Vágólapra másolva!
A birkózás történetében idén először rendeznek világbajnokságot (igaz, "nem hivatalos" vébét) a 23 éven aluli korosztály számára, s a július 31.-augusztus 3. közötti verseny a budapesti Syma rendezvénycsarnokban zajlik majd. Mégpedig egy időben a szabadfogású veteránvébével, amelyen több egykori világnagyság között a barcelonai olimpiai bajnok Repka Attila is szőnyegre lép.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) versenynaptárában a fiatalok megméretése még csak az "olimpiai reménységek versenye" elnevezést viseli, ilyeténképpen "nem hivatalos" vb lesz, de ha a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, amire minden esély megvan, akkor jövőre már megkapja az U23-as vb elnevezést. A korosztály legjobbjai kötött- és szabadfogásban is vetélkednek, s női verseny is lesz, ez utóbbi az elfogadott szabadfogásban. A külföldi indulók név szerinti nevezése még folyamatban van, de a magyar csapat összetétele már körvonalazódik, s több olyan versenyző is szőnyegre lép, aki az elmúlt hetekben a rigai szabad-, illetve a belgrádi kötöttfogású Eb-n is megállta a helyét; természetesen a felnőttek között. Így például a kötöttfogásban az Eb-6. Oláh Tibor (55 kg), szabadfogásban az Eb-5. Szabó Gergő (66) és az Eb-6. Wöller Gergő (60). S indul a tavalyi junior Európa-bajnok Kiss Balázs (84) is, aki Belgrádban 9. lett súlycsoportjában.

A jövő ígéretei mellett a múlt számtalan nagy klasszisa is szőnyegre lép a Syma rendezvénycsarnokban. A veterán világbajnokságot szabadfogásban öt korosztályban (35-40 év, 45-ig, 50-ig, 55-ig, 56 fölött) s hét súlycsoportban rendezik meg (58, 63, 69, 76, 85, 97 és 130 kg). A magyar indulók legnevesebbje az 1992-es barcelonai olimpián a kötöttfogás 68 kg-os súlycsoportjában győztes s négyszeres Eb-1. (1988, 89, 94, 96) Repka Attila. Az 1968-as születésű, azaz jelenleg 35 éves Repka 2000-ben vonult vissza, amikor súlyproblémái miatt az utolsó pillanatban lemondta a moszkvai Eb-n való részvételt. A szabadfogás nem lesz teljesen idegen számára, hiszen ebben a fogásnemben is nyert magyar bajnokságot. Repka a 76 vagy a 85 kg-ban indulna.

A magyar csapat tagja lesz a szabadfogásban 1982-ből Eb-arannyal rendelkező Bíró László is. Ami a veterán-vb külföldi világsztárjait illeti, itt lesz az 1980-as moszkvai olimpián aranyérmes (kf. 68 kg) román Rusu s a németek háromszoros világbajnok legendája, Seeger is.

A két világversenyt - amelyen várhatóan 600-800 induló lesz - a rendező Magyar Birkózó Szövetség tervei szerint a sport, a kultúra és a művészet összefonódása jegyében július 30-án a Budai Parkszínpadon látványos megnyitó vezeti fel, s lesz két koncert is: Zsédenyi Adrienn, majd a hegedűvirtuóz Edvin Marton lép fel. A tornával párhuzamosan veterán birkózó találkozót és sportágtörténeti kiállítást is rendeznek.

A szövetség a [email protected], illetve a 1143 Budapest, Dózsa György út 1-3. címen várja a jelentkezéseket, és kéri, hogy aki teheti, régi fényképekkel, birkózóereklyékkel gazdagítsa a kiállítást.

Fábik Tibor