Vágólapra másolva!
A címvédő orosz válogatott Argentínával találkozik a Davis-kupa idei negyeddöntőjében. Samil Tarpiscsev kapitány tanítványainak pokoli nehéz dolga lesz Buenos Airesben: a csapat összes tagja formahanyatlással küszködik, s a salakvitéz argentinok ellen ez nem éppen a legjobb előjel. Spanyolország Horvátországgal, Svájc Franciaországgal, Svédország pedig Ausztráliával találkozik a másik három mérkőzésen.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Finoman szólva sem az orosz Davis-kupa válogatott az esélyese a pénteken kezdődő, Argentína elleni Davis-kupa negyeddöntőnek, a Buenos Aires-i pokolban még teljes értékű csapattal sem gyerekjáték kiharcolni a győzelmet. Samil Tarpiscsev kapitány csapata viszont még csak nagy jóindulattal sem nevezhető teljes értékűnek, a kerettagok mindegyike formahanyatlással küszködik. Itt van mindjárt Marat Szafin esete, akiről Tarpiscsev nemrégiben maga jelentette ki, hogy amíg nem lesz olyan edzője, aki minden rezdülését ismeri, nem fog újra Grand Slam-tornát nyerni. A US Open 2000-es győztese Indian Wellsben igen csúnya zakóba szaladt bele Robby Ginepri ellen, s a következő heti, Key Biscayne-i viadalon sem vitte sokra, az olasz David Sanguinetti már a második fordulóban megállította. Mostanság valahogy nem tud a játékra koncentrálni, csakúgy, mint Jevgenyij Kafelnyikov.

Forrás: EPA
Kafelnyikov legjobb formá-jára lesz szükségük az oro-szoknak Buenos Airesben Fotó: EPA

Kafelnyikov eredetileg úgy tervezte, 2002 végén mindenképpen befejezi az aktív játékot, mivel azonban Oroszország elhódította a Davis-kupát (amihez valljuk be, nem sok köze volt...), meggondolta magát és maradt. Rosszul tette, mert egyrészt sok teniszkedvelőt magára haragított, másrészt azóta inkább a vereségeket, semmint a győzelmeket gyűjtögette. A tavalyi döntő hőse (az utolsó meccsen 0-2-ről fordított Paul-Henri Mathieu ellen), Mihail Juzsnyij sem élete legjobbját nyújtja, az első Davis-kupa forduló, azaz február óta egyetlen mérkőzést sem nyert. Aki még úgy, ahogy rendben van, az Nikolaj Davigyenko.

Argentínában ilyen előjelekkel szinte lehetetlen kiharcolni a továbbjutást, a Mariano Zabaleta, Gaston Gaudio, David Nalbandian és Lucas Arnold alkotta kvartett salakon életveszélyes. Erről leginkább az ausztrál válogatott tudna mesélni, Hewitték tavaly az első fordulóban megsemmisítő, 5-0-s vereséget szenvedtek Buenos Airesben. A párharc nyertese a Spanyolország-Horvátország találkozó győztesével meccselhet majd a döntőbe jutásért, az esélyes mindenképpen az Alex Corretja, Carlos Moyá, Juan Carlos Ferrero és Albert Costa alkotta hispán társulat. A Goran Ivanisevicet nélkülöző horvátoktól (Ivan Ljubicic, Mario Ancic, Mario Radic és Lovro Zovko alkotja a csapatot) az is szép tett lenne, ha egyáltalán nyernének egy meccset.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A Svájc-Franciaország derbin tulajdonképpen bármi lehet, de leginkább az valószínűsíthető, hogy a gallok Ausztráliával csatázhatnak majd a döntőbe jutásért. A világelső Lleyton Hewittot is soraiban tudó ausztrál válogatott Malmőben találkozik a svéd együttessel, s Nagy-Britannia után feltehetően ezt az akadályt is sikerrel veszi. Hewitt egyébként teljesen egészségesen vág neki a küzdelemnek (Key Biscayne-ben szintén a második fordulóban búcsúzott, de gyomorproblémákra panaszkodott), társai a térdsérülése után újra régi fényében tündöklő Mark Philippoussis, valamint Wayne Arthurs és Todd Woodbridge lesznek. Eme két játékossal szemben Magnus Norman, Thomas Enqvist, Jonas Björkman, valamint az újonc Joachim Johansson próbálja meg kicsikarni a továbbjutást a svédek részéről, a skandinávok mellett azonban a hazai pályát leszámítva nem sok minden szól. Persze mint az már többször bebizonyosodott, a Davis-kupában bármi megtörténhet...

Koncz Dávid