Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig Lettország fővárosa, Riga rendezi a 2003. évi szabadfogású birkózó Európa-bajnokságot, amelyre kedd reggel varsói átszállással ötfős magyar csapat utazott el. A 74 kg-ban Ritter Árpád címvédőként lép szőnyegre.

Az Eb-n csak öt súlycsoportban lesz magyar versenyző: a 60 kg-ban Wöller Gergő, a 66 kg-ban Szabó Gergő, a 74 kg-ban Ritter Árpád, a 96 kg-ban Farkas Zoltán, a 120 kg-ban Aubéli Ottó indul. Wöller és Szabó élete első felnőtt világversenyén szerepel, másik három indulónk viszont tapasztalt harcos: Ritter tavaly megnyerte az Eb-t, Farkas vb-negyedik, Aubéli vb-ötödik helyezett.

- Milyen eredményeket remél a csapatától? - kérdeztük az indulás előtt Gulyás István szövetségi kapitányt.
- Magasra tettük magunknak a mércét, hiszen az elmúlt két Eb-n volt aranyérmesünk: 2001-ben Bánkuti Zsolt, tavaly pedig Ritter Árpi állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Ezt figyelembe véve, Rigából sem lenne szabad érem nélkül haza jönnünk. S úgy gondolom, minden esélyünk megvan rá, hogy valaki közülünk most is felálljon a dobogóra. Farkas és Aubéli esetében ehhez tagadhatatlanul szerencsés sorsolás is kellene. Ami Ritter Árpit illeti, az ő szereplését már kevésbé befolyásolja a sorsolás, ő címvédőként mindenképpen éremesélyes.

- Főleg azután, hogy idén jó formában van, több Grand Prix-versenyen is bizonyított.
- Így igaz, sorrendben ötödik, harmadik, második, majd első helyezéseket szerzett. Holott az eredeti súlycsoportjánál mindig eggyel feljebb indult. Nem kértem, hogy fogyasszon le a 74 kg-ra, de így is végigverte fél Európát. Ez mindenképpen bizakodásra ad okot, s az is, hogy nincs súlyproblémája, Rigában különösebb nehézségek nélkül hozza a 74 kg-ot.

- A 2001-es Eb kapcsán említette másik Európa-bajnokunkat, Bánkuti Zsoltot is. A műtéte után ő mikorra lesz hadra fogható?
- Zsoltit január 28-án operálták gerincsérvvel. Éppen most telt le a kritikus három hónap, miután kiderül, hogy a beépített lemezek és csavarok hatására a csontosodás teljesen befejeződött-e. Zsolt egy hónapja már fut, úszik, kerékpározik, súlyokat még nem vett a kezébe. A korábbi panaszai megszűntek, s az elkövetkezendő egy-két hónap eldönti a hogyan továbbot. Bízom benne, hogy ha az őszi világbajnokságon még nem is tud indulni, az utána következő olimpiai kvalifikációs versenyeken már teljes értékű harcos lesz a 60 kg-ban.

Fábik Tibor