Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét végén Szombathelyen - a harmincegy ország birkózóit, köztük rengeteg olimpiai, vb- és Eb-érmest felvonultató - kötöttfogású Magyar Nagydíjon kiválóan helytállt a magyar válogatott, hiszen megnyerte a nemzetek pontversenyét: a 60 kg-ban Majoros István, a 74 kg-ban Bárdosi Sándor lett aranyérmes, a 120 kg-ban Deák Bárdos Mihály pedig a harmadik helyen végzett. Komáromi Tibor szövetségi kapitány elégedett a szerepléssel, s kijelentette: csak Deák Bárdos Mihály helye biztos az Eb-re utazó csapatban.

A Magyar Nagydíj után a válogatott keret egyetlen nap pihenőt sem kapott, Komáromi Tibort hétfőn a tatai edzőtáborban értük utol.

- Hogyan értékeli a múlt hét végi szereplést? - kérdeztük a szakvezetőt.
- Egy héttel a verseny előtt azt mondtam, ha megnyerjük a csapatversenyt, akkor boldog leszek. Ám amikor Szombathelyen megláttam a hihetetlenül erős mezőnyt, bizony megfordult a fejemben: lehet, hogy nem leszek boldog. De aztán a fiúk igazán kitettek magukért, megnyertük a csapatversenyt, s ez jelzi, hogy jó úton járunk a felkészülésben. S az is jól hangzik, hogy a tavalyi Magyar Nagydíjon egy aranyérmesünk volt, Deák Bárdos Misi, most pedig kettő van, Majoros Pisti és Bárdosi Sanyi. Természetesen boldog vagyok.

- Deák Bárdosnak sajnos nem sikerült a visszavágás, akárcsak a tavalyi vb döntőjében, most is kikapott az egyesült államokbeli Byerstől...
- Sajnos Misi a mérkőzés elején rossz felfogásban birkózott. A második menetben már azt tette a szőnyegen, amit kell - más kérdés, hogy nem tudott fordítani. Ezzel együtt az amerikai versenyző is legyőzhető, s Misi képes arra, hogy megverje.

- Hogyan alakul a válogatott további programja?
- Jelenleg Tatán együtt edzőtáborozunk a jugoszlávokkal és a koreaiakkal. Jövő héten elutazunk Belgrádba, a Jugoszláv Nagydíjra, utána hazajövünk, de csak rövid időre, mert Görögországban folytatjuk a felkészülést, a görögök mellett az izraeli és az olasz válogatottal együtt. Majd Athénban részt veszünk az Akropolisz-kupán.

- Bár a kontinensbajnokság még messze van, körvonalazódik már az Eb-csapat?
- Csak Deák Bárdos helye biztos a csapatban.

- A korábbi vb-ezüstérmes Berzicza Tamás nem indult a Magyar Nagydíjon, mi a helyzet vele?
- Tamás súlyos térdműtéten esett át. Nem biztos, hogy az Eb-re felépül.

- Az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor a 84 kg-ról lefogyva éppen Berzicza súlycsoportjában, a 74 kg-ban győzött. Marad is ebben a kategóriában?
- Úgy fest, hogy igen.

- A 2000-ben Eb-t nyert Majoros István a 2001-es vb után gyakorlatilag "eltűnt" a birkózásból, a visszatérése azonban remekül sikerült.
- Egy hónappal ezelőtt megkeresett, és jelezte, hogy szeretne ismét válogatott lenni. Azóta együtt készül a kerettel, beállt a sorba, s természetesen számítok rá. Ez a mostani aranyérem jelzi, hogy komolyan gondolja a visszatérést.

Fábik Tibor