Vágólapra másolva!
Az év egyik legjelentősebb kajak-kenu versenyére kerül sor péntektől vasárnapig a Szeged melletti Maty-éren: a MOL Világkupán az előzetes nevezések alapján 47 ország több mint 500 képviselője vesz részt.

A színvonal rendkívül magasnak ígérkezik, már csak azért is, mert például a világ- és Európa-bajnokságokkal szemben a Vk-viadalokon, így itt is, számonként két egység indulhat egy-egy országból. Az óriási érdeklődésre jellemző, hogy a férfi kajakosok 500 méteres vetélkedésében például hét előfutamot rendeznek. A legtöbb versenyben nagy mezőny indul, ugyanakkor c-4-es futamok nem lesznek.

"Ez azt bizonyítja, hogy mindenki elsősorban az olimpiai számokra koncentrál.Ugyanakkor nem lenne nagy tragédia, ha most még nem tarolnánk" - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány, aki maga is akkor lenne elégedett, ha ezekben szerepelnének jól a magyarok.

A szakvezető úgy véli, a legfontosabb, hogy az új egységeket ki lehet próbálni egy erős nemzetközi mezőnyben, s fel lehet mérni, hogy a magyarok, illetve az ellenfelek hol tartanak a felkészülésben. A legjobb formát ugyanis az egyesült államokbeli Gainesville-ben szeptember 10. és 14. között sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra kell időzíteni.

A szegedi Vk kiváló alkalmat nyújt fiatal tehetségek, például a k-1 500-on induló Benkő Zoltán vagy a c-1 1000-en szereplő Joób Márton bemutatkozására is. A kapitány szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy a Vk-sorozaton nyerési eséllyel részt vevő versenyzők - így Kovács Katalin, Vereckei Ákos, illetve egy-egy páros - újabb lehetőséget kap pontjai gyűjtésére.

Schmidt Gábor, a magyar szövetség főtitkára elmondta, sok csapat már megérkezett, a pálya készen áll, a rajtgépek működnek, a stégek a helyükön vannak. A nevezés a csütörtök esti technikai értekezlet után válik véglegessé.