Vágólapra másolva!
Szakmai és egyéb szempontok figyelembe vételével úgy döntött az első számú hazai sikersportág, a kajak-kenu vezérkara, hogy a szokásokkal ellentétben idén egy kivételével valamennyi, azaz négy Világkupa-versenyen indít nagy csapatot. Többek között ezt jelentette be a szezonnyitó sajtótájékoztatón Angyal Zoltán szövetségi kapitány, nem titkolva: az "egyéb szempontok" között az is szerepelt, hogy a Vk-sorozat végén pénzt osszanak szét a legjobbak között.

Igaz, a pontos összegre ő sem emlékezett, de az elmúlt esztendőkben 5000 dollár járt a szakági összesítésben élen végzőknek. Egyébként is sok szó esett a pénzről: Baráth Etele elnök, s Angyal is hangsúlyozta, hogy soha nem állt ennyi a rendelkezésükre az edzőtáborok, a versenyeztetés finanszírozására, mint ebben az esztendőben.

Az állami támogatás - köszönhetően hosszú évek világraszóló sikereinek - mintegy 200 milliós nagyságrendű, s bár pontos adat nem hangzott el, kiszámítható, hogy hozzávetőlegesen ennek fele jön össze reklámszerződésekből. A főszponzor MOL-lal csaknem 10 éves a kapcsolat, s az idei megállapodást szerdán írták alá.

Az év legfontosabb versenye az 1996-os atlantai olimpia idejéről jólismert (itt nyert Kőbán Rita és Horváth, Kolonics kenupáros) gainesville-i Lanier-tavon szokatlanul későn, szeptember közepén sorra kerülő világbajnokság lesz: a legtöbb számban az 1-6. helyezettek szereznek részvételi jogot az athéni ötkarikás játékokra. "Minden számban kvótát érő helyen kell végezni!" - mondta kertelés nélkül a kapitány, megjegyezve, hogy ez elsősorban a kenus szakágban nem lesz éppenséggel könnyű feladat.

Az év kiemelkedő eseményei:
május 2-4.: Mechelen, Világkupa-verseny
május 23-25.: Szeged, Világkupa-verseny
június 20-22.: Duisburg, Világkupa-verseny
július 4-6.: Zágráb, Világkupa-verseny
július 11-13.: I. vb-válogató, Szolnok
augusztus 1-3.: II. vb-válogató, országos bajnokság, Szeged
augusztus 15-17.: előolimpia, Athén
szeptember 11-14.: világbajnokság, Gainesville.