Társoldalunk:

Július végén lesz a Tour de Hongrie

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1925. június 27-én indult útjára az első Tour de Hongrie, igaz, akkor még csak az ország egyik felét, a Dunántúlt járták be a porfelhőlovagok. A versenyt megkedvelte a sportot szerető közvélemény, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a második világháborút megelőző időszakban minden évben megrendezték. Az 1928-as és az 1936-os évek kivételek, az első azért, mert abban az esztendőben Magyarország rendezte a kerékpáros-világbajnokságot (!), az utóbbi pedig azért, mert akkor került sor a berlini olimpiára, és az arra való felkészülés lekötötte a kerékpárosok energiáját.

A második világháború idején, 1942-ben és 1943-ban rövidített távokon - a hadihelyzet függvényében - rendezték meg a körversenyt, de akkor is volt Tour, élt a magyar kerékpársport. A háborút követő években, majd évtizedekben a Tour de Hongrie megrendezése egyrészt a sportági vezetés elhatározásának, másrészt az anyagiak előteremtésének kérdése volt. Ennek esett áldozatául több mint egy negyed évszázad, 1966-tól 1992-ig. Legalább három versenyzői generációnak nem állt módjában magyar körversenyen részt venni.

1993-tól 1998-ig a Magyar Kerékpáros Szövetség szervezésében, a Magyar Rádió sportosztályának helyettes vezetője, Sipos János vezetésével ismét megrendezték a Tourt. Az utolsó szakaszon, 1998. augusztus 30-án Bebtó Zoltán személyében magyar szakaszgyőztest ünnepelhettek a budapesti mezőnybefutónál. Akkor aligha gondolt bárki is arra, hogy a Tour de Hongrie ezzel egy időre elbúcsúzott a kerékpársport szerelmeseitől.

2001-ben, két év szünet után a Vuelta Kft. hívta újra életre a nemzeti körversenyt, amelyen egy évvel később Vanik Zoltán révén újra hazai kerékpáros diadalmaskodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK