Vágólapra másolva!
A Courmayeurben rendezett asztalitenisz Eb-n a férfiaknál a fehérorosz Szamszonov lett a "király", aki egyéniben és csapatban is aranyérmet nyert, de az érmek számát tekintve Tóth Krisztina rajta is túltett: a német Busenbachban légióskodó magyar versenyző vegyes párosban az osztrák Schlagerrel arany-, női párosban Bátorfi Csillával ezüst-, csapatban bronzérmes lett. S bár egyéniben nem jutott a nyolc közé, így is nagyon közel került az athéni olimpiai kvótához.
Forrás: MTI
Az ezüstnek is örültek Bátorfi Csillával
Fotó: MTI
- A vegyes párosban szerzett aranya immár az ötödik Eb-címe. Schlagerrel lesz folytatás?


- A női páros döntőjét Bátorfi Csillával nagy csata után vesztették el a Boros, Steff kettős ellen. Ennek az ezüstnek tudtak örülni?
- Mindenképpen, már csak azért is, mert a tavalyi Eb-n nem jutottunk be a legjobb négy közé sem. S ez az ezüst azt mutatja, hogy még most is elég jók vagyunk.

- Csapatban viszont vélhetően nem voltak elégedettek a bronzéremmel...
- Itt bizony jobbra számítottunk, de a minket is legyőző olasz csapat nagyon egységes volt, jó játékosokból állt össze; s azt kell mondjam, nem érdemtelenül nyerte meg az Eb-t.

- Tavaly egyéniben ezüstérmes volt a zágrábi Eb-n, most sajnos nem jutott be a nyolc közé. Ezt azt jelenti, hogy visszacsúszik a világranglistán?
- Valamelyest igen. Asztaliteniszben is hasonló a számítás, mint a teniszben, bár nem teljesen egyezik meg vele. A vb-n és az Eb-n szerzett pontokat nem ugyanabban az évben vonják le. Például, ha tavaly 50 pontot kaptam az Eb-n a második helyért, akkor most csak 25-öt vonnak le, a másik 25-öt majd jövőre. De sajnos így is vonnak le.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

- Azért kérdeztem mindezt, mert a májusi, Párizsban rendezendő vb után lezárják a világranglistát, s nemzetenként két fővel számolva megnézik, hogy kik vannak benne a legjobb húszban. S ők, mentesülve a további kvalifikációtól, azonnal megszerzik az olimpiai kvótát. Hogyan áll ebben a rangsorban?
- Az Eb-n hozták nyilvánosságra a legfrissebb világranglistát, s ez alapján a kvalifikációs listán a 16. helyen állok. Most némileg visszaesek majd, de a húszban bennmaradok. Csillának rosszabb a helyzete, mert ő 19. volt, de tőle is vonnak le pontokat. S ez kihatással van a párosunkra is, mert úgy tudom, hogy ha a vb után mindketten ott lennénk a húszban, akkor automatikusan párosban is megkapnánk a kvótát.

- A világbajnokságon hogyan kell majd szerepelniük ahhoz, hogy biztosan meglegyen a két egyéni és a páros kvóta is?
- Úgy gondolom, hogy nekem gyakorlatilag már biztos az olimpiai kvótám, mert elég nagy pontelőnyöm volt a riválisaimhoz képest. Talán még az sem lenne tragédia, ha már az első fordulóban kiesnék. De erre természetesen nem is gondolok! Olyan versenyzőtől semmiképpen sem szeretnék kikapni, aki a világranglistán mögöttem áll. Csillának viszont legalább egyvalakit meg kellene verni azok közül, akik előtte állnak.

- Most az Eb után mennyi pihenőt kapott?
- Nem sokat, a hétfői nap mellett csak a kedd délelőttöt. A Bundesligában pénteken nagyon fontos meccset játszunk, amelyen az ezüstérem a tét a számunkra.

- Azt tudom, hogy a Busenbach csapatában játszik, de azt nem, hogy helyileg hol légióskodik. Kerestem Busenbachot a térképen is, de nem leltem rá.
- Busenbach Karlsruhétól tíz kilométerre fekszik, s azért nem találhatta meg, mert egyrészt tényleg egy kis falu, másrészt a hivatalos neve Waldbronn. Három településből egyesült. Az egyik Busenbach, s a csapatunk megtartotta ezt a nevet.

Fábik Tibor

[origo]