunk, hogy milyen megnyitási repertoárral vág neki a nagy megmérettetésnek. Edzője, Arshak Petroszjan is elkíséri a versenyre, s természetesen örmény származású felesége, Szofi, aki már magyar állampolgárként drukkolhat Péter sikeréért. Lékó negyedszer játszik Linaresben, 1999-ben debütált, korábbi szereplései alkalmából mindig elmaradt az ötven százaléktól. Eljött az ideje, hogy az első helyet ostromolja. A tornán kitüntetett figyelem kíséri majd Kramnyik elleni mini meccsét, no és természetesen Kaszparov és Ponomarjov összecsapását is.

Kaszparov földije, az azerbajdzsáni Teimur Radzsabov Wijk aan Zee-ben ötvenszázalékos eredménnyel debütált, okozhat meglepetést. A tavalyi versenyen jól tartotta magát a spanyol sakkozás reménysége, Vallejo Pons, aligha lehet kérdéses, hogy Radzsabovval a két utolsó helyen osztoznak majd, de bármelyik partiban megkeseríthetik a szupersztárok életét.

A 20-as kategóriájú, 2733 Élő-pontszámátlagú linaresi mezőny:
Garri Kaszparov (orosz, 2847), Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2807) Viswanathan Anand (indiai, 2753), Lékó Péter (magyar, 2736) Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2734), Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2629), Teimur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2624).

Verőci Zsuzsa