Vágólapra másolva!
A sportág egyik legendája, a négyszeres olimpiai bajnok amerikai Al Oerter szerint Fazekas Róbert képes lehet megdönteni a diszkoszvetés 17 éves világcsúcsát. A német Jürgen Schult 1986. június 6-án 74,08 méterrel állította fel a rekordot. A magyar Európa-bajnok legjobbja 71,70 m, ezzel negyedik az örökranglistán.
Forrás: EPA
Fazekas örül a "mester" bizalmának
Fotó: EPA
nemzetközi szövetség honlapján


A magyar atléta természetesen örül ennek a véleménynek. "Nagyon jól esik, hogy ennyire bízik bennem" - mondta Fazekas. "Az átlagemberhez képest 1,93 méterrel talán magasnak tűnök, de a többi diszkoszvető legalább két méter, s ez a hét centi nagyon sokat számít. Ezért a technikámmal próbálom ellensúlyozni a különbséget."

Fazekas ugyanakkor csodálkozott Al Oerter azon kijelentésén, hogy a jövőben elérhető a 80 méteres álomhatár is. "Ezt még kimondani is sok. Bár lehet, hogy egyszer születik majd valaki olyan adottságokkal, amellyel ilyen messzire lehet dobni a diszkoszt. Az Egyesült Államokban sok olyan kosaras van, aki szerintem nagyszerű atléta lehetne, mert fantasztikus fizikai képességekkel rendelkezik, magas és gyors."

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Fazekas idei legnagyobb célja, hogy sikeresen szerepeljen az augusztusi párizsi világbajnokságon. "Európa-bajnokként úgy látom, hogy én vagyok a legnagyobb esélyes, ezért most azt mondom, csalódott lennék, ha nem nyernék. De rendkívül nehéz lesz."

Al Oerter 1956-tól 1968-ig mind a négy olimpián megnyerte a diszkoszvetést.