Vágólapra másolva!
Az utolsó fordulóra maradt a döntés a 12. Amber-versenyen. A torna tizedik fordulójában Lékó Péter a sereghajtó Ljubomir Ljubojeviccsel 1-1-re végzett. Első számú nagymesterünk a "vak" játszmában nagy anyagi előnyt ért el, de sakkvaksággal elvesztette a partit. Az élcsoportban a sorrend nem változott, az éllovas Viswanathan Anand két remivel megőrizte első helyét, félpontos előnyét.

Veszelin Topalov is csak egy pontot szerzett Alekszander Morozevics ellen. Javított helyezésén Vlagyimir Kramnyik és Alekszej Shirov. Két remivel Almási Zoltán változatlanul a kilencedik. A "vak" versenyben Kramnyik, a rapid tornán Jevgenyij Barejev vezet. Az utolsó fordulóban Anand-Topalov és Gelfand-Lékó mérkőzések lesznek, Almási a dobogós helyezésért küzdő Morozeviccsel játszik.

Óriási esélyt szalasztott el Lékó Péter az Amber-verseny tizedik fordulójában. A sereghajtó, a mérkőzésig még nyeretlen Ljubomir Ljubojevic ellen csak 1-1-re végzett, ha megnyerte volna az első játszma fölényes állását, akkor első számú nagymesterünk az első helyről kezdhette volna az utolsó fordulót. Lékó nagyon gyorsan került döntő fölénybe, válogathatott a nyerések között, de egy váratlan, érthetetlen királylépéssel megnehezítette saját nyerését, majd sakkvaksággal elnézett egy tisztet, s Ljubo a váratlanul kapott lehetőséggel jól élt, s győzött. Nagyon el lehetett keseredve Péter a súlyos rontás után, de szerencsére a második partiban javítani tudott, s az egy ponttal is versenyben maradt valamelyik dobogós helyért. Bosszantó, hogy a tavalyi tornán is Ljubojevic elleni 1-1 akadályozta meg Lékót, hogy harcoljon az első helyért, akkor két döntetlen született.

Nagymesterünk kihagyása megnyugtatta az éllovas Viswanathan Anandot, aki viszonylag simán remizett kettőt az orosz Jevgenyij Barejevvel, s megőrizte félpontos előnyét. Számára kedvezően alakult a forduló legizgalmasabb párbajának, a Topalov-Morozevics mérkőzésnek az eredménye is. A tavalyi verseny győztese sötéttel nyerte meg az első partit, gyalogáldozattal jutott támadáshoz, s Topalov többször is hibázott. Morozevics játéka lenyűgöző volt, de nagyon megnőtt az étvágya, a második játszmában világossal fejjel rohant a falnak, s nagyot koppant.

Érdekes csatát vívott a hajrában magához tért Alekszej Shirov és a verseny végén elgyengült Borisz Gelfand. Az orosz huszárjátékban a spanyol nagymester érdekes ötlettel lepte meg izraeli ellenfelét, aki nem védekezett a legjobban, s gyorsan kapitulációra kényszerült. Gelfand világossal fokozatosan egyre nagyobb fölényt ért el, anyagi előnyt is szerzett, de taktikai ellenesélyeket adott Shirovnak. A fordulatos játszma végül remi lett, Gelfand visszaesett a hatodik helyre. A profi világbajnok Vlagyimir Kramnyik elhullajtott egy fél pontot Van Welyvel szemben, a rapid versenyben az orosz nagymester még mindig nyeretlen. Két jó partiban osztozott meg a ponton Almási Zoltán az ukrán Vaszilij Ivancsukkal.

A torna utolsó fordulójában rendkívüli izgalmak várhatóak. Az első helyért Anand-Topalov párharc lesz, kedvező eredmény és Gelfand elleni nyerése esetén Lékó Péter is lehet az összetett verseny győztese. Biztosra vehetjük, hogy a "vak" versenyt Kramnyik nyeri, a rapid tornán Barejev vezet, de még nem ért célba.