Társoldalunk:

Az atlétikai ob jelenti az utolsó vb-esélyt

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége jövő hétfőn véglegesíti a március 14-16. közötti birminghami fedett pályás vb-n induló versenyzők névsorát, így a csapatba kerülésre az utolsó esélyt a hét végi, az Olimpiai csarnokban megrendezendő országos bajnokság jelenti. Jelen helyzet szerint a világbajnokságon kilenc magyar atléta indul.

A fedett pályás szezonban eddig Dobos Gábor 60, Varga Judit 800, Papp Krisztina 1500 és 3000, Tóth Lívia ugyancsak 1500 és 3000 méteren, Tusai Brigitta 3000 méteren, Vári Edit 60 m gáton, Győrffy Dóra magasugrásban, Molnár Krisztina rúdugrásban teljesítette a vb-szintet, de a tavalyi szabadtéri eredményei alapján a távolugró Vaszi Tünde is csapattagnak tekinthető.

Az sajnos gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a meghívásos férfi hétpróbában nem lesz magyar versenyző. Ebben a számban a vb-n csupán nyolcan indulhatnak. Kürtösi Zsolt 11., Zsivoczky Attila 12. a világranglistán, számukra már nincs több javítási lehetőség, s így a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől aligha számíthatnak meghívóra.

"Mérsékelt az esélyük, sok hétpróbázónak kellene lemondania a részvételt ahhoz, hogy akár az egyikük is ott lehessen Birminghamban" - fogalmazott az ügyben diplomatikusan Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója.

Ami a biztos magyar indulókat illeti, a világranglistán a legelőkelőbb helyen Győrffy Dóra áll, a tavalyi bécsi fedett pályás Eb ezüstérmese idei 195 centis eredményével holtversenyben a 9-13. a rangsorban. A nemzetközi élmezőnyből öten már túljutottak a 2 méteren, az orosz Csicserova 204, a svéd Bergqvist 203, az egyaránt orosz Kupcova 202, Szleszarenko 201, Szerjogina 200 centis eredménnyel rendelkezik.

Női rúdugrásban Molnár Krisztina 440 centivel holtversenyben a 13-17., s itt a listavezető orosz Feofanova igencsak meglépett az üldözőitől, hiszen ebben az évben már 477 centire javította a világcsúcsot. Távolugrásban a 2002-es müncheni szabadtéri Eb-n bronzérmet szerzett Vaszi Tünde idén még csak 651 centit ugrott, de riválisai sem erőltették meg magukat, mert ezzel a halovány eredménnyel is 14-16. a világranglistán. Érdekesség, hogy 661-gyel viszont már 4. lenne; s a világranglista-vezető ukrán Kravec is csak 670-nél tart. "Bízom benne, hogy a hét végi országos bajnokságon én is elérem a 670 centit" - nyilatkozta Vaszi.
 
Fábik Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKK