Vágólapra másolva!
A francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros második versenynapjának legnagyobb szenzációjaként már az első fordulóban búcsúzott a férfi egyes további küzdelmeitől a hatodik helyen kiemelt Andy Roddick. A vasárnap befejeződött St. Pölteni tornán győztes amerikai játékost az örmény Szargisz Szargszjan ütötte el a továbbjutástól, a négyjátszmás mérkőzés két óra húsz percig tartott. Roddick tavaly is az első körben esett ki Párizsban.

Kevés hiányzott egy másik meglepetéshez: a világranglista 134. helyén álló Sergio Roitman már 2-0-ra, s 4:2-re vezetett a tavalyi győztes spanyol Albert Costa ellen, de végül igazolódott a papírforma. A címvédő 3 óra 48 perces csatában lépett tovább.

A 24 éves argentin eddig mindössze két ATP-tornán volt főtáblás egyesben, korábban inkább challenger-versenyeken jutott főszerephez. Tavaly kétszer, s előtte is többször volt Magyarország vendége: július végén döntőt játszott párosban Budaörsön, míg szeptember közepén győzött párosban, s elődöntős volt egyesben a Római Teniszakadémián. Roitman jelenleg 134. az egyéni, s 83. a páros világranglistán, vagyis elég távol áll az élvonaltól.

A Roland Garrost korábban háromszor (1997, 2000, 2001) is megnyerő brazil Gustavo Kuerten számára ugyanakkor jól indult az idei torna: négy szettben megverte a svájci Marc Rosset-t. A tornán 1989-ben győztes amerikai Michael Chang - aki idén szabadkártyát kapott a szervezőktől - három sima játszmában kikapott a hazai nézők egyik kedvencétől, Fabrice Santorótól, s így nem jutott tovább.

A nőknél a hatodik helyen kiemelt, 1998-ban elődöntős amerikai Lindsay Davenport és honfitársa, a 2001-ben győztes, ezúttal hetedikként rangsorolt Jennifer Capriati egyformán könnyedén jutott a második fordulóba. Előbbi mindössze kettő, utóbbi pedig három játékot engedélyezett ellenfelének. Délután a második helyen kiemelt Kim Clijsters, valamint Jelena Dokic is könnyedén harcolta ki a továbbjutást.

Némi meglepetésre az első forduló egyben az utolsót is jelentette a 12. helyen kiemelt amerikai Monica Selesnek és a 17.-ként rangsorolt dél-afrikai Amanda Coetzernek. Előbbit az orosz Petrova, utóbbit a szlovén Srebotnik búcsúztatta. A 29 éves Seles 1990 és 1992 között sorozatban háromszor nyert Párizsban, s pályafutása során eddig még egyszer em kapott ki Grand Slam-torna nyitó körében. Venus Williams (3.) vele ellentétben magabiztosan jutott a 64 közé, honfitársát, az amerikai Reeves-t verte két játszmában.