Vágólapra másolva!
Magyar részről minden készen áll, hogy Budapesten kerülhessen sor a Lékó Péter-Vlagyimir Kramnyik klasszikus sakkvilágbajnoki döntőre. Ez azonban még korántsem jelenti azt, hogy a magyar főváros adhat otthont a világszerte nagy érdeklődéssel várt összecsapásnak, amelynek az időpontja továbbra is bizonytalan.

"Április 9-én, a Tehetség és Kurázsi nemzetközi sakkverseny megnyitóján Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette, a kormány mindent megtesz azért, hogy Budapest legyen a házigazda, és a kabinet állja is a szavát" - mondta Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója. "A kormány minden garanciát biztosított az esemény rendezési költségeinek előteremtésére, és a szövetség is megtette a szükséges lépéseket. Felépítettük a rendezvény modelljét, egyeztettünk a lebonyolításban közreműködő cégekkel, megvan az elképzelésünk a párharc konkrét helyszínéről, valamint arról, hogy a várhatóan több mint háromhetes esemény két résztvevője és segítőik, hol lennének elszállásolva."

Elsősorban a kötelezettségekről és a marketing, valamint a közvetítési jogokról azonban tovább folynak a tárgyalások a két nagymester közös menedzserével, a német Carsten Hensellel, valamint a jogtulajdonos londoni Einstein-csoporttal. Korábbi sajtóértesülések szerint a találkozó díjalapját a brit cég biztosítaná, amelyet állítólag szerződés kötelez, hogy június végéig döntsön a helyszínről és az időpontról.

"Minket semmilyen időkorlát nem köt, és a díjalapot sem nekünk kell biztosítani" - reagált erre a felvetésre Kállai Gábor. "Ugyanúgy nem befolyásol, hogy a világbajnoki címegyesítési terv másik, júniusra kiírt párharcát, a Garri Kaszparov-Ruszlan Ponomarjov mérkőzést állítólag novemberre halasztják. Egy cél lebeg a szemünk előtt, hogy Lékó Péter számára ideális körülményeket biztosítsunk a nagy összecsapáshoz. Tőlünk független, mikor történik újabb előrelépés az ügyben, erről nem tudok nyilatkozni."

A rendezésre más városok is pályáznak, állítólag több arab, valamint svájci és olasz helyszín, illetve Párizs is érdeklődik.

A világelső Kaszparov és a FIDE-világbajnok Ponomarjov párosmérkőzése eredetileg június 19-én kezdődött volna Buenos Airesben, egymillió dolláros díjalappal. Az elképzelések szerint a Lékó-Kramnyik párharc győztese ennek a találkozónak a nyertesével ülne asztalhoz az egyesített vb-címért.

Arra a felvetésre, hogy Lékó teljesítményét befolyásolhatja-e a mérkőzés körüli sok bonyodalom, Kállai, mint a tavalyi bledi olimpián ezüstérmes csapat kapitánya, így reagált: "Nem ideális, hogy ennyire elhúzódik a helyszín és az időpont kijelölése, de ez vonatkozik Kramnyikra is. Péter még csak 23 éves, s ahogy már megtanulta, mit kell tennie a sikerért, azt is elviseli, ha nehézségekkel kell szembenéznie."