Vágólapra másolva!
A hét végén, Szegeden rendezték meg a korcsoportos rapid sakkbajnokságot. A kilenc csoportban lebonyolított versenyen 376 ifjú tehetség játszott. A vasárnapi ünnepélyes eredményhirdetés díszvendégeként Lékó Péter nyújtotta át az aranyérmeket, a szegedi Chess-Press Bt. ajándékait, többek között a bledi sakkolimpia eseményeit, a világraszóló magyar sikert megörökítő "Királyok és Királynők" című könyvet. Lékó nagy türelemmel osztotta az autogramokat, gyerekek, edzők, szülők kérésének eleget téve fényképek tucatjai készültek. Lékó Péterrel a Virág cukrászda teraszán beszélgettem, Kramnyikról, az elhalasztott világbajnoki döntőről, további versenyprogramjáról.

- Hat napja jelentette be a londoni Einstein-csoport hogy szponzor híján elhalasztották a klasszikus sakkvilágbajnoki döntőt. Hogy érzi magát?
-Talán egy kis megkönnyebbülést érzek, mert túlzottan hosszú ideig zajlottak a tárgyalások, készülnöm kellett, de a bizonytalanság nagyon zavart. Egy rendkívül hosszú menetelésen vagyok túl. Januárban edzőtábor, aztán a csodálatos sikeremmel végződött linaresi szuperverseny. Az ünneplésre nem jutott időm, hiszen kezdődött az Amber-torna. Áprilisban a budapesti Tehetség és Kurázsi verseny, ahol már inkább páros mérkőzésemre koncentráltam, a tervezett júniusi időpont miatt tudat alatt is félgőzzel, egyes változatokat titokban tartva sakkoztam. Nem az elvesztett 6 Élő-pontomat sajnálom, hanem, hogy talán egy kis csalódást okoztam, de már a meccs járt az eszemben. Lemondtam tornákat, jóval kevesebbet versenyeztem, mint például tavaly. Májusban edzőtábor, naponta 8 óra sakkozás, szinte percre megszervezett rezsim szerint éltem. Feleségem, Szofi csak az étkezések idején látott, de ő rendkívül megértő, hiszen sakkcsaládban nőtt fel. Az utolsó pár napban már éreztem, hogy csökken a koncentrációm, még négy nap, aztán pihenés következik. Szofival azt tervezzük, hogy június második felében két hétre elutazunk nyaralni, még nem döntöttünk, de valószínűleg tengerpartra. Július elejétől folytatódik a munka, a dortmundi szuperversenyre készülünk

- Mennyire kíséri figyelemmel a sakkvilág eseményeit?
- Az edzések végén, már levezetésként nézegetem az új partikat. Természetesen legfontosabb, hogy az előkészített változatokat minél alaposabban elemezzük, hogy ott ne legyen hiba, semmi ne kerülje el a figyelmünket. Kramnyik az utóbbi versenyein szinte új repertoárral sakkozott. A halasztással mindketten egy kis időt is nyertünk, nyilvánvalóan e4-re is készítettünk elő változatokat, de könnyen lehet, hogy az őszre tervezett mérkőzésünkre Kramnyik már újabb meglepetésekről gondoskodik. Az orosz világbajnoktól klasszikus időkontroll szerinti játszmában még nem szenvedtem vereséget, tizennyolc döntetlen mellett kettőt nyertem. Ennek az eredmények az ismeretében sokan talán arra számítanak, hogy sok lesz a remi a világbajnoki döntőben, úgy érzem, hogy igazi meglepetést jelent majd a viadalunk, nyíltsisakos küzdelmet várok.

- Kramnyik elfogadta az esetleges budapesti helyszínt, nem gondolja, hogy a hazai pálya önnek előnyt jelent?
- Az orosz világbajnok tudja, hogy a sakkban keveset jelent a hazai pálya, sőt a fokozott elvárás még béklyó is lehet. Ellenfelem nagyon jól érezte magát Budapesten a 2001 januárjában vívott rapid mérkőzésünk idején, számára a döntetlen végeredmény már kedvező, az abszolút világbajnoki címért játszhatna. Őszintén remélem, hogy a kedvező tárgyalások tovább folytatódnak, s végül Budapest lesz a világbajnoki döntő házigazdája. Június 30-ig az Einstein-csoportnak szerződése van Kramnyikkal, többet erről nem mondhatok. Német menedzserünk, Carsten Hansel bizakodik, biztosra ígéri, hogy lejátsszuk a világbajnoki döntőt.

-Július 31-től együtt szerepelnek a dortmundi szuperversenyen. Presztízscsata lesz?
-Természetesen, Kramnyikkkal és Ananddal fogunk csatározni az első helyért. Érthetően nagy érdeklődés várja Kramnyik elleni két partim, de Ananddal is izgalmas összecsapásokra számítok. Nincs okom arra, hogy stílust változtassak, bátran vállalom majd a bonyodalmakat, a nyerésért kockáztatni kell. Nem hanyagolom el a fizikai felkészülést sem, ha csak tehetem, szívesen focizom, de a fallabda, a tenisz is jó kikapcsolódást nyújt számomra. Nagyon szeretem a szegedi nyugalmat, ideálisak a feltételek.

-Augusztusban Mainzban játszik Szvidlerrel a Chess 1960 világbajnoki mérkőzésen. Külön készül erre?
- Parti előtt egy jó séta mindennél többet ér, hiszen az amerikai exvilágbajnok, Fischer által bevezetett sakkban nincs megnyitáselmélet. A tisztek helyzetét a játszma előtt sorsolással döntjük el, az intuíció, a kreativitás mindennél fontosabb. Remélem, hogy augusztusra már kiderül Kramnyik elleni világbajnoki döntőm időpontja, s koncentráltan folytathatom a felkészülést.

- A sakk világától szakadjunk el, kinek drukkolt a nemzetközi labdarúgó-kupadönőkön?
- Be kell vallanom, hogy kettős vereséget szenvedtem, a Celtic és a Juventus is kikapott...

Verőci Zsuzsa