Vágólapra másolva!
Szabó Bence szövetségi kapitány szerdán kihirdette az év három vívó-világversenyén induló magyar versenyzők névsorát. Az olimpia bajnok párbajtőröző Nagy Tímea sérülése után már teljes értékű munkát végez, s októberben ott lesz a havannai világbajnokságon.

A magyar vb-csapat,
férfiak, kard: Ferjancsik Domonkos, Lengyel Balázs, Fodor Kende, Nemcsik Zsolt vagy Decsi Tamás
párbajtőr: Boczkó Gábor, Fekete Attila, Kulcsár Krisztián, Imre Géza (csak csapatban), Kovács Iván (csak egyéniben)
tőr: Juhász Bence, Juhász Attila, Marsi Márk, Vízler Ádám
nők, kard: Csaba Edina, Nagy Orsolya, Varga Dóra, Nagy Annamária
párbajtőr: Mincza Ildikó, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien, Nagy Tímea
tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin vagy Jeszenszky Szilvia.

Ami a még meglevő kérdőjeleket illeti: ha Nemcsik Zsolt felépül Achilles-ín-sérüléséből, akkor ő indul, Varga Katalin és Jeszenszky Szilvia között pedig a New York-i Világkupa-verseny dönt. Amelyikük ezen jobban szerepel, az megy a vb-re, a "vesztes" pedig az Eb-vel vigasztalódhat. Az Eb-csapat annyiban tér el a vb-re utazók névsorától, hogy Bourges-ba Decsi Tamás, Nagy Annamária helyett Gergácz Veronika, Nagy Tímea helyett Kiskapusi Dóra utazhat. A világversenyen utoljára a 2001-es nimes-i vb-n szerepelt, s ott csapatban bronzérmet szerzett olimpiai bajnok Nagy Tímea szülés, illetve sérülés után csak Havannában lép pástra. Ám azt, hogy már jó formában van, az elmúlt hetekben döntős helyekkel bizonyította a Világkupa-sorozatban.

Érdekes helyzet állt elő férfi párbajtőrben, ahol Szabó Bence szövetségi kapitánynak öt kiváló versenyző közül kellett választania. A válogatóversenyek alapján az Európa-bajnok Boczkó Gábor végezett a rangsor élén, így az előzetesen lefektetett elvek alapján az ő helye megkérdőjelezhetetlen volt. A kapitány úgy döntött, hogy a vb-n a csapat Boczkó, Fekete, Kulcsár, Imre összeállításban vív, egyéniben pedig Boczkó, Fekete, Kulcsár és Kovács I. kap lehetőséget. Az Eb-re Kulcsár nem megy, mert főállásban egy bank alkalmazottja, s az Eb-felkészülést már nem tudta vállalni.

Az Universiadén a férfiaknál kardban Decsi Tamás, Lontay Balázs, Sárközi Gergely, párbajtőrben Boczkó Gábor, Pádár Tamás, Horváth Árpád, tőrben Berjozkin Anton, a nőknél tőrben Varga Gabriella, Varga Katalin, Jeszenszky Szilvia, párbajtőrben Kiskapusi Dóra, Takács Emese és Fodor Renáta indul, kardban nem lesz magyar résztvevő.

Fábik Tibor