Vágólapra másolva!
Jól kezdődött a magyarok számára a birminghami fedettpályás atlétikai világbajnokság: 60 méteren Dobos Gábor ötödik lett. A kiváló sprinter elrontotta a rajtját, így végül rosszabb idővel - 6.64 mp-cel - ért célba, mint a selejtezőben (6.61), illetve az elődöntőben (6.58). A győzelmet az amerikai Justin Gatlin szerezte meg.

Dobos Gábor csak részben volt elégedett az ötödik hellyel: "A finálé előtt természetesen kiegyeztem volna ezzel az eredménnyel, ugyanakkor 6.50 körüli időt, egyéni csúcsot akartam futni. Bár elhatároztam, hogy megpróbálok nagyon lazán futni, sajnos egy kicsit görcsös voltam."

Dobos, aki doppingvétség miatt 2000 nyarától két évig nem versenyezhetett, hozzátette: a büntetés nem vetette vissza. "Végig keményen készültem, mivel az atlétika az életem. Nagy céljaim vannak. A párizsi világbajnokságon is szeretnék döntőbe kerülni 100 méteren, hiszen a szabadtéri verseny az igazi. Nagyon remélem, hogy nyárra sikerül összehoznunk egy jó 4x100-as váltót is."

Délelőtt a nők selejtezőjében meglepetésre búcsúzó amerikai Terrence Trammell combizomhúzódást szenvedett, így valószínűleg véget ért számára a verseny. "A táv felében éles fájdalmat éreztem, ezért lassítottam le. Nem tudom, hogy szombaton rajthoz állhatok-e, de most nem is ez a legfontosabb" - nyilatkozott a 60 gát címvédője, aki mindkét vágtaszámban második az idei világranglistán. A 2000-es sydneyi olimpia ezüstérmese a vb-re azzal a nem titkolt célkitűzéssel érkezett, hogy a sportág történetében "úttörőként" mind síkon, mind gáton első legyen.

A nők sprintversenyében sem született meglepetés, az ukrán Zsanna Block a világ idei legjobbjával magabiztosan végzett az élen.

Eredmények:
férfiak, 60 m:
1. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 6.46 mp
2. Kim Collins (Szent Kitts és Nevis) 6.53
3. Jason Gardener (Nagy-Britannia) 6.55
4. Mark Lewis-Francis (Nagy-Britannia) 6.57
5. Dobos Gábor (Magyarország) 6.64
6. Jerome Eyana (Franciaország) 6.64

nők, 60 m:
1. Zsanna Block (Ukrajna) 7.04 mp
2. Angela Williams (Egyesült Államok) 7.16
3. Torri Edwards (Egyesült Államok) 7.17
4. Merlene Ottey (Szlovénia) 7.20
5. Karin Mayr-Krifka (Ausztria) 7.23
6. Marina Kiszlova (Oroszország) 7.26