Vágólapra másolva!
A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöksége hétfői ülésén kijelölte a márciusi Európa-bajnokságra utazó magyar csapatot. Az Eb-n a legjobb eredményeket a nőktől várhatjuk: a női csapaton kívül egyéniben Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina, valamint párosban a Bátorfi, Tóth kettős az éremesélyes. A tavalyi, zágrábi Eb-n szerepeltekhez képest két helyen változott a csapat: Lovas Petra helyére Molnár Zita került, Zwickl Dánielt pedig Demeter Lehel váltja.

A március 29. és április 6. között Olaszországban (Courmayeur) megrendezésre kerülő kontinens bajnokságon a férfiak mezőnyében Demeter Lehel (Kecskeméti Profitholding Spartacus), Fazekas Péter (Langenlois - osztrák), Marsi Márton (BVSC), Lindner Ádám (Postás-Matáv) és Pázsy Ferenc (Postás-Matáv) képviseli a magyar színeket. A nőknél Bátorfi Csilla (Langweid - német), Tóth Krisztina (Busenbach - német), Fazekas Mária (Statisztika), Molnár Zita (Statisztika) és Póta Georgina (Statisztika) utazhat. Póta Georgina és Demeter Lehel egyesületi költségen vehet részt az Eb-n, utóbbi csak az egyéni számokban indul. Érdekesség, hogy a tavalyi, zágrábi Eb-n szerepeltekhez képest két helyen változott a csapat: Lovas Petra helyére Molnár Zita került, Zwickl Dánielt pedig Demeter Lehel váltja.

Az is eldőlt, hogy az Eb-n női párosban a Bátorfi-Tóth és a Fazekas-Molnár duók indulnak, Póta pedig egy még nem ismert külföldi versenyzővel alkot majd párt. A férfiaknál Pázsy Lindnerrel, Marsi Fazekassal játszik együtt, Demeter külföldi társat kap. Vegyes párosaink: Pázsy-Molnár, Fazekas P.-Fazekas M., Lindner-Póta, Marsi-Ver. Pavlovics (belorusz), Demeter-Logackaja (belorusz).

Tarján András, a női válogatott edzője a jelölés mellett ismertette a válogatás elvét, amely pontszámításon alapult, külön a hazai és a nemzetközi versenyekre vonatkozóan. A két legeredményesebb magyar játékos, a kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla, valamint a négy Eb-arannyal rendelkező Tóth Krisztina helye nem lehetett kérdéses. A válogatási időszak tavaly októbertől az elmúlt hét végi országos bajnokságig tartott, s ennek alapján egyértelmű volt a jelölése (nemzetközileg Póta, Fazekas, Molnár, a hazai versenyeken Fazekas, Molnár, Póta volt a sorrend).

A Magyar Asztalitenisz Szövetség hétfői elnökségi ülésén hosszas vita és egyeztetés előzte meg a férficsapattal kapcsolatos döntést. Az országos bajnokság eredményeinek ismeretében Ujhidy Tibor, a Kecskeméti Spartacus szakosztály-vezetője az elnökség elé terjesztette azt a levelet, amelyben kérte Volper László szakvezetőt, hogy vegye számításba Demeter Lehelt, aki országos bajnok lett, és ezzel a hazai rangsor élére állt. A versenyző - kecskeméti társához, Zoltán Zoltánhoz hasonlóan - egy éve már nem volt tagja a válogatott keretnek, mert klubjuk feltételeket szabott, és nem járult hozzá, hogy a közös felkészülésben részt vegyenek.

A kecskeméti szakvezető azonban most a játékos érdekében visszavonta korábbi nyilatkozatát, és együttműködéséről biztosította a válogatott szakvezetését. Végül az elnökség egyhangúlag tudomásul vette Volper László javaslatát, miszerint Demeter Lehelt a hétfői nappal a válogatott keretbe visszavette, és az Európa-bajnokságra az egyesület költségén (kiajánlással) az egyéni számokra jelölte.

A tavalyi Eb-n bronzérmes nőicsapatunk idén második kiemeltként a negyeddöntőben kezdi a küzdelmeket, itt az Oroszország-Szlovénia találkozó győztesével mérkőzik. Az elődöntőben várhatóan Németország lesz az ellenfél. A magyar férficsapat tavaly a tizennyolcadik helyen végzett az Eb-n. Idén az Európa Liga alapján a tizenkilencedik kiemeltként játszik az I. divízióban, első mérkőzését Belgium ellen vívja, a győztes a 9-16., a vesztes a 17-24. helyért folytathatja.