Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) ifjúsági körversenyének harmadik állomásán, a spanyolországi Gironában rendezett múlt hét végi viadalon a fiúknál a 17 éves Jakab János végzett az első helyen. A háromszoros serdülő Európa-bajnok Jakab a nyári ifjúsági Európa-bajnokság egyik nagy esélyesévé lépett elő.

A csupán 11. helyen kiemelt Jakab János kiváló eredményének értékét növeli, hogy a Barcelonához közeli Gironában a teljes európai élmezőny rész vett az eseményen. A mezőnyt tovább erősítette a legjobb japán és brazil utánpótláskorú játékosok részvétele is, ennek a korosztálynak az élmezőnyéből gyakorlatilag csak a kínaiak hiányoztak. A 18 éven aluliak világranglistáján a 19. helyet elfoglaló magyar versenyző legyőzte többek között a franciák legjobb játékosát, a világranglistán 13. Bobilliert, a 9. helyen álló brazil Matsumotót, valamint a döntőben a ranglista alapján legjobb európai játékosnak számító, ifjúsági Európa-bajnok és Európa Top 12-t megnyerő Christian Süsst is. (Süss tavaly nyáron az Eb fináléjában Zwickl Dánielt győzte le.)

Jakab János ezzel a győzelemmel - első európaiként - kvalifikálta magát a körverseny malajziai döntőjére, amelyen az idei sorozat hét versenyének győztesei, a 18 éven aluli világranglista további két legjobbja, valamint a rendező ország egy versenyzője vehet részt október végén.

A döntőben egyébként nemcsak a fiúk, hanem a leányok mezőnyében is lesz magyar versenyző. Az ifjúsági Európa-bajnok és Top 12 győztes Póta Georgina a Svédországban megrendezett verseny megnyerésével már februárban kivívta indulási jogát. (Póta a tavalyi döntőnek is résztvevője volt és két kínai játékos mögött a harmadik helyen végzett.) Érdekesség, hogy idén elsőként a magyarok biztosították helyüket fiú és lány vonalon egyaránt az idei fináléban.

Jakab János váratlan és bravúros győzelme után megérkezett a magyar szövetségbe Adham Shararának, az ITTF elnökének gratulációja, a sportvezető e-mailben tolmácsolta elismerését a versenyzőnek és szakvezetőinek.

Fábik Tibor