Vágólapra másolva!
Az olasz Stefano Garzelli nyerte a Giro d'Italia profi kerékpáros körverseny hétfői, 145 km-es szakaszát. Honfitársa, Allesandro Petacchi őrzi az összetettben élen állónak járó rózsaszínű trikót, miután most harmadik lett.

Harmadik szakasz: Policoro-Terme Liugiane, 145 km:
1. Garzelli (olasz) 3:34:38 ó
2. Casagrande (olasz) 2 mp hátrány
3. Petacchi (olasz) azonos idővel

Az összetettben:
1. Petacchi 13:37:08 ó
2. Garzelli 17 mp h.
3. Casagrande 29 mp h.

Marco Pantani, az országúti kerékpározás botrányairól is elhíresült sztárja ellenzi, hogy kötelező legyen viselni a fejvédőt. "Ha súlyos baleset történik, akkor a fejvédő sem menti meg a versenyzők életét, sőt, sokszor kifejezetten zavaró a viselése" - mondta az 1998-as Giro d'Italia és Tour de France olasz győztese.

A kalóznak becézett klasszis hozzátette: akkor támogatná a fejvédő kötelező használatát, ha egy olyan típust fejlesztenének ki, amely legalább olyan védettséget nyújt, mint a motorosoknak a bukósisak.

A nemzetközi szövetség (UCI) az olasz körverseny szombati kezdetétől tette kötelezővé a fejvédő viselését, miután a kazah Andrej Kiviljev az idei Párizs-Nizza március 11-i szakaszán bukott, s később belehalt koponyasérülésébe. A június 1-ig tartó Giro d,Italia szervezői viszont azonnal engedményt tettek a versenyzőknek: hegyi befutók esetén az utolsó öt kilométeren levehetik a fejvédőt.