Vágólapra másolva!
Két döntetlennel végződött Lékó Péter és az éllovas Viswanathan Anand mérkőzése a 12. Amber-verseny nyolcadik fordulójában. Az indiai exvilágbajnok megőrizte első helyét, nagymesterünk a bolgár Veszelin Topalovval holtversenyben a negyedik. A játéknap szenzációjáról az orosz Alekszander Morozevics gondoskodott, 2-0-ra legyőzte világbajnok honfitársát, Vlagyimir Kramnyikot. Morozevics holtversenyben második a kettőt remiző Borisz Gelfanddal. Almási Zoltán és  Alekszej Shirov 1,5-0,5-re nyert. A hétfői szabadnap után Lékó a holland Van Welyvel, Almási a versenyben vezető Ananddal mérkőzik meg.

A hagyományos verseny hajrájára már egy kicsit elfáradtak a nagymesterek. Több a hiba, az időzavaros kapkodás. Lékó Péter nem kockáztatott a torna éllovasa, Viswanathan Anand ellen, két gyors döntetlennel takarékoskodott erejével. Két szicíliai védelmű partiban viaskodtak, az indiai exvilágbajnok a Najdorf, nagymesterünk a Szvesnyikov-változatot játszotta meg. Sötéttel nem okozott nehézséget egyiküknek sem a kiegyenlítés. Az egy ponttal Anand megőrizte első helyét, Lékó holtversenyben a negyedik, most nagyon rá kell kapcsolnia, a holland Van Wely és a jugoszláv Ljubojevic ellen nyernie kell, majd a záró napon az izraeli Gelfanddal játszik.

A forduló szenzációját a tavalyi verseny győztesének, Alekszander Morozevicsnek a profi világbajnok, Vlagyimir Kramnyik felett aratott 2-0-s nyerése jelentette. Vakon játszva Kramnyik bátran támadott, sorban áldozta a tisztjeit, a "mérgezett ajándékokat" azonban honfitársa nem fogadta el. Kramnyik remizhetett volna, ehelyett tisztet nézett el. A világbajnoknak ez volt az első veresége a "vak" versenyben. Kramnyik nem tudta túltenni magát a vesztésen, bizonytalanul játszotta a második partit, Morozevics pedig igen felszabadultan. Fokozatosan térelőnyre tett szert, majd nehéz tisztjeivel behatolt a nyílt c vonalon, míg a sötét gyalogszerkezetben is keletkeztek gyengeségek. A parti érdekes különböző színű futós végjátékkal zárult, Morozevics már második értékes győzelmét aratta végjátékban.

Négyszer vesztett sorozatban Ljubojevic 2-0-ra meccset, Almási Zoltánnal szemben kiharcolt egy döntetlent. Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy ezúttal Ljubo "vakon" is jól ellenállt, de az idővel meggyűlt a baja. Az izraeli Borisz Gelfand és a bolgár Veszelin Topalov óvatos játékkal osztozott meg a ponton, mindketten megtartották a táblázaton elfoglalt helyezésüket. A kezdeti "kómából" magához tért Alekszej Shirov, az ukrán Vaszilij Ivancsukot verte, de már elkésett a hajrával. Kölcsönös hibák jellemezték Loek Van Wely és Jevgenyij Barejev párbaját, igazságosnak tűnik az egy-egy nyeréssel megszületett végeredmény. A nagy csatákban elfáradt nagymesterek hétfőn szabadnaphoz jutnak, pihenhetnek, készülhetnek, még számos izgalmas párviadal vár rájuk.