Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) vezérkara elégedett a szeptemberben Budapesten rendezendő ritmikusgimnasztika-világbajnokság előkészületeivel. Budapesti látogatásán Eggle Ambruzzini, a FIG Ritmikus Gimnasztika technikai bizottsága olasz elnöke, André Gueisbuhler főtitkárhelyettes, valamint Philippe Silacci médiaigazgató egyaránt pozitívan nyilatkozott helyszíni tapasztalatairól.

A látogatás előtt az egyetlen előzetesen felmerülő nyitott kérdés az volt, hogy Ambruzzini asszony vajon megfelelőnek tartja-e a Budapest Sportarénát egy olyan versenyre, ahol a mezőny nagy létszáma miatt az egyéni selejtezőket egy időben, egy vastag, de a hangszigetelést mégsem teljesen biztosító függönnyel kettéválasztott térben kell megrendezni.

"Úgy gondolom, hogy egyáltalán nem zavaró az a fajta lebonyolítási rend, amit a mezőny nagysága miatt kénytelenek vagyunk alkalmazni, hiszen a Budapest Sportaréna méretei kapcsán abszolút alkalmas erre a megosztottságra. Kevés ilyen szép sportcsarnokot láttam, és nagy örömömre szolgál, hogy az épület második sporteseménye a mi sportágunkhoz fűződik" - mondta el Eggle Ambruzzini, a sportág első számú vezetője (a Budapest Sportaréna a divízió I-es jégkorong-vb-vel debütált).

"Külön érdekessége a versenynek, hogy 1963-ban, azaz éppen negyven évvel ezelőtt Budapest rendezte az akkor még csak nemzetközi versenynek nevezett, de később első sorszámmal illetett világbajnokságot" - fogalmazott André Gueisbuhler. A FIG főtitkárhelyettese emlékeztetett arra, hogy a magyar szervezők tavaly Debrecenben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a tornász-világbajnokság magas szintű megrendezésével, s ez szerinte garancia arra, hogy a ritmikus gimnasztika seregszemléje is hasonló színvonalú lesz.

Philippe Silacci, a FIG médiaigazgatója arról számolt be, hogy a vb iránt nagy a média érdeklődése, az Eurosport és az NBC már jelezte közvetítési szándékát, s japán, kínai és koreai televíziós társaságok is jelen lesznek a világbajnokságon.

Az előzetes nevezések alapján a vb-n, amely olimpiai kvalifikációs viadal, 52 ország 310 versenyzője szerepel, ami részvételi rekordnak tekinthető.

Fábik Tibor