Társoldalunk:

Világsztárt vert Sávolt Houstonban

Bravúros győzelemmel kezdte Sávolt Attila a houstoni férfitenisz-tornát, első számú játékosunk a német Nicolas Kiefert verte az első fordulóban. Ugyanitt hiába ígérte biztosra részvételét Pete Sampras, az amerikai visszalépett a szerepléstől.

Játék
Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!tippelj.hu

Nem akármilyen sikerrel lepte meg Sávolt Attila a honi teniszkedvelőket, a houstoni torna első fordulójában valódi világsztárt vert meg. Igaz, a német Nicolas Kiefer mostanság már nem kifejezetten rettegett alakja a körversenynek, egykoron azonban a világranglista negyedik helyén is jegyezték. 1995-ös profi pályafutásának kezdete óta összesen hat tornát nyert meg, s háromszor jutott el Grand Slam-tornán a negyeddöntőig. Salakon ellenben sosem brillírozott (Houstonban pedig ilyen a pályaborítás), ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Roland Garroson mindösszesen egyszer jutott el a második körig.

Kiefer tehetsége vitathatatlan, az elmúlt években gyakorlatilag bárkit le tudott győzni, az utóbbi időben azonban pályafutása mély hullámvölgybe került sérülései miatt. Tavaly szeptember vége óta - a Sávolt elleni találkozót is beleértve - 12 mérkőzést vívott, ezekből hetet veszített el. Hogy meglelje régi formáját, múlt héten - kínjában - egy challenger-tornára nevezett, a második fordulónál tovább azonban Bermudában sem jutott.

Mindez persze egyáltalán nem kisebbíti a hagyományos világranglistán 133. helyen álló Sávolt érdemeit, különösen annak fényében, hogy egészen könnyed győzelmet aratott neves riválisa ellen. Összesen öt játék megnyerését engedélyezte német ellenfele számára, s 6:3, 6:2-es sikerrel lépett a következő körbe, ahol a harmadik helyen kiemelt James Blake-kel találkozik. Talán mondani sem kell, nem éppen Sávolt a meccs esélyese...

Houstonban egyébként az amerikai Andre Agassi kapta az egyes kiemelési számot, a tavalyi döntős Pete Sampras (Andy Roddicktól kapott ki a fináléban) pedig lemondta a részvételt, holott korábban biztosra ígérte a szereplést. A tizennégyszeres Grand Slam-győztes amerikai ezzel zsinórban az ötödik olyan tornáról lépett vissza, amelyen előzetes nevezést adott le, azaz hiába kért szabadkártyát a queen'si füves pályás viadalra, még mindig nem döntötte el, hogy folytatja-e pályfutását.

ATP-torna, Houston (380 ezer dollár, salak), 1. forduló:
Sávolt Attila - Kiefer (német) 6:3, 6:2
Roddick (amerikai, 2. kiemelt) - Morrison (amerikai) 6:3, 6:1
J. Blake (amerikai, 3.) - Waske (német) 6:4, 6:4
Melzer (német) - Dent (amerikai, 4.) 4:6, 7:6, 6:3
Carlsen (dán) - T. Blake (amerikai) 7:6, 6:1
Labadze (grúz) - Vahaly (amerikai) 6:3, 6:7, 6:3
Mutis (francia) - Armando (amerikai) 6:7, 6:4, 6:1

ATP-torna, Barcelona (1 millió dollár, salak), 1. forduló:
Calleri (argentin, 16.) - Norman (svéd) 6:2, 7:5
el-Ajnaui (marokkói, 9.) - Lapentti (ecuadori) 6:3, 2:6, 7:6
Gaudio (argentin, 10.) - Vicente (spanyol) 4:6, 6:2, 6:4
Chela (argentin) - Martin (spanyol) 7:5, 5:7, 6:0
Portas (spanyol) - Ferrer (spanyol) 6:4, 6:3
Acasuso (argentin) - Gonzalez (chilei, 11.) 6:1, 3:6, 6:3
Malisse (belga, 14.) - Arazi (marokkói) 7:5-nél Arazi visszalépett
Lopez (spanyol) - Etlis (argentin) 6:4, 6:4
Nieminen (finn) - O. Rochus (belga) 7:5, 7:5
Sanchez (spanyol) - Saulnier (francia) 3:6, 6:0-nál Saulnier feladta
Navarro (spanyol) - Beck (szlovák) 6:4, 6:7, 7:6
Davigyenko (orosz) - Montanes (spanyol) 6:1, 6:2
Voinea (román) - Verkerk (holland) 7:6, 6:4
Zabaleta (argentin) - Sluiter (holland) 6:2, 6:0
Clément (francia) - Dupuis (francia) 4:6, 7:6, 7:6
Mathieu (francia) - Eschauer (osztrák) 0:6, 6:4, 6:3

KAPCSOLÓDÓ CIKK