Vágólapra másolva!
Birminghamben péntektől vasárnapig rendezik a 9. fedett pályás atlétikai világbajnokságot; s bár a földkerekség legjobb sprinterei és még sok más sztár is lemondta a részvételt, a hét végén kétségkívül a National Indoor Arenára figyel a sportvilág.
Forrás: MTI
Marlene Ottey a jamaikai színeket már szlovénre cserélte Fotó: EPA

Minden bizonnyal az idei versenynaptárban jóval nagyobb presztízsű, augusztusi párizsi szabadtéri vb is szerepet játszik abban, hogy az atléták egy része nem próbálkozik meg a kétszeri formába hozással, s nem indul Birminghamben. A sportág nagyhatalmának számító Egyesült Államokban ráadásul idén nem is kétszer, hanem négyszer kellene csúcsformába lendülni, hiszen az amerikai atléták egyetlen versenyen, a nemzeti bajnokságon vívhatják ki a részvételt az aktuális világversenyre...

Nem meglepő tehát, hogy Marion Jonesnak (100 m) például meg sem fordult a fejében a birminghami vb-n való indulás, de Tim Montgomery (100 m) vagy Maurice Greene (100 m) is gyorsan elhessegette a botor gondolatot. Ám maradva az amerikaiaknál, indul viszont 60 m gáton a nőknél Gail Devers, a férfiaknál Allen Johnson és a címvédő Terrence Trammel, női rúdugrásban pedig a világcsúcstartó Stacy Dragila. A nagy sztárok közül az etióp Haile Gebrselassie (3000 m), a brit Jonathan Edwards (hármasugrás), a dán Wilson Kipketer (800 m), a cseh Roman Sebrle (hétpróba), az élete utolsó versenyén induló brit Colin Jackson (60 m gát), és immár szlovén színekben az elnyűhetetlen Merlene Ottey (60 m) teszi még tiszteletét az 1991-ben átadott National Indoor Arenában. A marokkói El-Guerrouj (1500 m), a romániai Gabriela Szabo (1500 m, 3000 m), a német Nils Schumann (800 m) nem indul, s a tető alatt értelemszerűen nem láthatjuk a dobószámok kiválóságait sem.

Egy év múlva kezdődik a budapesti atlétikai vb/sport/egyeni/20030305egyev.htmlDragila világcsúcsot ugrott rúddal/sport/egyeni/20030303dragila.html

A 13 ezer fős befogadóképességű csarnokban hétfős magyar csapat áll rajthoz: Dobos Gábor (60 m), Varga Judit (1500 m), Tóth Lívia (1500 m, 3000 m), Vári Edit (60 m gát), Győrffy Dóra (magasugrás), Vaszi Tünde (távolugrás), Molnár Krisztina (rúdugrás). A vb-szintet ugyancsak teljesített Gyulai Miklós (60 m) és Papp Krisztina (1500 m, 3000 m) lemondta a részvételt, Tusai Brigitta (3000 m) pedig sérülés miatt az utolsó pillanatban dőlt ki a sorból.

Ezzel együtt válogatottunk remélhetőleg túlszárnyalja a 2001-es lisszaboni vb-szereplést, amit Győrffy Dóra 5. helye jelentett. Győrffy tavaly ezüstérmet nyert a bécsi Eb-n, Vaszi bronzot a müncheni szabadtéri Eb-n, Varga ugyanitt 4. lett; s most is bennünk bízhatunk leginkább; de Dobos is döntőbe kerülhet 60 méteren.