Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr és ezzel az éremszerzés a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina párosnak a párizsi asztalitenisz-világbajnokságon: a magyar duó a négy közé jutásért rendezett mérkőzésen öt játszmában kikapott kínai ellenfelétől.

A meccset Bátorfiék kezdték jobban, az első szettet - ötödik játszmalabdájukat értékesítve - még ők nyerték, a folytatásban azonban az ázsiaiak akarata érvényesült. Fölényükre jellemző, hogy a találkozó hátralévő részében a magyar kettős a szettnyerés közelébe sem jutott. Tóthék kiesése azt jelenti, hogy a vb utolsó három napján nem rendeznek magyar érdekeltségű mérkőzést.

Pedig a nyolcaddüntőben minden jól kezdődött: ekkor mindössze 31 percre volt szüksége ahhoz a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina párosnak, hogy nyerjen. A kétszeres Európa-bajnok duó utoljára az 1995-ös tiencsini vb-n állhatott dobogóra.

A változatlanul félig telt Bercy sportpalotában - ahol már csak négy asztalon zajlanak a küzdelmek - a védekező stílusban játszó fehérorosz Pavlovicsnak és Kostrominának esélye sem volt a magyarok taktikus megoldásaival szemben. "Öröm volt nézni, hogy Bátorfi milyen éretten, okosan játszik" - értékelt a korábbi többszörös Európa-bajnok, jelenleg újságíróként dolgozó lengyel Andrzej Grubba. "Tanítani való, ahogy egy nagy pörgetés után csak átteszi a labdát, majd harmadikra következik a védhetetlen befejező ütés."

Nem tévedett nagyot a magyar csapatvezetés, amikor péntekre vásárolta meg a Budapestre szóló repülőjegyeket a párizsi vb-n szereplő férfi asztaliteniszezőknek. Csütörtökön már csak Pázsy Ferenc és Lindner Ádám volt érdekelt, de ők is kiestek a délelőtti programban. Temes Péter edző tanítványai szépen búcsúzva játszmát raboltak a jó nevű koreai Eun, Szo párostól.

Férfi egyesben 18 európainak sikerült bejutnia a legjobb 32 közé, másutt viszont nyomasztó az ázsiai fölény. Vegyes párosban hat kínai és két koreai kettős jutott a legjobb nyolc közé, a férfi párosban pedig szintén csak két duó képviseli az öreg kontinenst a legjobb nyolc között.

Gyengén kezdett Európa a női egyes újabb fordulójában: a 16 közé jutásért vívott mérkőzések során az első három találkozón úgy győztek az ázsiaiak, hogy még játszmát is alig engedélyeztek az öreg kontinens képviselőinek. Bátorfi Csilla is csak két szettet nyert tajvani ellenfelével szemben, s kiesett. A selejtezőből érkezett, a világranglistán 91 hellyelhátrébb rangsorolt Lu Jün-feng - néhány kivételtől eltekintve - nem "ette meg" Csilla szuperszerváit, s izzadságmentesen jutott tovább. Az Európa-bajnok Bátorfi számára ezzel kétségessé vált, hogy megőrzi-e előkelő helyét a világranglistán, s így ott lehet-e selejtező nélkül női egyesben az athéni olimpián.

Délután egymás után "potyogtak ki" az Eb-aranyérmesek: a német Nicole Struse, a román Mihaela Steff és végül Tóth Krisztina. A többiek vergődését látva - Struse például két játszmában is 0:7-tel kezdett kínai ellenfelével szemben - a magyar játékos két szettnyerése szinte bravúrosnak mondható. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy legyőzője a második helyen kiemelt versenyző volt. Tóth kiesésével - a női párost leszámítva - a magyarok számára tulajdonképpen befejeződött a vb.

Női páros, nyolcaddöntő:
Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina - Viktoria Pavlovics, Tatjana Kostromina (fehérorosz) 4-1 (6, -9, 2, 5, 8)
negyeddöntő:
Li Csia, Li Csü (kínai) - Bátorfi, Tóth 4-1 (-12, 4, 8, 6, 6)

Női egyes, a 16 közé jutásért:
Lu Jün-feng (Lu Yunfeng, tajvani) - Bátorfi 4-2 (8, -8, 6, 7, -6, 9)
Vang Nan (Wang Nan, kínai) - Tóth 4-2 (3, -9, 5, 2, -13, 9)

Férfi páros, a 8 közé jutásért:
Oh Sang Eun, Kim Tak Szo (koreai) - Pázsy, Lindner 4-1 (-8, 7, 8, 10, 8)