Vágólapra másolva!
Key Biscayne-ben megkezdődött a teniszezők ötödik Grand Slam-tornájának titulált szuperversenye, Miamiban azonban árgus szemekkel lesik az Irakból érkező híreket, s elképzelhető, hogy később leállítják majd a viadalt.

Több mint hatmillió dollárt osztanak szét a résztvevők között a Key Biscayne-i szupertornán, emiatt szokás ötödik Grand Slam-tornának "becézni" a miami viadalt. No meg azért, mert rendre szupermezőny gyűlik össze Floridában, ilyenkor az is összekapja magát, aki különben alig tud lépni.

Magyar idő szerint csütörtökre virradóra néhány első fordulós mérkőzéssel meg is kezdődött a verseny, az időközben kirobbant iraki háború miatt azonban elképzelhető, hogy lefújják a viadalt. A szervezők mindenesetre egyelőre úgy határoztak, a háború ne homályosítsa el a sportot, folytatják a játékot, folyamatosan figyelemmel kísérik azonban az eseményeket. "Pillanatnyilag nincs napirenden az a kérdés, hogy elhalasszuk, netán lefújjuk a viadalt, de egyik napról a másikra változhat a helyzet" - mondta Adam Barrett versenyigazgató. "Ahogy Bush elnök is mondta, az élet megy tovább, mi is ehhez tartjuk magunkat."

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A játékosok véleményét James Blake fogalmazta meg a legfrappánsabban, az afroamerikai csillag véleménye szerint nekik csak a teniszre szabad koncentrálniuk. "Nem hinném, hogy mi sportolók tudunk annyit erről a válságról, hogy ítéletet mondjunk. Vigyáznunk is kell ezzel, mert sokaknak példaképei vagyunk, azaz óriási befolyásoló erővel bírunk. Játszanunk kell, nem pedig politizálnunk!" - jelentette ki Blake.

Az első játéknapon egyébként gyakorlatilag semmi érdemleges nem történt, egyedül egy kisebbfajta feltámadásnak lehettek szemtanúi a nézők. Az amerikai Mardy Fish az első játszmában hozzá sem tudott szagolni a román Adrian Voinea elleni derbihez, szégyenszemre nullára verték hazai közönség előtt. Ez azonban észhez térítette, s 6:4, 6:2-vel fordított. Kiesett az egykori wimbledoni bajnok Richard Krajicek is, a hollandot azonban a mostanság remeklő Taylor Dent intézte el, így meglepetésről csacskaság lenne beszélni.

Magyar szempontból örömteli hír, hogy Sávolt Attila egyesben is továbbjutott a cagliari challenger tornán, az üzbég Kucenkót verte simán. Következő ellenfele a Costa Rica-i Juan Antonio Marin lesz, párosban a horvát Radic oldalán már korábban bejutott a negyeddöntőbe.

ATP-torna, Key Biscayne (3,25 millió dollár, kemény pálya), 1. forduló:
Dent (amerikai) - Krajicek (holland) 6:4, 6:3
Martin (amerikai) - Zabaleta (argentin) 6:4, 6:4
Gambill (amerikai) - Koubek (osztrák) 2:6, 6:3, 6:2
Escudé (francia) - Hrbaty (szlovák) 7:6, 4:6, 6:4
Ginepri (amerikai) - Arthurs (ausztrál) 7:5, 6:3
Fish (amerikai) - Voinea (román) 0:6, 6:4, 6:2
Stepanek (cseh) - Bogomolov (amerikai) 6:2, 6:3
Li (dél-koreai) - Mathieu (francia) 6:1, 1:6, 6:1
Meligeni (brazil) - Kratochvil (svájci) 6:1, 6:4
Acasuso (argentin) - Ferrer (spanyol) 6:3, 6:4

ATP challenger-torna, Cagliari (25 ezer dollár, salak), 1. forduló:
Sávolt Attila (5. kiemelt) - Kucenko (üzbég) 6:4, 6:2

WTA-torna, Key Biscayne (2,96 millió dollár, kemény pálya), 1. forduló:
Pratt (ausztrál) - Loit (francia) 5:7, 6:2, 6:2
Kuznyecova (orosz) - Ruano Pascual (spanyol) 6:3, 6:2
Molik (ausztrál) - Schett (osztrák) 6:7, 6:2, 7:6
Callens (belga) - Sarapova (orosz) 7:6, 6:1
Black (zimbabwei) - Matevzic (szlovén) 6:2, 6:0
Schiavone (olasz) - Rittner (német) 6:3, 6:3
Tyuljaganova (üzbég) - Perebijnisz (ukrán) 6:4, 6:2
Talaja (horvát) - Garbin (olasz) 7:6, 6:4
Torrens Valero (spanyol) - Pisnik (szlovén) 5:7, 6:2, 6:3